Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Ασάνες για πόνους της μέσης – (Μέρος Πρώτο)

Αγαπητοί φίλοι & αναγνώστες του yogic advice χαίρεται!
Την προηγούμενη εβδομάδα λόγω τεχνικών θεμάτων δεν καταφέραμε να δημοσιεύσουμε το καθιερωμένο άρθρο της Παρασκευής, για αυτό σήμερα θα σας ανταμείψουμε δημοσιεύοντας και τα δύο μέρη μαζί, του θέματος σχετικά με τους πόνους της μέσης που ήταν προκαθορίσμένο για δημοσίευση σε δύο μέρη.
Οι πόνοι στην περιοχή της μέσης είναι ενα θέμα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους στην εποχή μας και αυτό οφείλεται αρκέτα στον σύγχρονο τρόπο ζωής που διακρίνεται απο έλλειψη σωματικής δραστηριότητας κατα βάση αλλά και όχι μόνο..

Ευχόμαστε να βρείτε αυτο το άρθρο ενδιαφέρον και βοηθητικό.
Hari OM :)

Άσκηση 1. Στάση της σφίγκας
Ξαπλώστε μπρούμυτα και ακουμπήστε το μέτωπο στο πάτωμα, τα πόδια τεντωμένα και τα πέλματα να κοιτούν προς τα επάνω. Λυγίστε τα χέρια και τοποθετήστε τους πήχεις στο πάτωμα κοντά στο σώμα και τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα κάτω στο πλάι του κεφαλιού. Οι άκρες των δακτύλων δείχνουν μπροστά και είναι σε ευθυγράμμιση με την κορυφή του κεφαλιού. Χαλαρώστε όλο το σώμα. Εισπνεύστε και σηκώστε αργά το κεφάλι, τους ώμους και το στήθος φέρνοντας τα μπράτσα κάθετα στο πάτωμα. Οι αγκώνες, οι πήχεις και οι παλάμες παραμένουν στο πάτωμα. Χαλαρώστε σε αυτή την στάση για όσο διάστημα σας είναι άνετο και αναπνέετε κανονικά σε όλη τη διάρκεια. Εκπνεύστε και κατεβάστε το σώμα στο πάτωμα.

sphinx
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Η ασάνα αυτή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με δύσκαμπτη πλάτη και για όσους πάσχουν από οξείς πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης και της μέσης.

Άσκηση 2. Μπουτζανγκάσανα (στάση της κόμπρας)
Ξαπλώστε μπρούμυτα με το μέτωπο να ακουμπάει στο πάτωμα, τα πόδια τεντωμένα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και τα πέλματα να κοιτούν προς τα πάνω. Φέρτε τις παλάμες στο πάτωμα κάτω από τους ώμους και με τα δάκτυλα να δείχνουν προς τα εμπρός. Κρατήστε τα χέρια κοντά στο σώμα με τους αγκώνες να δείχνουν προς τα πίσω, λίγο πάνω από το πάτωμα. Χαλαρώστε όλο το σώμα και ιδιαίτερα το κάτω μέρος της πλάτης. Εισπνεύστε και σηκώστε αργά το κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους, το στήθος και την κοιλιά μέχρι λίγο κάτω από τον ομφαλό. Σηκώστε τον κορμό μέχρι εκεί που είναι άνετα για τη μέση σας. Μη ζορίζεστε. Χρησιμοποιείστε για να σηκωθείτε αρχικά τους μύες της πλάτης και μετά τους μύες των χεριών για να σηκώσετε περισσότερο τον κορμό και να κάμψετε προς τα πίσω την πλάτη. Στην τελική στάση το ηβικό οστούν παραμένει σε επαφή με το πάτωμα και ο αφαλός σηκώνεται το πολύ τρία εκατοστά. Το κεφάλι γέρνει απαλά προς τα πίσω ώστε να είναι τεντωμένος ο λαιμός. Παραμείνετε για λίγο σε αυτήν τη στάση κρατώντας την αναπνοή σας. Εκπνεύστε και επιστρέψτε στην αρχική στάση φέρνοντας το κεφάλι προς τα εμπρός, ελευθερώστε το πάνω μέρος της πλάτης λυγίζοντας τα χέρια, κατεβάστε αργά τον ομφαλό, το στήθος , τους ώμους και τελευταίο το μέτωπο στο πάτωμα. Χαλαρώστε τους μύες στο κάτω μέρος της πλάτης. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία μέχρι πέντε φορές.

bunjagasana
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Ανακουφίζει τους πόνους της κάτω πλάτης και της μέσης και μπορεί να ξαναφέρει στη σωστή θέση ένα μετατοπισμένο δίσκο. Διατηρεί την σπονδυλική στήλη ευλύγιστη και υγειή. Κάμπτοντας τη σπονδυλική στήλη προς τα πίσω βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στην πλάτη και τονώνονται τα σπονδυλικά νεύρα. Εξαλείφει επίσης τη δυσκοιλιότητα και είναι διεγερτική για όλα τα κοιλιακά όργανα, ιδιαίτερα για το συκώτι και τα νεφρά. Τα επινεφρίδια που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά, μαλάσσονται και διεγείρονται ώστε να λειτουργούν πιό αποτελεσματικά. Ακόμη ρυθμίζεται η λειτουργία του θυροειδούς αδένα.

Άσκηση 3. Άρντα Σαλαμπάσανα (στάση της μισής ακρίδας) - παραλλαγή για αρχάριους.
Ξαπλώστε μπρούμυτα με τα πόδια ενωμένα και το σαγόνι να ακουμπάει στο πάτωμα. Τεντώστε τα χέρια μπροστά από το κεφάλι με τις παλάμες στραμμένες προς το πάτωμα. Διατηρήστε τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής. Εισπνεύστε και σηκώστε όσο πιο ψηλά μπορείτε το αριστερό πόδι, το κεφάλι και το δεξιό χέρι, ταυτόχρονα. Κρατήστε για πολύ λίγο τη στάση και την αναπνοή. Εκπνεύστε και ξαναφέρτε το σώμα στην αρχική θέση. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση με το δεξιό πόδι και το αριστερό χέρι. Αυτό είναι ένας γύρος. Κάντε μέχρι πέντε γύρους.
akrida
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Η άσανα αυτή είναι ευεργετική για τους αρχάριους που έχουν αδύναμη και δύσκαμπτη πλάτη. Τονώνει ιδιαίτερα τους μύες στο κάτω μέρος της πλάτης και διεγείρει τα σπονδυλικά νεύρα σε αυτή την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα τεντώνει διαγώνια το σώμα.

Άσκηση 4. Μάτσυα Κριντάσανα
Ξαπλώστε μπρούμυτα, λυγίστε τα χέρια, πλέξτε τα δάχτυλα με τις παλάμες προς το πάτωμα κάτω από το κεφάλι και φέρτε την δεξιά πλευρά του κεφαλιού αναπαυτικά στο δεξιό χέρι λίγο πιο πάνω απο τις παλάμες σας. Λυγίστε το αριστερό πόδι στο πλάι και φέρτε το αριστερό γόνατο κοντά στα πλευρά. Κρατήστε το δεξιό πόδι τεντωμένο στο πάτωμα. Στρίψτε λίγο τα μπράτσα προς τα αριστερά και πλησιάστε τον αριστερό αγκώνα προς το αριστερό γόνατο. Χαλαρώστε στην τελική στάση αναπνέοντας βαθιά και ρυθμικά. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Παραμείνετε σε αυτήν τη στάση για όσο χρονικό διάστημα μπορείτε.
Η στάση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάπαυση ή για τον ύπνο.
Photobucket
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Άτομα με πόνους στην πλάτη ( οι οποίοι δεν συνιστάται να κάνουν κάμψεις προς τα εμπρός), μπορούν να κάνουν αυτήν την άσανα σαν αντισταθμιστική στάση μετά τις κάμψεις προς τα πίσω. Ξεκουράζει τη μέση και καταπραύνει τον ισχυακό πόνο χαλαρώνοντας τα νεύρα των ποδιών. Επίσης διεγείρει την περισταλτικότητα των εντέρων και εξαλείφει τη δυσκοιλιότητα. Είναι η ιδανική στάση ξεκούρασης και ανάπαυσης για τους προχωρημένους μήνες της εγκυμοσύνης. Για μεγαλύτερη άνεση υποβοηθήστε το κεφάλι και το λυγισμένο γόνατο με ένα μαξιλάρι.


**Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε αυτό το άρθρο είναι πνευματική ιδιοκτησία του Yoga Publications Trust , Munger, Bihar, India. Bihar School of Yoga.


Βιβλιογραφία:

«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)
***Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 92 Ιανουάριος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου