Ασκήσεις για δυο
Οι ασκήσεις για ζευγάρια βοηθούν τα παιδιά να πετύχουν μεγαλύτερη κίνηση από ότι μπορεί να κάνει κανείς μόνος του. Βελτιώνουν την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μεταξύ τους. Τα παιδιά μπορούν να ζητήσουν στο ζευγάρι τους, για παράδειγμα: να στρίψει περισσότερο ή να μην τραβάει τόσο πολύ. Έτσι μαθαίνουν να ζητάνε αυτό που χρειάζονται αλλά και να σέβονται τα όρια του άλλου.
Άσκηση 1: Πολεμιστές φίλοι
1. Κοιτάξτε ο ένας τον άλλον και φέρτε και οι δύο το δεξί πόδι μπροστά.
2. <<Δουλεύουμε μαζί>>. Φέρτε τα αριστερά πόδια πίσω και λυγίστε τα δεξιά γόνατα.
3. Πιάστε τα χέρια σας, αριστερό με δεξί και δεξί με αριστερό και τραβήξτε.
4. <<Είμαστε πολεμιστές φίλοι>>. Κοιτάξτε τα μάτια του φίλου σας και επικοινωνήστε χωρίς λόγια.
*Για δυναμικό τέντωμα και στροφή τραβήξτε και απομακρυνθείτε ο ένας από τον άλλον όσο μπορείτε.
Άσκηση 2: Πλάτη με πλάτη καρέκλα
1.Καθόμαστε πλάτη με πλάτη στο πάτωμα.
2.<<Γινόμαστε μία καρέκλα >>. Λυγίστε τα γόνατα, πέλματα στο πάτωμα και αγκαλιάστε τους αγκώνες σας.
3.Πιέστε ο ένας στην πλάτη του άλλου και ανεβείτε.
4.<<Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον>>. Τεντώστε τα πόδια σας και σταθείτε όρθιοι.
*Αναπνεύστε και δουλεύστε μαζί για να ισορροπήσετε τη δύναμη και την αντίσταση σας.
Άσκηση 3: Πριόνι
1.Καθίστε στο πάτωμα αντικριστά , τεντώστε τα πόδια και ενώστε τα πέλματα σας.
2.Γείρετε μπροστά και πιάστε ο ένας τα χέρια του άλλου.
3.<<Κάνουμε το πριόνι>>. Τραβήξτε το φίλο σας μπροστά, πηγαίνοντας προς τα πίσω.
4. Και το αντίθετο.
Άσκηση 4: Διπλή βάρκα
1.Καθίστε στο πάτωμα αντικριστά, στους γλουτούς σας με τα πέλματα προς κάτω. Τεντώστε και κρατείστε τα χέρια σας.
2.Κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου, σηκώστε τα πόδια και ενώστε τις πατούσες σας.
3.Πιέστε τις πατούσες και ισορροπείστε.
4.<< Είμαστε βάρκες>>. Τεντώστε τα πόδια πάνω κρατώντας τις πατούσες σας ενωμένες .
Άσκηση 5: Το λιοντάρι που βρυχάται
Καθίστε στα γόνατα και ανοίξτε τα περίπου μισό μέτρο. Τοποθετείστε τα χέρια σας ανάμεσα τους με τα δάκτυλα να δείχνουν προς τα πόδια. Ρίξτε τα βάρος στα χέρια σας, φέρτε τα κεφάλι προς τα πίσω και βγάλτε έξω την γλώσσα όσο περισσότερο μπορείτε. Ανοίξτε τα μάτια διάπλατα και συγκεντρώστε το βλέμμα σας στο κέντρο το φρυδιών. Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε αργά από το στόμα βγάζοντας ένα μακρόσυρτο ήχο << Αααα…>> από το λαιμό. Επαναλάβετε δέκα φορές. Εξαλείφει τις παθήσεις του λαιμού, της μύτης, των αυτιών. Είναι χρήσιμη σε παιδιά που τραυλίζουν. Αναπτύσσει δυνατή και ωραία φωνή και εκτονώνει την νευρική υπερένταση.
Άσκηση 6: Τρατάκ ( Η ενατένιση της φλόγας του κεριού).
Αυτή την πρακτική μπορείτε να την κάνετε μαζί με το παιδί σας. Ανάψτε ένα κερί και τοποθετήστε σε ένα μικρό τραπέζι, έτσι ώστε η φλόγα να είναι ακριβώς στο ύψος των ματιών σας όταν κάθεστε. Πάρτε μία άνετη στάση σταυροπόδι με την σπονδυλική στήλη όρθια . Προσαρμόστε τη θέση σας ώστε το κερί να βρίσκεται σε απόσταση απλωμένου χεριού από το σώμα. Κλείστε απαλά τα μάτια και χαλαρώστε όλο το σώμα και ειδικά τα μάτια. Αποκτήστε επίγνωση της ηρεμίας και της σταθερότητας του σώματος για λίγα λεπτά. Ανοίξτε τώρα τα μάτια και προσηλώστε το βλέμμα σταθερά στην άκρη του φυτιλιού. Εκεί βρίσκεται το πιο φωτεινό και σταθερό σημείο της φλόγας. Προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρα και μην κινείται στους βολβούς των ματιών. Μην υπερβάλλετε στην προσπάθεια αυτή καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένταση στα μάτια. Μετά από 1 – 2 λεπτά , όταν τα μάτια κουραστούν ή αρχίσουν να δακρύζουν, κλείστε τα απαλά. Τώρα μπροστά από τα κλειστά μάτια θα βλέπετε το είδωλο της φλόγας. Αν το είδωλο κινείται πάνω κάτω ή δεξιά αριστερά προσπαθήστε με το νου σας να το σταθεροποιήσετε στο κέντρο. Όταν το είδωλο της φλόγας χαθεί εντελώς και δεν το βλέπετε πλέον, ανοίξτε απαλά τα μάτια και προσηλώστε το βλέμμα στην άκρη του φυτιλιού άλλη μία φορά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.
Καταλληλότερος χρόνος για αυτή την πρακτική είναι νωρίς το πρωί ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε.
Οφέλη: Το τρατάκ είναι μία εξαιρετική μέθοδος για να απομακρύνουμε εύκολα και γρήγορα την ανησυχία, την ένταση και την διαταραχή από το νου. Απομακρύνει τα ψυχολογικά συμπλέγματα και επιφέρει νοητική ηρεμία και διαύγεια. Κάνει τα μάτια διαυγή και λαμπερά. Βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά στην ανάπτυξη καλής συγκέντρωσης και δύναμης της θέλησης.
• Σε περιπτώσεις παθήσεων της όρασης, όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερκόπωση των ματιών, ο καταρράκτης, μια μαύρη κουκίδα θα πρέπει να αντικαταστήσει τη φλόγα του κεριού.
Ειδικά τμήματα Γιόγκα για παιδιά και εφήβους γίνονται στο Yoga Studio Maroussi.
Αυτo το άρθρο είναι μέρος απο το αρθρο 'Γιόγκα για παιδιά' που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 111, Oκτώβριος 2009.
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Παντα σεβομουν το αντικειμενο γνωσεις & εξιδεικευσησς , του καθενος μας .Αναρωτιεμαι λοιπον , (ασχετος ον ),εαν μεσω της γιογκα ,μπορει να βοηθηθει-βελτιωθει , παιδι 9-10 ετων , στο ζητημα τις συγκεντρωσης-στοχου κ.λ.π.& πως με τι ασκησεις κλπ.κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήtheosirio@gmail.com