Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Σούρυα Ναμασκάρα (Χαιρετισμός στον ήλιο)

Είναι μία πρακτική με την οποία μπορούμε να φέρουμε ευεξία και ζωτικότητα σε όλο το σώμα. Τεντώνει καλά όλο το σώμα, λύνει τις αρθρώσεις και μαλάσσει τα εσωτερικά όργανα. Κάνει ιδιαίτερα ευλύγιστη την σπονδυλική στήλη και σύμφωνα με την Γιόγκα η καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης εξασφαλίζει την καλή υγεία όλου του σώματος. Διεγείρει και εξισορροπεί όλα τα συστήματα, όπως το ορμονικό, το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα.
Η Σούρυα Ναμασκάρα είναι ιδανική πρακτική για την εγκαθίδρυση της καλής υγείας και της ευεξίας.
Η ιδανική ώρα για να την κάνει κανείς είναι η ώρα της ανατολής του ήλιου, αν και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αρκεί το στομάχι να είναι άδειο.

Θέση 1. Πραναμάσανα (στάση ένωση παλαμών)
Ελάτε σε όρθια θέση με τα πόδια ενωμένα. Λυγίστε τους αγκώνες και ενώστε τις παλάμες μπροστά από το στήθος . Χαλαρώστε όλο το σώμα.
Αναπνοή
Αναπνέετε κανονικά.
Οφέλη
Η στάση αυτή φέρνει μια κατάσταση συγκέντρωσης και ηρεμίας , προετοιμάζοντας για την πρακτική που θα ακολουθήσει.
Θέση 2. Χάστα Ουττανάσανα (στάση των σηκωμένων χεριών)
Σηκώστε και τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Κρατήστε τα χέρια σε απόσταση μεταξύ τους , στο άνοιγμα των ώμων. Γείρετε το κεφάλι , τα χέρια και το πάνω μέρος του κορμού ήπια προς τα πίσω.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς σηκώνετε τα χέρια.
Οφέλη
Η στάση αυτή τεντώνει όλα τα κοιλιακά όργανα και βελτιώνει την πέψη. Ασκεί τους μύες των χεριών και των ώμων , τονώνει τα σπονδυλικά νεύρα , ανοίγει τους πνεύμονες και απομακρύνει το περιττό βάρος .
Θέση 3. Πανταχαστάσανα (στάση κάμψης μπροστά)
Κάντε κάμψη προς τα εμπρός φέροντας τα δάκτυλα ή τις παλάμες σας προς το πάτωμα στο πλάι των πελμάτων. Πλησιάστε όσο μπορείτε την κοιλιά και το στήθος προς τους μηρούς σας και κοιτάξτε προς τα γόνατα . Κρατήστε τα γόνατα τεντωμένα . Μην ζορίζεστε.
Αναπνοή
Εκπνεύστε κατά την κάμψη.
Οφέλη
Η στάση αυτή μειώνει το περιττό πάχος στην κοιλιακή περιοχή , βελτιώνει την πέψη και βοηθάει στην εξάλειψη της δυσκοιλιότητας. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος , κάνει ευλύγιστη την σπονδυλική στήλη και τονώνει τα σπονδυλικά νεύρα.

1-3
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Θέση 4. Άσουα Σαντσαλανάσανα (στάση του ιππέα)
Τοποθετήστε τα δάκτυλα ή τις παλάμες στο πάτωμα δίπλα στα πέλματα. Τεντώστε όσο μπορείτε το δεξί πόδι προς τα πίσω, ακουμπώντας τα δάκτυλα και το γόνατο του δεξιού ποδιού στο πάτωμα . Ταυτόχρονα , λυγίστε το αριστερό γόνατο , διατηρώντας το αριστερό πέλμα στην ίδια θέση φροντίζοντας το γόνατο σας να μην βγαίνει μπροστά από τα δάκτυλα του ποδιού σας. Στην τελική στάση , το κεφάλι και η πλάτη έχουν ελαφρά κάμψη προς τα πίσω. Το βάρος του σώματος μοιράζεται στα δάκτυλα ή στις παλάμες των χεριών , στο αριστερό πέλμα, στο δεξί γόνατο και στα δάκτυλα του δεξιού ποδιού.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς τεντώνετε το δεξί πόδι προς τα πίσω
Οφέλη
Η στάση αυτή μαλάσσει τα κοιλιακά όργανα και βελτιώνει την λειτουργία τους , δυναμώνει τους μύες των ποδιών και ισορροπεί το νευρικό σύστημα.

Θέση 5. Παρβατάσανα (στάση του βουνού)
Φέρτε το αριστερό πέλμα δίπλα στο δεξί . Ταυτόχρονα, σηκώστε τους γλουτούς και κατεβάστε το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια, έτσι ώστε η πλάτη και τα πόδια να σχηματίζουν τις πλευρές ενός τριγώνου. Τεντώστε τα πόδια και τα χέρια όσο καλύτερα μπορείτε και προσπαθήστε να φέρετε τις φτέρνες στο πάτωμα .Κοιτάξτε προς τα γόνατα και φέρτε το σαγόνι σας προς το στέρνο. Μη ζορίζεστε.
Αναπνοή
Εκπνεύστε καθώς φέρνετε το αριστερό πόδι προς τα πίσω.
Οφέλη
Η στάση αυτή δυναμώνει τους μύες και τα νεύρα των χεριών και των ποδιών. Διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος ιδιαίτερα στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στην ωμοπλάτη.

Θέση 6. Αστάνγκα Ναμασκάρα (στάση των οκτώ σημείων)
Κρατήστε τις παλάμες και τα δάκτυλα των ποδιών σας στην ίδια θέση και κατεβάστε τα γόνατα , το στήθος και το σαγόνι στο πάτωμα. Οι γλουτοί, η λεκάνη και η κοιλιά χρειάζεται να είναι προς τα πάνω . Στην τελική στάση ακουμπούν στο πάτωμα μόνο τα δάκτυλα των ποδιών, τα γόνατα, το στήθος , οι παλάμες και το σαγόνι.
Αναπνοή
Η αναπνοή χρειάζεται να κρατηθεί έξω σε αυτή τη στάση (καθώς έχουμε εκπνεύσει στην προηγούμενη στάση, κρατάμε τον αέρα έξω).
Οφέλη
Η στάση αυτή δυναμώνει τους μύες των ποδιών και των χεριών, αναπτύσσει το στήθος και ασκεί την περιοχή της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στην ωμοπλάτη.

4-6
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Θέση 7. Μπουτζανγκάσανα (στάση της κόμπρας)
Κρατήστε τις παλάμες και τα δάκτυλα των ποδιών στην ίδια θέση όπως στην προηγούμενη στάση. Κατεβάστε τους γλουτούς και την λεκάνη στο πάτωμα. Τεντώστε τα χέρια και κάμψτε την πλάτη και το κεφάλι σας προς τα πίσω, κρατώντας την λεκάνη στο πάτωμα. Τα χέρια παραμένουν ελαφρά λυγισμένα με τους αγκώνες κοντά στο σώμα.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς σηκώνετε τον κορμό και κάμπτετε την πλάτη
Οφέλη
Η στάση αυτή διατηρεί την σπονδυλική στήλη ευλύγιστη, βελτιώνει την κυκλοφορία στην περιοχή της πλάτης και τονώνει τα σπονδυλικά νεύρα. Τονώνει επίσης τα αναπαραγωγικά όργανα, το συκώτι και μαλάσσει τα νεφρά και τους επινεφρίδιους αδένες.

Θέση 8. Παρβατάσανα (στάση του βουνού)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 5.
Οι παλάμες και τα πέλματα δεν μετακινούνται από την θέση 7.
Σηκώστε τους γλουτούς και κατεβάστε τις φτέρνες στο πάτωμα.
Αναπνοή
Εκπνεύστε καθώς σηκώνετε τους γλουτούς.

Θέση 9. Άσουα Σαντσαλανάσανα (στάση του ιππέα)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 4.
Κρατήστε τις παλάμες στο πάτωμα. Λυγίστε το αριστερό πόδι και φέρτε το αριστερό πέλμα μπροστά, ανάμεσα στις παλάμες σας. Ταυτόχρονα κατεβάστε το δεξί γόνατο στο πάτωμα και σπρώξτε την λεκάνη προς τα εμπρός. Κάμψτε την πλάτη και το κεφάλι ελαφρά προς τα πίσω.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς φέρνετε το αριστερό πόδι μπροστά.

7-9
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Θέση 10. Πανταχαστάσανα (στάση κάμψης μπροστά)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 3.
Φέρτε το δεξί πέλμα μπροστά δίπλα στο αριστερό και τεντώστε και τα δύο πόδια.
Αναπνοή
Εκπνεύστε καθώς κάμπτετε μπροστά.

Θέση 11. Χάστα Ουττανάσανα (στάση των σηκωμένων χεριών)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 2.
Σηκώστε τον κορμό και τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Γείρετε ελαφρά το κεφάλι, τα χέρια και το πάνω μέρος του κορμού προς τα πίσω.
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς τεντώνετε το σώμα.

Θέση 12. Πραναμάσανα (στάση ένωση παλαμών)
Η στάση αυτή είναι επανάληψη της θέσης 1.
Ενώστε τις παλάμες μπροστά από το στήθος.
Αναπνοή
Εκπνεύστε καθώς ενώνετε τις παλάμες.
10-12
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Θέσεις 13-24: Οι δώδεκα θέσεις της Σούρυα Ναμασκάρα εκτελούνται δύο φορές για να ολοκληρωθεί ένας γύρος. Οι θέσεις από την 1 έως τη 12 συνιστούν μισό γύρο. Στο δεύτερο μισό γύρο οι θέσεις επαναλαμβάνονται με δύο μικρές αλλαγές:
α) στη θέση 16, αντί να φέρετε το δεξί πόδι προς τα πίσω, φέρτε το αριστερό.
β) στη θέση 21, λυγίστε το δεξί πόδι και φέρτε το δεξί πέλμα ανάμεσα στις παλάμες

Διάρκεια: Ξεκινήστε με ένα γύρο και σταδιακά αυξήστε μέχρι τους τρείς γύρους.


Ολοκλήρωση: Αφού ολοκληρώσετε την Σούρυα Ναμασκάρα, ξαπλώστε ανάσκελα σε μια άνετη στάση με τα πόδια και τα χέρια ελαφρά ανοικτά. Χαλαρώστε όλο το σώμα σε αυτή τη στάση για λίγα λεπτά, μέχρι η αναπνοή και οι κτύποι της καρδιάς σας να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους ρυθμό.

Προσοχή: Η Σούρυα Ναμασκάρα δεν πρέπει να γίνεται από άτομα που πάσχουν από υψηλή πίεση του αίματος και από παθήσεις της στεφανιαίας αρτηρίας καθώς μπορεί να υπερδιεγείρει ή να βλάψει μια αδύναμη καρδιά ή ένα αδύναμο αρτηριακό σύστημα.
Άτομα με προβλήματα στην πλάτη χρειάζεται να συμβουλευτούν κάποιο ειδικευμένο γιατρό πριν αρχίσουν την άσκηση.
Κατά την έναρξη της εμμηνόρροιας, καλύτερα είναι να αποφεύγεται η εκτέλεση της πρακτικής.

Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 85 MAIOΣ 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου