Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

Σεμινάριο γιόγκα για παιδιά
με την Αλίνα Βάλβη (05/04/09)

Μία φρέσκια και μοναδική προσέγγιση για να εμπλουτίσετε
τη ζωή των παιδιών και να μοιραστείτε μαζί τους ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του παιχνιδιού και τη φαντασίας. Το yogakids είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα γιόγκα για παιδιά εμπνευσμένο από την Αμερικανίδα Marsha Wenig που λειτουργεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η Marsha τροποποίησε παραδοσιακές τεχνικές της γιόγκα
και δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Απευθύνεται σε:

ΓΟΝΕΙΣ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ - ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΓΙΟΓΚΑ - ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ

ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ
(Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στη γιόγκα)

Ελάτε να γνωρίσετε τις βασικές αρχές και μεθόδους
του yogakids που βοηθάει τα παιδιά:

• Να αποκτήσουν δυνατό, ευλύγιστο και υγιές σώμα
• Να διαχειριστούν το άγχος και να συγκεντρώνονται πιο εύκολα
• Να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους
• Πάνω απ’όλα διασκεδάζουν και ψυχαγωγούνται
Διδάσκει η Aλίνα Βάλβη, CYKF, YKT


To σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Yoga Studio Maroussi
στις 5 Απριλίου 2009.

Πληροφορίες & δήλωσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της γραμματείας μας.
Tηλ. 210 6147618
Ώρες Επικοινωνίας
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00 -21:00
ΤΡΙΤΗ- ΠΕΜΠΤΗ 10:00 -14:00 ΚΑΙ 17:00-21:00

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Φωτογραφίες
απο δραστηριότητες & εξορμήσεις.

Φωτογραφίες απο τα events & τις εξορμήσεις του στούντιο
μπορείτε να βρίσκετε στην εξής διεύθυνση:

Photos Yogastudio Maroussi on Flickr

Προσοχή όμως, για να μπορέσετε να έχετε πρόσβαση στις φωτό
πρέπει να είστε στα contact μας (δλδ. να σας γνωρίζουμε). :)

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

Ασκήσεις Σώματος (ασάνες) για την ενίσχυση του πεπτικού συστήματος

Ασκηση 1
Ουττχανπαντάσανα (στάση των σηκωμένων ποδιών )

Ελάτε σε μια ξαπλωτή στάση με τις παλάμες στραμμένες προς το πάτωμα δίπλα στους γλουτούς σας .Εισπνέυστε και σηκώστε το δεξί πόδι όσο ψηλότερα γίνεται με άνεση,κρατώντας το τεντωμένο και το πέλμα χαλαρό. Το αριστέρο πόδι χρειάζεται να παραμείνει τεντωμένο και σε επαφή με το πάτωμα. Κρατήστε τη στάση για 3 έως 5 δευτερόλεπτα, κρατώντας την αναπνοή σας. Εκπνεύστε και κατεβάστε σιγά-σιγά το πόδι. Επαναλάβετε πέντε φορές με το δεξί πόδι και πέντε με το αριστερό. Στην πιό δυναμική της εκδοχή μπορεί να γίνει και με τα δυο πόδια μαζί.

Uthapadasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Ωφέλη
Τονώνει τους κοιλιακούς μύες και μαλάσσει τα όργανα της κοιλιάς. Δυναμώνει το πεπτικό σύστημα ,το κάτω μέρος της πλάτης και τους μύες της λεκάνης.

Ασκηση 2
Τσάκρα Παντάσανα ( περιστροφή των ποδιών)


Στάδιο 1: Παραμείνετε στη ξαπλωτή στάση με τις παλάμες στραμμένες προς το πάτωμα. Σηκώστε το δεξί πόδι 5 εκατοστά απο το πάτωμα, διατηρώντας το γόνατο τεντωμένο. Κάντε μια πλήρη περιστροφή του ποδιού δεξιόστροφα 7 εώς 10 φορές με όσο μεγαλύτερη κυκλική κίνηση γίνεται, χωρίς η φτέρνα να ακουμπήσει στο πάτωμα. Κάντε 7 εώς 10 περιστροφές με την αντίθετη φορά,αριστερόστροφα. Επαναλάβετε με το αριστερό πόδι. Μην ζορίζεστε. Στο τέλος αναπαυτείτε στη ξαπλωτή στάση, μέχρι η αναπνοή σας να επανέλθει στο κανονικό της ρυθμό.
Στάδιο 2: Φέρτε τις παλάμες κάτω από τους γλουτούς σας. Σηκώστε και τα δυο πόδια ταυτόχρονα. Κρατήστε τα ενωμένα και τεντωμένα σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. Περιστρέψτε και τα δυο πόδια δεξιόστροφα και μετά αριστερόστροφα απο 3 εώς 5 φορές απο τη κάθε πλευρά.

Αναπνοή: Αναπνέετε κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης.
Chakra-Padasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Είναι ευεργετική για τις αρθρώσεις των γοφών. Βοηθάει στην εξάλειψη της παχυσαρκείας και του τοπικού πάχους από τη περιοχή των γλουτών.Τονώνει τους κοιλιακούς και σπονδυλικούς μύες.

Ασκηση 3
Σούπτα Παουανμουκτάσανα ( κλείδωμα του γόνατου)


Στάδιο 1: Απο την ξαπλωτή στάση λυγίστε το δεξί γόνατο και φέρτε το μηρό πρός το στήθος. Πλέξτε τα δάκτυλα των χεριών και πιέστε τη δεξιά γάμπα ακριβώς κάτω απο το γόνατο. Διατηρήστε το αριστερό πόδι τεντωμένο στο πάτωμα. Εισπνεύστε βαθιά, γεμίζοντας τους πνεύμονες όσο περισσότερο μπορείτε. Κρατώντας την αναπνοή,σηκώστε το κεφάλι και τους ώμους και πλησιάστε τη μύτη σας προς το δεξί γόνατο.Παραμείνετε στη τελική στάση για μερικά δευτερόλεπτα,κρατώντας την αναπνοή σας. Καθώς εκπνεέτε αργά, επιστρέψτε στη ξαπλωτή στάση. Χαλαρώστε το σώμα. Κάντε 3 φορές με το δεξι πόδι και 3 φορές με το αριστερό.


Στάδιο 2: Οπως το στάδιο 1, με τα δυο πόδια ταυτόχρονα. Κάντε 3 φορές.
Supta-Pauanmouktasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Δυναμώνει τους κάτω μύες της πλάτης και λύνει τους σπονδύλους. Γυμνάζει τη κοιλιά και τα πεπτικά όργανα και είναι πολύ αποτελεσματική στην εξάλειψη των αερίων και της δυσκοιλιότητας . Επίσης γυμνάζει τους πυελικούς μύες και τα αναπαραγωγικά όργανα, έτσι είναι χρήσιμη στη θεραπεία της ανικανότητας, της στειρότητας και των προβλημάτων της εμμήνου ρύσεως .

* Η άσκηση αυτή δεν πρέπει να εκτελείται απο άτομα που πάσχουν απο υψηλή πίεση του αίματος ή σοβαρές παθήσεις της πλάτης, όπως η ισχυαλγία και ή δισκοπάθεια.


Ασκηση 4
Σούπτα Ουνταρακαρσανάσανα (κοιλιακό τέντωμα)


Από τη ξαπλωτή στάση λυγίστε τα γόνατα και τοποθετήστε τα πέλματα στο πάτωμα ακριβώς μπροστά απο τους γλουτούς. Κρατήστε τα πόδια και τα γόνατα ενωμένα σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. Πλέξετε τα δάκτυλα των χεριών και τοποθετήστε τις παλάμες κάτω από τον αυχένα σας. Εισπνέστε όταν τα πόδια είναι μπροστά. Καθώς εκπνέετε κατεβάστε αργά τα πόδια προς τα δεξιά προσπαθώντας να φέρετε τα γόνατα στο πάτωμα.Τα πόδια πρέπει να παραμείνουν σε επαφή μεταξύ τους .Ταυτόχρονα στρέψτε απαλά το κεφάλι και το λαιμό στην αντίθετη κατεύθυνση απο αυτή των ποδιών. Αυτό θα κάνει μια ομοιόμορφη στροφή που θα τεντώσει όλη τη σπονδυλική στήλη.Κρατήστε την αναπνοή για 3 δευτερόλεπτα. Καθώς εισπνεέτε φέρτε ξανά τα δυο πόδια μαζί στη μπροστινή θέση. Κρατήστε καθ’ όλη τη διάρκεια τους ώμους και τους αγκώνες στο πάτωμα.
Επαναλάβετε από την αριστερή πλευρά για να ολοκληρώσετε ένα γύρο. Κάντε 5 πλήρεις γύρους.
Supta-Udanakarsanasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Τεντώνει εξαιρετικά τους κοιλιακούς μύες και τα κοιλιακά όργανα, και έτσι βοηθάει στη βελτίωση της πέψης και στην εξάλειψη της δυσκοιλιότητας. Επίσης απαλλάσσει από την ένταση και τη δυσκαμψία της πλάτης που προέρχεται από τη καθιστική ζωή

Βιβλιογραφία:
«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)

Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 81 Ιανουάριος 2007.

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Σούρυα Ναμασκάρα (Χαιρετισμός στον ήλιο)

Είναι μία πρακτική με την οποία μπορούμε να φέρουμε ευεξία και ζωτικότητα σε όλο το σώμα. Τεντώνει καλά όλο το σώμα, λύνει τις αρθρώσεις και μαλάσσει τα εσωτερικά όργανα. Κάνει ιδιαίτερα ευλύγιστη την σπονδυλική στήλη και σύμφωνα με την Γιόγκα η καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης εξασφαλίζει την καλή υγεία όλου του σώματος. Διεγείρει και εξισορροπεί όλα τα συστήματα, όπως το ορμονικό, το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα.
Η Σούρυα Ναμασκάρα είναι ιδανική πρακτική για την εγκαθίδρυση της καλής υγείας και της ευεξίας.
Η ιδανική ώρα για να την κάνει κανείς είναι η ώρα της ανατολής του ήλιου, αν και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αρκεί το στομάχι να είναι άδειο.

Θέση 1. Πραναμάσανα (στάση ένωση παλαμών)
Ελάτε σε όρθια θέση με τα πόδια ενωμένα. Λυγίστε τους αγκώνες και ενώστε τις παλάμες μπροστά από το στήθος . Χαλαρώστε όλο το σώμα.
Αναπνοή
Αναπνέετε κανονικά.
Οφέλη
Η στάση αυτή φέρνει μια κατάσταση συγκέντρωσης και ηρεμίας , προετοιμάζοντας για την πρακτική που θα ακολουθήσει.
Θέση 2. Χάστα Ουττανάσανα (στάση των σηκωμένων χεριών)
Σηκώστε και τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Κρατήστε τα χέρια σε απόσταση μεταξύ τους , στο άνοιγμα των ώμων. Γείρετε το κεφάλι , τα χέρια και το πάνω μέρος του κορμού ήπια προς τα πίσω.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς σηκώνετε τα χέρια.
Οφέλη
Η στάση αυτή τεντώνει όλα τα κοιλιακά όργανα και βελτιώνει την πέψη. Ασκεί τους μύες των χεριών και των ώμων , τονώνει τα σπονδυλικά νεύρα , ανοίγει τους πνεύμονες και απομακρύνει το περιττό βάρος .
Θέση 3. Πανταχαστάσανα (στάση κάμψης μπροστά)
Κάντε κάμψη προς τα εμπρός φέροντας τα δάκτυλα ή τις παλάμες σας προς το πάτωμα στο πλάι των πελμάτων. Πλησιάστε όσο μπορείτε την κοιλιά και το στήθος προς τους μηρούς σας και κοιτάξτε προς τα γόνατα . Κρατήστε τα γόνατα τεντωμένα . Μην ζορίζεστε.
Αναπνοή
Εκπνεύστε κατά την κάμψη.
Οφέλη
Η στάση αυτή μειώνει το περιττό πάχος στην κοιλιακή περιοχή , βελτιώνει την πέψη και βοηθάει στην εξάλειψη της δυσκοιλιότητας. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος , κάνει ευλύγιστη την σπονδυλική στήλη και τονώνει τα σπονδυλικά νεύρα.

1-3
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Θέση 4. Άσουα Σαντσαλανάσανα (στάση του ιππέα)
Τοποθετήστε τα δάκτυλα ή τις παλάμες στο πάτωμα δίπλα στα πέλματα. Τεντώστε όσο μπορείτε το δεξί πόδι προς τα πίσω, ακουμπώντας τα δάκτυλα και το γόνατο του δεξιού ποδιού στο πάτωμα . Ταυτόχρονα , λυγίστε το αριστερό γόνατο , διατηρώντας το αριστερό πέλμα στην ίδια θέση φροντίζοντας το γόνατο σας να μην βγαίνει μπροστά από τα δάκτυλα του ποδιού σας. Στην τελική στάση , το κεφάλι και η πλάτη έχουν ελαφρά κάμψη προς τα πίσω. Το βάρος του σώματος μοιράζεται στα δάκτυλα ή στις παλάμες των χεριών , στο αριστερό πέλμα, στο δεξί γόνατο και στα δάκτυλα του δεξιού ποδιού.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς τεντώνετε το δεξί πόδι προς τα πίσω
Οφέλη
Η στάση αυτή μαλάσσει τα κοιλιακά όργανα και βελτιώνει την λειτουργία τους , δυναμώνει τους μύες των ποδιών και ισορροπεί το νευρικό σύστημα.

Θέση 5. Παρβατάσανα (στάση του βουνού)
Φέρτε το αριστερό πέλμα δίπλα στο δεξί . Ταυτόχρονα, σηκώστε τους γλουτούς και κατεβάστε το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια, έτσι ώστε η πλάτη και τα πόδια να σχηματίζουν τις πλευρές ενός τριγώνου. Τεντώστε τα πόδια και τα χέρια όσο καλύτερα μπορείτε και προσπαθήστε να φέρετε τις φτέρνες στο πάτωμα .Κοιτάξτε προς τα γόνατα και φέρτε το σαγόνι σας προς το στέρνο. Μη ζορίζεστε.
Αναπνοή
Εκπνεύστε καθώς φέρνετε το αριστερό πόδι προς τα πίσω.
Οφέλη
Η στάση αυτή δυναμώνει τους μύες και τα νεύρα των χεριών και των ποδιών. Διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος ιδιαίτερα στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στην ωμοπλάτη.

Θέση 6. Αστάνγκα Ναμασκάρα (στάση των οκτώ σημείων)
Κρατήστε τις παλάμες και τα δάκτυλα των ποδιών σας στην ίδια θέση και κατεβάστε τα γόνατα , το στήθος και το σαγόνι στο πάτωμα. Οι γλουτοί, η λεκάνη και η κοιλιά χρειάζεται να είναι προς τα πάνω . Στην τελική στάση ακουμπούν στο πάτωμα μόνο τα δάκτυλα των ποδιών, τα γόνατα, το στήθος , οι παλάμες και το σαγόνι.
Αναπνοή
Η αναπνοή χρειάζεται να κρατηθεί έξω σε αυτή τη στάση (καθώς έχουμε εκπνεύσει στην προηγούμενη στάση, κρατάμε τον αέρα έξω).
Οφέλη
Η στάση αυτή δυναμώνει τους μύες των ποδιών και των χεριών, αναπτύσσει το στήθος και ασκεί την περιοχή της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στην ωμοπλάτη.

4-6
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Θέση 7. Μπουτζανγκάσανα (στάση της κόμπρας)
Κρατήστε τις παλάμες και τα δάκτυλα των ποδιών στην ίδια θέση όπως στην προηγούμενη στάση. Κατεβάστε τους γλουτούς και την λεκάνη στο πάτωμα. Τεντώστε τα χέρια και κάμψτε την πλάτη και το κεφάλι σας προς τα πίσω, κρατώντας την λεκάνη στο πάτωμα. Τα χέρια παραμένουν ελαφρά λυγισμένα με τους αγκώνες κοντά στο σώμα.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς σηκώνετε τον κορμό και κάμπτετε την πλάτη
Οφέλη
Η στάση αυτή διατηρεί την σπονδυλική στήλη ευλύγιστη, βελτιώνει την κυκλοφορία στην περιοχή της πλάτης και τονώνει τα σπονδυλικά νεύρα. Τονώνει επίσης τα αναπαραγωγικά όργανα, το συκώτι και μαλάσσει τα νεφρά και τους επινεφρίδιους αδένες.

Θέση 8. Παρβατάσανα (στάση του βουνού)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 5.
Οι παλάμες και τα πέλματα δεν μετακινούνται από την θέση 7.
Σηκώστε τους γλουτούς και κατεβάστε τις φτέρνες στο πάτωμα.
Αναπνοή
Εκπνεύστε καθώς σηκώνετε τους γλουτούς.

Θέση 9. Άσουα Σαντσαλανάσανα (στάση του ιππέα)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 4.
Κρατήστε τις παλάμες στο πάτωμα. Λυγίστε το αριστερό πόδι και φέρτε το αριστερό πέλμα μπροστά, ανάμεσα στις παλάμες σας. Ταυτόχρονα κατεβάστε το δεξί γόνατο στο πάτωμα και σπρώξτε την λεκάνη προς τα εμπρός. Κάμψτε την πλάτη και το κεφάλι ελαφρά προς τα πίσω.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς φέρνετε το αριστερό πόδι μπροστά.

7-9
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Θέση 10. Πανταχαστάσανα (στάση κάμψης μπροστά)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 3.
Φέρτε το δεξί πέλμα μπροστά δίπλα στο αριστερό και τεντώστε και τα δύο πόδια.
Αναπνοή
Εκπνεύστε καθώς κάμπτετε μπροστά.

Θέση 11. Χάστα Ουττανάσανα (στάση των σηκωμένων χεριών)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 2.
Σηκώστε τον κορμό και τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Γείρετε ελαφρά το κεφάλι, τα χέρια και το πάνω μέρος του κορμού προς τα πίσω.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς τεντώνετε το σώμα.

Θέση 12. Πραναμάσανα (στάση ένωση παλαμών)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 1.
Ενώστε τις παλάμες μπροστά από το στήθος.
Αναπνοή
Εκπνεύστε καθώς ενώνετε τις παλάμες.
10-12
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Θέσεις 13-24: Οι δώδεκα θέσεις της Σούρυα Ναμασκάρα εκτελούνται δύο φορές για να ολοκληρωθεί ένας γύρος. Οι θέσεις από την 1 έως τη 12 συνιστούν μισό γύρο. Στο δεύτερο μισό γύρο οι θέσεις επαναλαμβάνονται με δύο μικρές αλλαγές:
α) στη θέση 16, αντί να φέρετε το δεξί πόδι προς τα πίσω, φέρτε το αριστερό.
β) στη θέση 21, λυγίστε το δεξί πόδι και φέρτε το δεξί πέλμα ανάμεσα στις παλάμες

Διάρκεια: Ξεκινήστε με ένα γύρο και σταδιακά αυξήστε μέχρι τους τρείς γύρους.


Ολοκλήρωση: Αφού ολοκληρώσετε την Σούρυα Ναμασκάρα, ξαπλώστε ανάσκελα σε μια άνετη στάση με τα πόδια και τα χέρια ελαφρά ανοικτά. Χαλαρώστε όλο το σώμα σε αυτή τη στάση για λίγα λεπτά, μέχρι η αναπνοή και οι κτύποι της καρδιάς σας να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους ρυθμό.

Προσοχή: Η Σούρυα Ναμασκάρα δεν πρέπει να γίνεται από άτομα που πάσχουν από υψηλή πίεση του αίματος και από παθήσεις της στεφανιαίας αρτηρίας καθώς μπορεί να υπερδιεγείρει ή να βλάψει μια αδύναμη καρδιά ή ένα αδύναμο αρτηριακό σύστημα.
Άτομα με προβλήματα στην πλάτη χρειάζεται να συμβουλευτούν κάποιο ειδικευμένο γιατρό πριν αρχίσουν την άσκηση.
Κατά την έναρξη της εμμηνόρροιας, καλύτερα είναι να αποφεύγεται η εκτέλεση της πρακτικής.

Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 85 MAIOΣ 2007.

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Σεμινάριο Κουνταλίνι Γιόγκα
με τη Swami Sivamurti Saraswati (21/02/09)

Η αφύπνιση του εσωτερικού δυναμικού μας

Η Κουνταλίνι γιόγκα αποτελεί μέρος της ταντρικής παράδοσης. ‘Όλοι μας θα ήταν καλό να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές της, μιας και αυτή αντιπροσωπεύει την επερχόμενη συνείδηση της ανθρωπότητας.

Η κουνταλίνι είναι η δύναμη που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα μας. Με την αφύπνιση της ενεργοποιείται, η ανώτατη ευφυΐα και τότε ο καθένας μας μπορεί να δώσει ζωή σε ένα νέο φάσμα δημιουργικότητας και αυτό- έκφρασης.
Η αφύπνιση της κουνταλίνι είναι ο υπέρτατος προορισμός της ανθρώπινης ζωής. Για να γίνει αυτό, απαιτείται προετοιμασία μέσω των τεχνικών της γιόγκα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει στον μαθητή της γιόγκα, μια ματιά στο τεράστιο αυτό δυναμικό που βρίσκεται μέσα του.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τάξεις πρακτικών, διαλέξεις
και συζητήσεις.

Κάποια απο τα θέματα που θα αναπ
τύξει η Σουάμιτζι:
• Τάντρα
• Μικρόκοσμος - Μακρόκοσμος
• Ο νους
• Οι καταστάσεις νου (Γκούνας)
• Η εξισορρόπηση της νοητικής - σωματικής ενέργειας
( Ίντα- Πίνγκαλα νάντι )
• Μέθοδοι αφύπνισης της κουνταλίνι
• Κατάλληλη διατροφή

Σουάμιτζι (Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι)

Η Σουάμι Σιβαμούρτι (Αυστραλιανής καταγωγής) είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη yoga master και ιδρύτρια του Σατυανάντασραμ Ελλλάδος, ένα από τα κύρια ινστιτούτα γιόγκα στην Ελλάδα.

Είναι γνωστή για την ικανότητα της να προσαρμόζει τις αρχαίες διδασκαλίες της Γιόγκα στις σημερινές ανάγκες του κόσμου.

Το σεμινάριο είναι θεωρητικό και πρακτικό.
Το θεωρητικό μέρος διεξάγεται στην Αγγλική γλώσσα
με ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική.
Τα σεμινάρια της Σουάμι Σιβαμούρτι είναι πολύ δημοφιλή.
Έτσι σας προτείνουμε να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας έγκαιρα.

To σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Yoga Studio Maroussi
στις 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ( 16.00 - 20.00 ) & θα ακολυθήσει
μπουφές χορτοφαγίας ( 20.00 - 21.00 ).

Πληροφορίες & δήλωσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της γραμματείας μας.
Tηλ. 210 6147618
Ώρες Επικοινωνίας
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00 -21:00
ΤΡΙΤΗ- ΠΕΜΠΤΗ 10:00 -14:00 ΚΑΙ 17:00-21:00


H Swami Nirvikalpa στο 1º Yoga Love Fest
(14-15 Φεβρουαρίου '09)

ΑΦΥΠΝΙΣΗ Πνεύματος - ΑΝΟΙΓΜΑ Καρδιάς - ΑΛΛΑΓΗ Ζωής

Αυτό το Σαββατοκύριακο (14-15/2), που συμπίπτει με τη γιορτή της Αγάπης, η αγαπημένη μας δασκάλα θα συμμετέχει στο 1º διήμερο φεστιβάλ γιόγκα που γίνεται στην Αθήνα με μία διάλεξη.
Το θέμα της ομιλίας της θα είναι το Anahata Chakra και ο διαλογισμός στο χώρο της καρδιάς.

Στο διήμερο φεστιβάλ γιόγκα συμμετέχουν διακεκριμένοι δασκάλοι, πολλών διαφορετικών σχολών και προσεγγίσεων (από την κλασική ινδική σχολή Σατυανάντα μέχρι την δημοφιλή αμερικάνικη Power Υoga).

Μουσικές από ολόκληρο τον κόσμο και παραδοσιακές ινδικές μελωδίες θα συνοδεύουν ολόκληρο το πρόγραμμα του YOGA LoveFEST, που θα τελειώσει με χορό και τραγούδι και τις δύο ημέρες.
Ένα πρωτόγνωρο εξωτικό ταξίδι με αφετηρία την Αθήνα…

Είτε ήδη ασκείστε στη γιόγκα, είτε απλώς δεν το έχετε κάνει ακόμη… Ελάτε αυτό το Σαββατοκύριακο να λάβετε μέρος σε: εμπνευσμένες ομιλίες, δυναμική γιογκική πρακτική, μουσική, χορό, υγιεινά γεύματα και πρακτικές διαλογισμού με σκοπό το άνοιγμα της καρδιάς και τη συνειδητοποίηση της βαθειάς αλληλοσύνδεσης όλων των ανθρώπων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το περιβάλλον, τη φύση και το ζωικό βασίλειο.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθει στον πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ (Καστοριας 34, Κεραμεικός)

Για περρισότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τα NYSY Studios
(
Νικής 25 ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΑΘΗΝΑ 105 57
Τηλ.:+ 30 (210) 323-2004 ή 30 (210) 323-5308) NYSY Studios Event

Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009

Ανακουφιστείτε από τους πόνους της περιόδου

Yπάρχουν ειδικές ασκήσεις σώματος (ασάνες) που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τα αναπαραγωγικά και πεπτικά όργανα και είναι αρκετά εύκολες στην εκτέλεση τους. Οι ασκήσεις που σας προτείνω είναι ωφέλιμες για την εξάλειψη των πόνων και τις ανωμαλίες της εμμήνου ρήσεως.

΄Ασκηση 1. Μαρτζαριάσανα (στάση τεντώματος της γάτας)
Ελάτε στα γόνατα και φροντίστε να είναι ελαφρώς ανοικτά. Γείρετε μπροστά και τοποθετήστε τις παλάμες στο πάτωμα κάτω από τους ώμους με τα δάκτυλα να κοιτάζουν προς τα εμπρός. Οι παλάμες πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τα γόνατα, ενώ τα μπράτσα και οι μηροί πρέπει να είναι κάθετα στο πάτωμα. Εισπνεύστε, σηκώστε το κεφάλι και ταυτόχρονα τραβήξτε τους γλουτούς προς τα πάνω , κυρτώστε την σπονδυλική σας στήλη, ώστε η πλάτη και η μέση να κατέβουν προς τα κάτω. Διευρύνετε πλήρως την κοιλιά και γεμίστε τους πνεύμονες με όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Κρατήστε την αναπνοή για 3 δευτερόλεπτα . Εκπνεύστε και κατεβάστε το κεφάλι φέρνοντας το σαγόνι προς το στέρνο, συσπάστε την κοιλιά και τραβήξτε προς τα μέσα τους γλουτούς ώστε η σπονδυλική στήλη να τεντώσει προς τα επάνω. Το κεφάλι τώρα βρίσκεται ανάμεσα στα χέρια, κοιτάζοντας προς τους μηρούς και οι ώμοι είναι καλά τεντωμένοι προς τα επάνω . Κρατήστε την αναπνοή για 3 δευτερόλεπτα εντείνοντας την κάψη της σπονδυλικής στήλης και την κοιλιακή σύσπαση. Αυτό είναι ένας γύρος. Κάντε 5 ως 10 γύρους .Προσπαθήστε να κάνετε τις κινήσεις αναπνέοντας όσο πιο αργά γίνεται.
Pose of the cat
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Τονώνει ήπια το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα .Οι γυναίκες που υποφέρουν από ανωμαλίες της εμμήνου ρήσεως θα βρούν πολύ ωφέλιμη αυτή την ασάνα. Μπορείτε να την κάνετε για ανακούφιση από τις κράμπες της εμμήνου ρήσεως . Γίνεται με ασφάλεια μέχρι τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης, όμως η σύσπαση της κοιλιάς πρέπει να αποφεύγεται μετά τον τρίτο μήνα. Επίσης αυτή η ασάνα βελτιώνει την ευλυγισία του λαιμού, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης.

Άσκηση 2. Βυαγκράσανα (στάση της τίγρης)
Ελάτε στη Μαρτζαριάσανα (στάση τεντώματος της γάτας ) και κοιτάξτε μπροστά. Εισπνεύστε και τεντώστε το δεξί πόδι προς τα πάνω και πίσω . Λυγίστε το δεξί γόνατο και φέρτε το πέλμα προς το κεφάλι. Ταυτόχρονα φέρτε το κεφάλι προς τα πίσω και κοιτάξτε προς τα επάνω. Κρατήστε την αναπνοή σε αυτή την στάση για μερικά δευτερόλεπτα .Εκπνεύστε και φέρτε τον μηρό προς την κοιλιά, το γόνατο στο στήθος, το κεφάλι προς τα κάτω και πλησιάστε τη μύτη προς το γόνατο.Τώρα η σπονδυλική στήλη είναι κυρτή κάνοντας ένα τόξο προς τα επάνω. Το δεξί πέλμα δεν πρέπει να ακουμπάει στο πάτωμα . Κρατήστε την αναπνοή σε αυτή την στάση για μερικά δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη άσκηση με το ίδιο πόδι μέχρι 5 φορές. Κάντε άλλες 5 επαναλήψεις με το αριστερό πόδι.
Viagrasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Τονώνει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα ευεργετική στις γυναικές μετά τον τοκετό και σε εκείνες που έχουν γεννήσει πολλά παιδιά. Τεντώνει τους κοιλιακούς μύες , βελτιώνει την πέψη και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Μειώνει το πάχος από τους γοφούς και τους μηρούς. Επίσης γυμνάζει και χαλαρώνει την πλάτη κάμπτοντας την εναλλακτικά προς τα εμπρός και πρός τα πίσω και τονώνει τα σπονδυλικά νεύρα. Χαλαρώνει τα ισχιακά νεύρα και ανακουφίζει την ισχυαλγία.

*Αυτή η ασάνα ονομάζεται έτσι γιατί μοιάζει με την κίνηση του τεντώματος της τίγρης όταν ξυπνάει από βαθύ ύπνο.


Ασκηση 3. Βατζράσανα (στάση του κεραυνού)
Τοποθετήστε μια διπλωμένη κουβέρτα στο πάτωμα και γονατίστε πάνω της . Ενώστε τα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών και απομακρύνετε τις φτέρνες. Κατεβάστε τους γλουτούς στην εσωτερική πλευρά των πελμάτων με τις φτέρνες να αγγίζουν το πλαινό μέρος των γοφών
Κρατήστε την πλάτη ίσια αλλά όχι με ένταση και το κεφάλι σε ευθυγράμμιση. Τοποθετήστε τα χέρια πάνω στα γόνατα με τις παλάμες πρός τα κάτω. Κλείστε τα μάτια ,και χαλαρώστε όλο το σώμα. Αναπνέεται κανονικά και επικεντρώστε την προσοχή σας στην ροή του αέρα στα ρουθούνια σας.
Vezrasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Διάρκεια
Κάντε την Βατζράσανα όση ώρα μπορείτε, ειδικά ακριβώς μετά από τα γεύματα για πέντα λεπτά τουλάχιστον για τη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας.

Οφέλη
Ενδυναμώνει τους μύες της λεκάνης, καταπραύνει τις ανωμαλίες της εμμήνου ρήσεως και βοηθά τις γυναίκες κατά τον τοκετό. Αυξάνει την αποδοτικότητα όλου του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζει τις στομαχικές ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος και τις καούρες στομάχου και καταπραύνει τις αιμορροίδες.

* Οι αρχάριοι μπορεί να ανακαλύψουν ότι οι αστράγαλοι τους πονούν μετά από ένα μικρό διάστημα στην Βατζράσανα. Σε αυτήν την περίπτωση εκτός από την διπλωμένη κουβέρτα χρησιμοποιήστε και ένα μικρό μαξιλάρι μεταξύ γλουτών και φτερνών για μεγαλύτερη άνεση.

Ασκηση 4. Σασανκάσανα (στάση του φεγγαριού ή του λαγού)

Καθίστε στην Βατζράσανα (στάση του κεραυνού) πάνω σε μία διπλωμένη κουβέρτα. Τοποθετήστε τις παλάμες στους μηρούς ακριβώς πάνω από τα γόνατα. Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε κρατώντας την σπονδυλική στήλη και το κεφάλι ευθυγραμμισμένα. Καθώς εισπνέετε σηκώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι κρατώντας τα τεντωμένα και στο άνοιγμα των ώμων. Εκπνεύστε καθώς κάμπτετε μπροστά τον κορμό από τους γοφούς, φέρνοντας την κοιλιά και το στήθος πάνω στους μηρούς σας. Στο τέλος της κίνησης, τα χέρια και το μέτωπο έρχονται στο πάτωμα μπροστά από τα γόνατα. Λυγίστε τα χέρια έτσι ώστε να είναι εντελώς χαλαρά και αφήστε τους αγκώνες να ακουμπήσουν στο πάτωμα. Μείνετε σε αυτήν τη στάση αναπνέοντας κανονικά, αυξάνοντας τον χρόνο σταδιακά από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι τρία λεπτά τουλάχιστον. Εισπνεύστε και ταυτόχρονα σηκώστε αργά τα χέρια, το κεφάλι και τον κορμό στην κάθετη στάση. Εκπνεύστε καθώς κατεβάζετε τα χέρια στα γόνατα.
Sansakasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Τονώνει τους πυελικούς μύες και τα ισχυακά νεύρα και είναι ευεργετική για τις γυναίκες που έχουν υποανάπτυκτη λεκάνη. Βοηθά στην εξάλειψη δυσλειτουργιών των αναπαραγωγικών οργάνων των ανδρών και των γυναικών. Τεντώνει τους μύες της πλάτης και απομακρύνει τους σπονδύλους ανακουφίζοντας τους πόνους στην πλάτη. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια παραμονής στη στάση ( μέχρι δέκα λεπτά) τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της ασάνας.

*Η ασάνα αυτή δεν πρέπει να γίνεται από όσους έχουν πολύ υψηλή πίεση του αίματος, δισκοπάθεια και από εκείνους που πάσχουν από ίλιγγο.


Βιβλιογραφία:
«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)

Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 82 Φεβρουάριος 2007.