Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ασκήσεις σώματος για τους δύσκαμπτους ώμους και τον αυχένα (Mέρος Α')

Μέρος Α': Ασκήσεις για τους ώμους

Ασκηση 1:
Κεχούνι Νάμαν (κάμψη των αγκώνων)

Στάδιο 1: Τεντώστε τα χέρια μπροστά από το σώμα στο ύψος και στο άνοιγμα των ώμων. Οι παλάμες σας να είναι ανοιχτές και να κοιτούν προς τα επάνω. Λυγίστε τα χέρια από τους αγκώνες και ακουμπίστε τα δάκτυλα στους ώμους. Τεντώστε ξανά τα χέρια μπροστά. Αυτό είναι ένας γύρος. Επαναλάβετε 7-10 φορές.

Στάδιο 2: Τεντώστε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων με τις παλάμες ανοιχτές να κοιτούν προς τα πάνω. Λυγίστε τα χέρια από τους αγκώνες και ακουμπίστε τα δάχτυλα στους ώμους. Τεντώστε ξανά τα χέρια στο πλάι. Επαναλάβετε 7-10 φορές.

Kehuni Naman
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Αναπνοή: Εισπνέετε καθώς τεντώνετε τα χέρια. Εκπνέετε καθώς λυγίζετε τα χέρια.

* Σε όλη τη διάρκεια και των δύο πρακτικών, τα μπράτσα παραμένουν παράλληλα με το πάτωμα και οι αγκώνες στο ύψος των ώμων.

Ασκηση 2: Σκάντα Τσάκρα (περιστροφή των ώμων)

Στάδιο 1: Τοποθετήστε τα δάκτυλα του δεξιού χεριού στο δεξί ώμο. Κρατήστε το αριστερό χέρι στο πλάι του σώματος εάν είστε σε όρθια θέση ή επάνω στο αριστερό σας γόνατο εάν είστε σε καθιστή και κρατήστε την πλάτη όρθια. Περιστρέψτε τον δεξί ώμο μαζί με τον αγκώνα σχηματίζοντας ένα μεγάλο κύκλο. Κάντε 5 γύρους δεξιόστροφους και 5 αριστερόστροφους. Επαναλάβετε την άσκηση με τον αριστερό ώμο και αγκώνα.
Scanda

** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Στάδιο 2: Τοποθετήστε τα δάκτυλα του δεξιού χεριού στο δεξί ώμο και τα δάκτυλα του αριστερού χεριού στον αριστερό ώμο. Κάντε μια πλήρη περιστροφή και των δύο ώμων ταυτόχρονα διαγράφοντας ένα μεγάλο κύκλο. Προσπαθήστε να ακουμπάτε τους αγκώνες σας μεταξύ τους στην μπροστινή κίνηση, να τους φέρνετε δίπλα στα αυτιά στην ανοδική κίνηση, να τους πάτε όσο γίνεται προς τα πίσω στην πίσω κίνηση και να τους φέρετε κοντά στα πλευρά στην κάτω κίνηση. Κάντε αργά 5 γύρους δεξιόστροφους και 5 αριστερόστροφους.

Scanda Chakra Phase B
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Αναπνοή: Εισπνέετε στην ανοδική κίνηση. Εκπνέετε στην καθοδική κίνηση.

* Βεβαιωθείτε οτι το κεφάλι, ο κορμός και η σπονδυλική στήλη παραμένουν όρθια και σταθερά σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Βιβλιογραφία:
«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)

Αυτη η δημοσίευση είναι μέρος ένος μεγαλύτερου άρθρου με τίτλο "Ανακουφίστε τον αυχένα" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 80 Δεκέμβριος 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου