Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη της Swami Nirvikalpa στον Μιχάλη Φιλίνη και τη Λένα Αδαμοπούλου του περιοδικού Yoga world. (Mέρος 2)

Μιλήστε μας για τη Ράτζα γιόγκα..
Σύμφωνα με την διδασκαλία του Σουάμι Σατυανάντα η Ράτζα γιόγκα ευρύτερα περιλαμβάνει:
Τα οκτώ βήματα στη γιόγκα (Αστάνγκα) του Πατάντζαλι, την Κουνταλίνι γιόγκα, την Κρίγια γιόγκα, την Μάντρα γιόγκα και την Ντυάνα γιόγκα
(όπως περιγράφεται στην Μπαγκάβατ Γκίτα). Η πιο γνωστή από όλες είναι η γιόγκα του Πατάντζαλι, ο οποίος θεωρείται ένας σοφός που έζησε τον 4ο αιώνα Π.Χ. ΄Εγραψε ένα κείμενο (πραγματεία) στη γιόγκα,στη σανσκριτική γλώσσα που ονομάζεται «Γιόγκα Σούτρα». Περιλαμβάνει 196 Σούτρα που μεταφράζονται ως «στίχοι» αλλά η λέξη «σούτρα» κυριολεκτικά σημαίνει «νήμα». Δηλαδή οι λέξεις έχουν μια συνεχή σκέψη και ροή. Οι διάφορες ιδέες συνδέονται μεταξύ τους όπως οι χάντρες σε ένα μάλα για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία. Θεωρείται το πιο ακριβές και επιστημονικό κείμενο που έχει γραφεί στη γιόγκα και ένα αριστούργημα σε συντομία και καθαρότητα.
Ο Πατάντζαλι δίνει τον ορισμό της γιόγκα «ως ένα σύστημα πειθαρχίας για την εξάλειψη των νοητικών διακυμάνσεων». Θεωρείται ένα τέλειο σύστημα για την εξερεύνηση και τη διαχείριση του νου.
Τα οκτώ βήματα (η σκαλοπάτια) ορίζονται: τα πέντε πρώτα ως εξωτερικά στάδια (Μπαχιράγκα) και τα τρία τελευταία ως εσωτερικά στάδια (Ανταράγκα) και είναι:
Γιάμα - Στάσεις συμπεριφοράς προς τον εξωτερικό κόσμο (Μη βία, ειλικρίνεια, τιμιότητα, εγκράτεια, μη κτητικότατα)
Νιγιάμα - Στάσεις συμπεριφοράς προς τον εσωτερικό μας κόσμο (καθαρότητα, πληρότητα, αυτοπειθαρχίες, μελέτη του εαυτού, παράδοση στην κοσμική θέληση).
Άσανα - Σταθερή, άνετη στάση σώματος. Περιλαμβάνει τις στάσεις διαλογισμού από την Χάθα γιόγκα, που εξασκείται κανείς να κρατήσει για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα με άνεση και σταθερότητα.
Πραναγιάμα - Διεύρυνση και ανακατανομή της Πράνα (ζωτική ενέργεια). Χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοής για να εξισορροπήσει τη ροή της πράνα στα νάντις (ροές ενέργειας) στο ενεργειακό σώμα. Επιφέρει σωματική και νοητική σταθερότητα.
Πρατχυαχάρα - Το αποτράβηγμα του νου από τα ερεθίσματα των πέντε αισθήσεων. «Χαλιναγωγεί» την προς τα έξω τάση του νου, ώστε η επίγνωση να στραφεί προς τα μέσα. Αναπτύσσει τη στάση του παρατηρητή. Οι τεχνικές που «ησυχάζουν» και ηρεμούν το νου χρησιμοποιούνται σε αυτό το στάδιο.
Ντάρανα - Η συγκέντρωση του νου σένα σημείο. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα σύμβολα σαν σημεία εστίασης για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης του νου, περιέχονται σε αυτό το στάδιο.
Ντυάνα - Η εμπειρία του διαλογισμού. Είναι προέκταση του Ντάρανα. Έρχεται όταν ο ασκούμενος μπορεί να διατηρήσει, χωρίς διακυμάνσεις τη ροή της συνειδητότητας στο παρόν. Η εξάλειψη της ταυτότητας του εγώ και του δυαδισμού. Ο ορών, το ορώμενο και η όραση συγχωνεύονται στην ενότητα και τότε οδηγούμαστε στο
Σαμάντι - Η αυτοπραγμάτωση. Εδώ όπως λένε οι μεγάλοι γιόγκι βιώνουμε την κατάσταση ότι «όλοι και όλα είμαστε ΕΝΑ». Θεωρείται ο απώτερος σκοπός στη Ράτζα γιόγκα.
Είναι μια μέθοδος που αν την ακολουθήσουμε συστηματικά πετυχαίνουμε μείωση των συγκρούσεων με τον εσωτερικό μας κόσμο, καλύτερη επικοινωνία με το περιβάλλον μας, δυνατή θέληση, θετική σκέψη και πνευματική επίγνωση σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής.
Είναι κατάλληλη για αρχαρίους ή προχωρημένους και μπορεί να εξασκηθεί παράλληλα με την Χάθα ή και με άλλους κλάδους της γιόγκα (όπως Μπάκτι, Κάρμα, Γκιάνα, κ.α)

Ποιο είδος γιόγκα επικεντρώνεται στα τσάκρας;

Η Κουταλίνι γιόγκα. Ασχολείται με την αφύπνιση της άδηλης ή μη εκδηλωμένης πνευματικής ενέργειας στον άνθρωπο, που είναι γνωστή ως Κουνταλίνι Σάκτι. Εδρεύει στο πρώτο τσάκρα, το Μουλαντάρα, που αντιστοιχεί στο περίνεο για τους άνδρες και στον τράχηλο της μήτρας για τις γυναίκες.

Και πως χρησιμοποιεί τα τσάκρας;

Καθώς η Κουνταλίνι αφυπνίζεται, αρχίζει να ρέει μέσα στο Σουσούμνα Νάντι - ροή ενέργεια κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και διαπερνά τα καθένα από τα τσάκρας, τα οποία συνδέονται με το μη-αφυπνισμένες (σιωπηλές) περιοχές του εγκεφάλου. Στη συστηματική διαδικασία της αφύπνισης της Κουνταλίνι το πρώτο βήμα είναι να εξαγνίσουμε και να πειθαρχήσουμε τα: Ίντα νάντι (νοητική ροή ενέργειας) και Πίνγαλα νάντι (ζωτική ροή ενέργειας) και να δημιουργήσουμε αρμονία στη λειτουργία τους. Αυτό πετυχαίνεται με την άσκηση στη Χάθα γιόγκα. Πραναγιάμα, Ράτζα γιόγκα. Το δεύτερο βήμα είναι ο εξαγνισμός και η αφύπνιση των τσάκρας. Αν τα τσάκρας δεν είναι εξαγνισμένα τότε ο εξαγνισμός των νάντις είναι άσκοπος. Αν για παράδειγμα σε ένα ηλεκτρικό σύστημα, οι ηλεκτρικοί κόμβοι δεν είναι συνδεδεμένοι ή οργανωμένοι σωστά, ακόμη και αν έχετε τα καλύτερα καλώδια πως θα περάσει η ηλεκτρική ενέργεια; Τα τσάκρας είναι οι κόμβοι από την οποία τα νάντις, σαν καλώδια μεταβιβάζουν την ενέργεια στα διάφορα μέρη του σώματος. Έτσι οι πρακτικές για τον εξαγνισμό των τσάκρας θεωρούνται πολύ σημαντικές και απαραίτητες. Το τρίτο βήμα είναι η αφύπνιση του Σουσούμνα νάντι (πνευματική ροή ενέργειας). Για να εξαγνίσουμε και να αφυπνίσουμε το Σουσούμνα χρειάζεται να γίνει πολύ εργασία και να είμαστε έτοιμοι για νέου είδους εμπειρίες.
Όταν η Κουνταλίνι μπαίνει στο Σουσούμνα επηράζει όλο τον εγκέφαλο και ανεβαίνει στο Σαχασράρα τσάκρα στην κορυφή του κεφαλιού και τότε λένε οι γιόγκι γίνεται κανείς 'Τζιβανμούκτα', μια απελευθερωμένη ψυχή.


Έχετε σκεφτεί ποτέ να εγκαταλείψετε τη διδασκαλία;
Δεν θα την άλλαζα με κάτι άλλο (χαμογελάει με ικανοποίηση). Με βοηθάει να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.

Πως αντιμετωπίζετε τον έρωτα;
Ο έρωτας για μένα είναι μια έκφραση χαράς, κάτι που γεννά όμορφα συναισθήματα μέσα μας.

Μιλήστε μας για το θάνατο και την αναπόφευκτη γήρανση..
Πιστεύω ότι ο θάνατος περικλείει μέσα του τη γέννηση. Θεωρώ τη γήρανση ως κάτι το οποίο ισχύει για όλους μας. Η γιόγκα μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης, αλλά το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να τα αποδεχθούμε και να συμφιλιωθούμε με αυτά.


Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σε όσους ασχολούνται με την γιόγκα;
Να έχουν υπομονή και τακτικότητα στην πρακτική τους. Επίσης να την απολαύσουν! Έχω δει εκπληκτικές αλλαγές να συμβαίνουν στο σώμα και στο νου με την τακτική άσκηση στη γιόγκα.

Η ευχή μου είναι ΟΜ, SHANTI-SHANTI-SHANTI (Ειρήνη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου