Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Ασκήσεις Σώματος (ασάνες) για την ενίσχυση του πεπτικού συστήματος

Ασκηση 1
Ουττχανπαντάσανα (στάση των σηκωμένων ποδιών )

Ελάτε σε μια ξαπλωτή στάση με τις παλάμες στραμμένες προς το πάτωμα δίπλα στους γλουτούς σας .Εισπνέυστε και σηκώστε το δεξί πόδι όσο ψηλότερα γίνεται με άνεση,κρατώντας το τεντωμένο και το πέλμα χαλαρό. Το αριστέρο πόδι χρειάζεται να παραμείνει τεντωμένο και σε επαφή με το πάτωμα. Κρατήστε τη στάση για 3 έως 5 δευτερόλεπτα, κρατώντας την αναπνοή σας. Εκπνεύστε και κατεβάστε σιγά-σιγά το πόδι. Επαναλάβετε πέντε φορές με το δεξί πόδι και πέντε με το αριστερό. Στην πιό δυναμική της εκδοχή μπορεί να γίνει και με τα δυο πόδια μαζί.

Uthapadasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Ωφέλη
Τονώνει τους κοιλιακούς μύες και μαλάσσει τα όργανα της κοιλιάς. Δυναμώνει το πεπτικό σύστημα ,το κάτω μέρος της πλάτης και τους μύες της λεκάνης.

Ασκηση 2
Τσάκρα Παντάσανα ( περιστροφή των ποδιών)


Στάδιο 1: Παραμείνετε στη ξαπλωτή στάση με τις παλάμες στραμμένες προς το πάτωμα. Σηκώστε το δεξί πόδι 5 εκατοστά απο το πάτωμα, διατηρώντας το γόνατο τεντωμένο. Κάντε μια πλήρη περιστροφή του ποδιού δεξιόστροφα 7 εώς 10 φορές με όσο μεγαλύτερη κυκλική κίνηση γίνεται, χωρίς η φτέρνα να ακουμπήσει στο πάτωμα. Κάντε 7 εώς 10 περιστροφές με την αντίθετη φορά,αριστερόστροφα. Επαναλάβετε με το αριστερό πόδι. Μην ζορίζεστε. Στο τέλος αναπαυτείτε στη ξαπλωτή στάση, μέχρι η αναπνοή σας να επανέλθει στο κανονικό της ρυθμό.
Στάδιο 2: Φέρτε τις παλάμες κάτω από τους γλουτούς σας. Σηκώστε και τα δυο πόδια ταυτόχρονα. Κρατήστε τα ενωμένα και τεντωμένα σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. Περιστρέψτε και τα δυο πόδια δεξιόστροφα και μετά αριστερόστροφα απο 3 εώς 5 φορές απο τη κάθε πλευρά.

Αναπνοή: Αναπνέετε κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης.
Chakra-Padasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Είναι ευεργετική για τις αρθρώσεις των γοφών. Βοηθάει στην εξάλειψη της παχυσαρκείας και του τοπικού πάχους από τη περιοχή των γλουτών.Τονώνει τους κοιλιακούς και σπονδυλικούς μύες.

Ασκηση 3
Σούπτα Παουανμουκτάσανα ( κλείδωμα του γόνατου)


Στάδιο 1: Απο την ξαπλωτή στάση λυγίστε το δεξί γόνατο και φέρτε το μηρό πρός το στήθος. Πλέξτε τα δάκτυλα των χεριών και πιέστε τη δεξιά γάμπα ακριβώς κάτω απο το γόνατο. Διατηρήστε το αριστερό πόδι τεντωμένο στο πάτωμα. Εισπνεύστε βαθιά, γεμίζοντας τους πνεύμονες όσο περισσότερο μπορείτε. Κρατώντας την αναπνοή,σηκώστε το κεφάλι και τους ώμους και πλησιάστε τη μύτη σας προς το δεξί γόνατο.Παραμείνετε στη τελική στάση για μερικά δευτερόλεπτα,κρατώντας την αναπνοή σας. Καθώς εκπνεέτε αργά, επιστρέψτε στη ξαπλωτή στάση. Χαλαρώστε το σώμα. Κάντε 3 φορές με το δεξι πόδι και 3 φορές με το αριστερό.


Στάδιο 2: Οπως το στάδιο 1, με τα δυο πόδια ταυτόχρονα. Κάντε 3 φορές.
Supta-Pauanmouktasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Δυναμώνει τους κάτω μύες της πλάτης και λύνει τους σπονδύλους. Γυμνάζει τη κοιλιά και τα πεπτικά όργανα και είναι πολύ αποτελεσματική στην εξάλειψη των αερίων και της δυσκοιλιότητας . Επίσης γυμνάζει τους πυελικούς μύες και τα αναπαραγωγικά όργανα, έτσι είναι χρήσιμη στη θεραπεία της ανικανότητας, της στειρότητας και των προβλημάτων της εμμήνου ρύσεως .

* Η άσκηση αυτή δεν πρέπει να εκτελείται απο άτομα που πάσχουν απο υψηλή πίεση του αίματος ή σοβαρές παθήσεις της πλάτης, όπως η ισχυαλγία και ή δισκοπάθεια.


Ασκηση 4
Σούπτα Ουνταρακαρσανάσανα (κοιλιακό τέντωμα)


Από τη ξαπλωτή στάση λυγίστε τα γόνατα και τοποθετήστε τα πέλματα στο πάτωμα ακριβώς μπροστά απο τους γλουτούς. Κρατήστε τα πόδια και τα γόνατα ενωμένα σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. Πλέξετε τα δάκτυλα των χεριών και τοποθετήστε τις παλάμες κάτω από τον αυχένα σας. Εισπνέστε όταν τα πόδια είναι μπροστά. Καθώς εκπνέετε κατεβάστε αργά τα πόδια προς τα δεξιά προσπαθώντας να φέρετε τα γόνατα στο πάτωμα.Τα πόδια πρέπει να παραμείνουν σε επαφή μεταξύ τους .Ταυτόχρονα στρέψτε απαλά το κεφάλι και το λαιμό στην αντίθετη κατεύθυνση απο αυτή των ποδιών. Αυτό θα κάνει μια ομοιόμορφη στροφή που θα τεντώσει όλη τη σπονδυλική στήλη.Κρατήστε την αναπνοή για 3 δευτερόλεπτα. Καθώς εισπνεέτε φέρτε ξανά τα δυο πόδια μαζί στη μπροστινή θέση. Κρατήστε καθ’ όλη τη διάρκεια τους ώμους και τους αγκώνες στο πάτωμα.
Επαναλάβετε από την αριστερή πλευρά για να ολοκληρώσετε ένα γύρο. Κάντε 5 πλήρεις γύρους.
Supta-Udanakarsanasana
* Κλικάρετε στη φωτογραφία για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Τεντώνει εξαιρετικά τους κοιλιακούς μύες και τα κοιλιακά όργανα, και έτσι βοηθάει στη βελτίωση της πέψης και στην εξάλειψη της δυσκοιλιότητας. Επίσης απαλλάσσει από την ένταση και τη δυσκαμψία της πλάτης που προέρχεται από τη καθιστική ζωή

Βιβλιογραφία:
«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)

Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 81 Ιανουάριος 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου