Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Γιόγκα για παιδιά (Πως και γιατί..).

Γιατί το παιδί μου να κάνει γιόγκα;
Υπερκινητικότητα ή νωθρότητα, παχυσαρκία ,ακινησία, έλλειψη συγκέντρωσης είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα στην Ελλάδα και στο Δυτικό κόσμο. Η ηρεμία και η χαλάρωση καθώς και η δημιουργική έκφραση και η καλή επικοινωνία είναι ίσως κάτι που οι γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντικά είναι για την υγιή νοητική– συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους . Τα νευρικά παιδιά δεν αποτελούν σήμερα την εξαίρεση και αντιδρούν έντονα με φωνές , νεύρα ή και κλείσιμο στο εαυτό τους. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το παιδί να ηρεμήσει, να συγκεντρωθεί και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί γιόγκα είναι 7-8 χρονών. Η γιόγκα για τα παιδιά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ισορροπημένη ανάπτυξη του σώματος, αλλά και ολόκληρης της προσωπικότητας του παιδιού σας.
Η σχολική εκπαίδευση δίνει μεγάλη βαρύτητα στη νοητική εκπαίδευση και παραμελεί τομείς σωματικής/ κινητικής δραστηριότητας και συναισθηματικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα γιόγκα για παιδιά σχολικής ηλικίας έρχεται να γεμίσει αυτό το κενό.

Πως βοηθά η γιόγκα;
Οι σωματικές ασκήσεις της γιόγκα (ασάνες), που πολλές από αυτές μιμούνται στάσεις ζώων, δυναμώνουν το σώμα των παιδιών και βοηθούν στην καλή σωματική τους διάπλαση. Γυμνάζουν κυρίως τη σπονδυλική στήλη που σε μικρές ηλικίες είναι ευάλωτη στη σκολίωση, στη λόρδωση και στην κύφωση. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας καθώς ισορροπούν την λειτουργία των αδένων και τονώνουν το πεπτικό σύστημα.
Οι αναπνευστικές πρακτικές της βοηθούν τα παιδιά να αναπνέουν σωστά. Μαθαίνουν να συντονίζουν την αναπνοή με την κίνηση του σώματος και αυτό ηρεμεί το νευρικό τους σύστημα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για υπερκινητικά και νευρικά παιδιά.
Οι ειδικές πρακτικές της γιόγκα για την ανάπτυξη της παρατήρησης και της συγκέντρωσης, βοηθούν τα παιδιά να βελτιώσουν την ικανότητα της συγκέντρωσης τους σε ένα πράγμα και να δυναμώσουν την μνήμη τους. Έτσι βελτιώνονται οι σχολικές επιδόσεις τους.
Ειδικά παιχνίδια επικοινωνίας που εμπλουτίζουν το μάθημα της γιόγκα βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και να επικοινωνήσουν καλύτερα μεταξύ τους. Μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά και όχι ανταγωνιστικά.
Τα οφέλη με μια ματιά:
• Αναπτύσσει δυνατό, ευλύγιστο και υγιές σώμα.
• Καλλιεργεί την δημιουργικότητα και την φαντασία τους.
• Βοηθάει να αξιοποιήσουν καλύτερα τις νοητικές τους δυνατότητες.
• Αυξάνει την ικανότητα της συγκέντρωσης και της μνήμης.
• Ηρεμεί το νου και έτσι βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στα άγχη και τους φόβους τους.
• Καλλιεργεί την αυτοεκτίμηση και τον σεβασμό για τον εαυτό τους και για τους άλλους.
• Συμβάλλει στην ανάπτυξη συναισθηματικής ευφυΐας.
• Τα βοηθάει να χειρίζονται καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις.
• Πάνω από όλα τα ψυχαγωγεί.

Αυτo το άρθρο είναι μέρος απο το αρθρο ' Γιόγκα για παιδιά' που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 111, Oκτώβριος 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου