Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Ερώτηση σχετική με προβλήματα όρασης

Ερώτηση: Υπάρχουν πρακτικές της γιόγκα και διατροφικές συνήθειες με τις οποίες μπορεί να βελτιώσει κάποιος προβλήμματα όρασης όπως η μυωπία;

Απάντηση: Πολλοί άνθρωποι φορούν γυαλιά και φακούς επαφής για να βελτιώσουν την όραση τους. Τα γυαλιά ωστόσο δεν θεραπεύουν την κακή όραση. Στην πραγματικότητα, τα προβλήμματα των ματιών συχνά επιδεινώνονται λόγω της χρήσης γυαλιών καθιστώντας αναγκαία την χρήση πιο δυνατών φακών.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή όραση είναι: ο τεχνητός και κακός φωτισμός, η παρατεταμένη περίοδος παρακολούθησης τηλεόρασης, η κακή διατροφή, η ατροφία των μυών των ματιών λόγω της παρατεταμένης εργασίας γραφείου και ιδιαίτερα με τον υπολογιστή, οι πολλές ώρες μελέτης, η νοητική και συναισθηματική ένταση, οι τοξίνες στο σώμα και η γήρανση.

Η διατροφή δεν επηρρεάζει μόνο την υγεία των ματιών αλλά και ολόκληρου του σώματος. Απλοποιώντας την διατροφή και αποφεύγοντας βαριές, δύσπεπτες, λιπαρές, πικάντικες τροφές καθώς και τις κονσέρβες, τις επεξεργασμένες, προμαγειρεμένες τροφές και junk food, βοηθάμε την διόρθωση της κακής όρασης. Συνιστάται κυρίως η χορτοφαγική διατροφή ή τουλάχιστον η μείωση των μη-χορτοφαγικών τροφών.

Αντίθετα με την άποψη που επικρατεί, το πολύ διάβασμα δεν καταστρέφει τα μάτια, με την προϋπόθεση ότι κατά την διάρκεια του διαβάσματος τα μάτια και ο νούς είναι χαλαρά. Αν υπάρχει ένταση ακόμα και μία μικρή περίοδος διαβάσματος μπορεί να κουράσει τα μάτια. Προσπαθήστε να αναπτύξετε την ικανότητα να διαβάζετε παραμένοντας ήρεμοι και διατηρώντας καλή στάση σώματος. Είναι καλό να μην εξαρτάστε πολύ από την χρήση των γυαλιών. Να τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Αν είναι δυνατόν μην τα χρησιμοποιείτε στον ελεύθερο χρόνο σας. Αυτό θα βοηθήσει τα μάτια να προσαρμοστούν και να αρχίσουν να λειτουργουν φυσιολογικά.

Το περπάτημα με γυμνά πέλματα στο γρασίδι, άμμο ή στο χώμα, είτε νωρίς το πρωί, είτε κατά τη δύση του ήλιου, λέγεται οτι έχει ηρεμιστική και ευεργετική επίδραση στα μάτια. Αυτό οφείλεται στην αντανακλαστική συσχέτιση των πελμάτων των ποδιών μετην οπτική περιοχή του εγκεφάλου. Συνιστάται ιδιαίτερα αν τα πόδια βρίσκονται συχνά περιορισμένα σε σφιχτά παπούτσια.

Συνιστάται επίσης η ενατένιση του ήλιου την ώρα που ανατέλλει ή την ώρα που δύει, στις στιγμές που δεν είναι έντονο και λαμπερό το φώς. Αφού ατενίσετε για λίγα λεπτά με τα μάτια χαλαρά, κλείστε τα μάτια και αποκτήστε επίγνωση του μετεικάσματος του ήλιου. Νιώστε τις υπεριώδεις ακτίνες να καταπραϋνουν και να ηρεμούν τα μάτια. ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου