Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Θεραπευτικές ασκήσεις της γιόγκα για τα μάτια (Εισαγώγη)

Αν εξαιρέσουμε ασθένειες όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και το τράχωμα, οι πιό συνηθισμένες παθήσεις των ματιών σχετίζονται με δυσλειτουργίες των οπτικών μυών οι οποίες επιδεινώνονται από χρόνια νοητική και συναισθηματική ένταση. Οι απλές ασκήσεις που ακολουθούν βοηθούν στον κατευνασμό των διαφόρων διαταραχών που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία των οπτικών μυών, όπως η μυωπία, ο στραβισμός, η πρεσβυωπία κ.α.
Οι ασκήσεις των ματιών πρέπει να εκτελούνται τακτικά με υπομονή και επιμονή. Μην περιμένετε άμεση θεραπεία ή βελτίωση. Όπως χρειάζονται χρόνια για να αποκτήσουν τα μάτια ελαττώματα, έτσι χρειάζεται χρόνος, μερικοί μήνες ή και περισσότερο, πριν γίνει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος.
Θα υπάρξει όμως βελτίωση, όπως συνέβει σε πολλά άτομα που έχουν υιοθετίσει ένα υγειινό τρόπο διατροφής, καθημερινή εξάσκηση στις πρακτικές για τα μάτια και έχουν καταφέρει να μειώσουν σταδιακά την χρήση των γυαλιών τους.

Προετοιμασία
Προτού ξεκινήσετε τις πρακτικές είναι καλό να ρίξετε με τις παλάμες σας λίγο κρύο νερό στα βλέφαρα. Κάντε το δέκα φορές και μετά αρχίστε τις πρακτικές. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη παροχή του αίματος στα μάτια και θα τα τονώσει.

Περιορισμοί
Όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή διαταραχές των ματιών όπως γλαύκωμα, καταρράκτη, τράχωμα, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, αρτιριακή ή φλεβική θρόμβωση του αμφιβληστροειδούς, ιρίτιδα, κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα μπορούν να κάνουν τις πρακτικές αυτές μόνο αφού συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.

Πρακτική σημείωση
Οι ασκήσεις των ματιών χρειάζεται να γίνονται η μία μετά την άλλη με την σειρά που δίνονται. Η σειρά χρειάζεται να εκτελείται στο σύνολο της νωρίς το πρωί και/ ή το βράδυ.
Το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να θυμάστε κατά την διάρκεια της πρακτικής είναι να είστε εντελώς χαλαροί. Μην καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια καθώς αυτό θα οδηγήσει σε κόπωση των ματιών. Οι μύες του προσώπου, τα φρύδια και τα βλέφαρα, πρέπει να παραμένουν εντελώς χαλαρά. Μετά από κάθε άσκηση, τα μάτια πρέπει να κλείνουν και να ξεκουράζονται για μισό λεπτό τουλάχιστον. Δεν πρέπει να φοράτε γυαλιά κατά την διάρκεια των πρακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου