Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη της Swami Nirvikalpa στον Μιχάλη Φιλίνη και τη Λένα Αδαμοπούλου του περιοδικού Yoga world. (Mέρος 1)

Από το σταθμό του αστικού σιδηρόδρομου του Αμαρουσίου, πολύ εύκολα βρήκαμε την οδό Σπύρου Λούη, μετά από τέσσερα λεπτά περπάτημα. Στον αριθμό δεκα-πέντε είδαμε ένα κομψότατο κτίριο με λευκή καθαρή πρόσοψη. Είχαμε φτάσει στο
YOGA STUDIO ΜAROUSSI.
Η Σουάμι Νιρβικάλπα μας υποδέχθηκε ντυμένη στο φωτεινό πορτοκαλί ένδυμά της, που φαινόταν να έχει την απόχρωση του ήλιου όταν βασιλεύει . Πολύ εγκάρδια και ταπεινή, η Σουάμι μας προσκάλεσε να καθίσουμε σε έναν απολαυστικό πράσινο καναπέ. Ο ενιαίος χώρος με τις καθαρές επιφάνειες ενέπνεε μινιμαλισμό και ένα καθαρό λευκό φως σε αφθονία έλουζε τον εσωτερικό χώρο του γιόγκα στούντιο.
Αφού μας προσέφερε τσάι και κουλουράκια, η Σουάμι Νιρβικάλπα ήταν πρόθυμη να μας αφυπνίσει στην φιλοσοφία της γιόγκα που την έχει εμπνεύσει και μας μίλησε για την μέθοδο διδασκαλίας της. Την διέκριναν η άνεσή και η αμεσότητα της και με απαλή φυσικότητα απαντούσε στις ερωτήσεις μας.


Πότε είχατε την πρώτη αφυπνιστική επαφή σας με τη γιόγκα;
Όταν γνώρισα το Διδάσκαλο μου Παραμαχάμσα Σατυανάντα στη Θεσσαλονίκη το 1982. Παρακολούθησα μια διάλεξη του για τη γιόγκα που με ενέπνευσε τόσο πολύ, ώστε μετά από λίγο ξεκίνησα μαθήματα γιόγκα στο Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα της Θεσσαλονίκης.


Και πως αποφασίσατε να διδάξετε τη γιόγκα;
Μετά από δύο χρόνια συστηματικής άσκησης στη γιόγκα, η Σουάμι Σιβαμούρτι -ιδρύτρια του Σατυανάντασραμ Ελλάδος,που ήταν μέντοράς μου με παρότρυνε να παρακολουθήσω το σεμινάριο εκπαίδευσης δασκάλων στο Άσραμ. Και έτσι το αποφάσισα. Η αγάπη μου για τη γιόγκα, με οδήγησε να αφοσιωθώ σε αυτήν.

Πως αντέδρασαν οι δικοί σας άνθρωποι όταν αφοσιωθήκατε αποκλειστικά στη γιόγκα;
Ευτυχώς, θετικά. Έβλεπαν τις ευεργετικές επιδράσεις της γιόγκα στη ζωή μου και κατανόησαν την ανάγκη μου να έχω ένα φιλοσοφικό σύστημα που να δίνει νόημα στην ύπαρξή μου. Τους εξήγησα αυτό που είναι μέχρι σήμερα ξεκάθαρο μέσα μου. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στη γιόγκα και τη θρησκεία. Η γιόγκα καλλιεργεί την πνευματικότητα ενώ η θρησκεία, τη θρησκευτικότητα. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πεδία. Η γιόγκα είναι ένα μη-πολιτικό, μη-θρησκευτικό και φιλοσοφικό σύστημα που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και όλες τις πεποιθήσεις. Οι πρακτικές της βοηθούν στη σύνδεση της πνευματικής μας υπόστασης με τον υλικό κόσμο. Με αυτή την πεποίθηση εξασκώ και διδάσκω γιόγκα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε στη διδασκαλία;
Ακόμη προσπαθώ, μετά από 24 χρόνια διδασκαλίας να είμαι όλο και περισσότερο ανθρώπινη στο μάθημα. Ξέρετε, είναι σαφές ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν δάσκαλο και έναν εκπαιδευτή. Τις ασάνες μπορεί οποιοσδήποτε να τις μάθει και να τις διδάξει. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να γίνει κάποιος καλός δάσκαλος. Πρέπει να μαθαίνει από τους μαθητές του και να βελτιώνεται καθημερινά. Η εφαρμογή των Γιάμα- Νιγιάμα από τον Πατάντζαλι (κώδικες συμπεριφοράς προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας) με βοηθά να βελτιώνομαι ως άνθρωπος και ως δασκάλα της γιόγκα.


Ποια είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά του καλού δασκάλου;
Να έχει ουσιαστική επικοινωνία και αληθινό ενδιαφέρον για τους μαθητές του, να προσαρμόζει τη διδασκαλία του στις πραγματικές ανάγκες των ασκουμένων και τέλος να οργανώνει σωστά το μάθημα του ώστε οι ασκούμενοι να επωφελούνται μιας σταθερής και εξελικτικής πορείας στη γιόγκα.


Ποιος είναι για σας ο μεγαλύτερος Δάσκαλος της γιόγκα;
Εκείνος που διδάσκει με το παράδειγμα του.


Άλλες δυσκολίες που συναντάτε;
Η διαχείριση των συναισθημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις- είναι για μένα μια συνεχής πρόκληση στην καθημερινή ζωή. Επίσης η διαχείριση ενός κέντρου γιόγκα, που απαιτεί οργανωτικές ικανότητες. Παίρνω δύναμη και παράδειγμα από τους Δασκάλους μου, τον Σουάμι Σατυανάντα, τον Σουάμι Νιραντζανάντα και φυσικά την Σουάμι Σιβαμούρτι τους οποίους θαυμάζω για την ικανότητα τους να συνδυάζουν την πνευματική τους υπόσταση με το άψογο οργανωτικό επίπεδο.


Ποιες άλλες τεχνικές διδάσκετε εκτός από την Χάθα γιόγκα;
Διδάσκω τεχνικές από τον κλάδο της Ράτζα γιόγκα όπως ο Διαλογισμός και τα Τσάκρας.

Η συνέχεια της συνέντευξης της Swami Nirvikalpa απο το περιόδικό Yoga World θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου