Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Συστημική Αναπαράσταση 'Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010' με τη Λένα Μητσοπούλου (Νέα ημερομηνία!)

«....Ένα απροσδόκητο δρώμενο που προβάλλει εικόνες ψυχής και δείχνει τη θέση και την ισορροπία μας στα ανθρώπινα συστήματα».


Η μέθοδος

Με τη Συστη
μική Αναπαράσταση ανακαλύπτουμε τις κρυμμένες δυναμικές που λειτουργούν στα συστήματα σχέσεων στα οποία ανήκουμε. Δυναμικές ισχυρές, που επηρεάζουν βαθιά το ρόλο μας στην οικογένεια από την οποία προερχόμαστε ή σε αυτή που δημιουργήσαμε.
Η αγάπη μας γι΄αυτούς τους ανθρώπους και η ανάγκη μας να ανήκουμε στο σύστημα, μας οδηγεί ασυνείδ
ητα, στο να αναλάβουμε ρόλους που δεν είναι δικοί μας. Έτσι, μπορεί να ζούμε κουβαλώντας τα συναισθήματα άλλων ή να αντικαθιστούμε αυτούς που έχουν αποκλιστεί η απορριφθεί.

Με τη Συστημική Αναπαράσταση μετέχουμε σε ένα βιωματικό δρώμενο το οποίο μας βοηθάει να κατανοήσουμε γιατί ακολουθούμε επαναλαμβανόμενα μοτίβα σχέσεων και συμπεριφορών. Ανακαλύπτουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να βιώνουμε τη ζωή αποκομμένοι από τους άλλους και τον αληθινό εαυτό μας.

Η Συστημική Αναπαράσταση φέρνει ξανά την ισορροπία. Μας βοηθά να απελευθερωθούμε και να ζήσουμε λυτρωμένοι και συμφιλιωμένοι με τον ρόλο που πραγματικά μας ανήκει.


To σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Yoga Studio Maroussi
στις Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 ( 11:00 - 18:00 )
.

Πληροφορίες & δήλωσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της γραμματείας μας.
Tηλ. 210 6147618
Ώρες Επικοινωνίας
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00 -21:00
ΤΡΙΤΗ- ΠΕΜΠΤΗ 10:00 -14:00 ΚΑΙ 17:00-21:00

Τεχνικές αναπνοής για την αναπτυξη ηρεμίας-χαλάρωσης & την καταπολέμηση της αϋπνίας

Άσκηση 1
Σαβάσανα (στάση χαλάρωσης)
Ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεββάτι σας ή πάνω σε μια διπλωμένη κουβέρτα στο πάτωμα. Φέρτε τα χέρια σας στο πλαί του σώματος χώρις ν΄ακουμπάνε στο σώμα με τις παλάμες χαλαρές στραμμένες προς τα επάνω. Απομακρύνετε τα πόδια και τοποθετήστετα σε μια άνετη θέση , με τα πέλματα χαλαρά προς τα έξω. Κάτω από τον αυχένα μπορεί να τοποθετηθεί ένα λεπτό μαξιλαράκι ή μια διπλωμένη πετσέτα για περισσότερη άνεση. Το κεφάλι και η σπονδυλική στήλη χρειάζεται να είναι ευθυγραμμισμένα. Κλείστε απαλά τα βλέφαρα. Χαλαρώστε και κρατήστε ακίνητο όλο το σώμα.
savasana

Άσκηση 2
Κοιλιακή ( ή διαφραγματική ) αναπνοή
Παραμείνετε στην στάση Σαβάσανα με χαλαρωμένο ολόκληρο το σώμα. Παρατηρήστε την αυθόρμητη αναπνοή χώρις να την ελέγχετε. Αφήστε την εντελώς αυθόρμητη. Συνεχίστε την παρατήρηση της φυσικής αναπνοής για ένα χρονικό διάστημα. Τοποθετήστε το δεξί χέρι στην κοιλιά ακριβώς πάνω από τον αφαλό και το αριστερό χέρι στο κέντρο του στήθους. Τώρα με κάθε εισπνοή νοιώστε την κοιλιά να φουσκώνει και με κάθε εκπνοή να κατεβαίνει . Με το δεξί χέρι παρακολουθείτε την κίνηση της κοιλιάς που ανεβαίνει με την εισπνοή και κατεβαίνει με την εκπνοή. Το αριστερό χέρι παραμένει ακίνητο κατά την διάρκεια της αναπνοής. Δεν πρέπει να υπάρχει ένταση στην κοιλιά και μην ζορίζεστε, με κανέναν τρόπο. Νοιώστε την κοιλιά να διευρύεται και να συστέλλεται. Συνεχίστε ν’ αναπνέετε αργά και βαθιά. Αρχίστε να μετράτε τις αναπνοές σας ξεκινώντας από το 25 ως εξής: επαναλάβετε νοητικά,
« εισπνοή 25 – εκπνοή 25, εισπνοή 24 – εκπνοή 24, εισπνοή 23 – εκπνοή 23» και συνεχίστε μεχρί να φτάσετε στο μηδέν. Κρατήστε την επιγνωσή στο μέτρημα και στην κίνηση της κοιλιάς. Αν ο νούς πηγαίνει σε άλλες σκέψεις και χάσετε το μέτρημα αρχίστε να μετράτε ξανά από το 25 . Αν ο νούς μείνει συγκεντρωμένος για λίγα λεπτά στην αναπνοή, όλο το σώμα θα χαλαρώσει.
koiliaki anapnoi

Οφέλη
Η πρακτική αυτή χαλαρώνει όλο το ψυχοσωματικό σύστημα, είναι ιδανική πριν από τον ύπνο και καταπολεμά την αυπνία, απομακρύνει την σωματική και την νοητική κόπωση. Μαλάσσει απαλά όλα τα όργανα της κοιλιάς και έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία και βελτιώνει την οξυγόνοση και την κυκλοφορία του αίματος.
Η κοιλιακή αναπνοή είναι ο πιό φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος αναπνοής. Συχνά όμως το ξεχνάμε, εξαιτίας της έντασης, της κακής στάσης του σώματος, των στενών ρούχων και της έλλειψης εξάσκησης. Μόλις η τεχνική αυτή ξαναγίνει μέρος της καθημερινής ζωής και όταν αποκατασταθεί ο σωστός τρόπος αναπνοής, επέρχεται μεγάλη βελτίωση στη σωματική και νοητική ευεξία.

Ασκηση 3.
Μπράμαρι Πραναγιάμα (αναπνοή του βουιτού της μέλισσας).
Καθήστε σε μία άνετη στάση διαλογισμού σταυροπόδι ή σε καρέκλα με την σπονδυλική στήλη ευθυτενή, το κεφάλι σε ευθυγράμμιση και τις παλάμες πάνω στα γόνατα. Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε όλο το σώμα για λίγο. Τα χείλη πρέπει να παραμείνουν απαλά κλειστά και τα δόντια ελαφρά απομακρυσμένα σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής. Βεβαιωθείτε οτι το σαγόνι είναι χαλαρωμένο. Σηκώστε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων και λυγίστε τους αγκώνες φέρνοντας τις παλάμες προς τα αυτιά. Χρησιμοποιήστε τους δείκτες ή τους μέσους για να κλείσετε καλά τα αυτιά. Φέρτε την επίγνωση στο κέντρο του κεφαλιού ακριβώς πίσω απο το μέτωπο σας. Εισπνεύστε από την μύτη και εκπνεύστε αργά και ελεγχόμενα ενώ παράγετε ένα βαθύ και σταθερό βουιτό σαν της μέλισσας. Ο ήχος του βουιτού χρειάζεται να είναι απαλός, ομοιόμορφος και συνεχής σε όλη την διάρκεια της εκπνοής. Συγκεντρωθείτε στον ήχο που παράγεται μέσα στο κρανίο. Με το τέλος της εκπνοής, εισπνεύστε βαθιά και επαναλάβετε την διαδικασία.
bramari

Διάρκεια
Κάντε 5 έως 10 επαναλήψεις ενώ σε περιπτώσεις υπερβολικής νοητικής έντασης ή άγχους μπορείτε να κάνετε περισσότερες.

Οφέλη
Εξαλείφει την εγκεφαλική πίεση, ανακουφίζοντας τον θυμό, το άγχος και την αυπνία. Μειώνει την πίεση του αίματος. Δυναμώνει και βελτιώνει την φωνή και εξαλείφει τις παθήσεις του φάρυγγα. Οι δονήσεις των ήχων επιφέρουν ηρεμιστική επίδραση στο νού και στο νευρικό σύστημα


Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 83, Μάρτιος 2007.

Ερώτηση σχετικά με την αϋπνία και την καταπολέμηση της

Ερώτηση: Εχω αϋπνία και έχω ακούσει ότι υπάρχουν τεχνικές αναπνοής που την καταπολεμούν, υπάρχει κάποια απλή τεχνική που μπορώ να κάνω πρίν κοιμηθώ;

Απάντηση: Η αναπνοή είναι η ζωτικότερη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Επηρεάζει τις λειτουργίες όλων των κυττάρων και είναι στενά συνδεδεμένη με τη λειτουργία του εγκεφάλου και με κάθε πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης. Πολλοί άνθρωποι αναπνέουν με λανθασμένο τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο ένα μικρό μέρος της χωριτηκότητας των πνευμόνων τους. Έτσι η αναπνοή γίνεται γενικά ρηχή, στερώντας το σώμα από οξυγόνο και Πράνα (ζωτική ενέργεια) που είναι ουσιώδη για την καλή του υγεία.
Η ρυθμική, αργή και βαθιά αναπνοή υποκινεί και υποκινείται από τις ήρεμες και ευχάριστες καταστάσεις του νού. Η ακανόνιστη αναπνοή διακόπτει τους ρυθμούς του εγκεφάλου και οδηγεί σε σωματικά, συναισθηματικά, και νοητικά μπλοκαρίσματα. Αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε εσωτερική σύγκρουση, μη- ισορροπημένη προσωπικότητα, άτακτο τρόπο ζωής και ασθένια. Οι τεχνικές αναπνοής της Γιόγκα (Πραναγιάμα) καθιερώνει πρότυπα ρυθμικής αναπνοής, και σταδιακά αποκαθιστά τους φυσικούς και ήρεμους ρυθμούς του σώματος και του νού.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Πρακτικές για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων, ιώσεων και ρινιτιδας.

Τζάλα Νέτι (Καθαρισμός της μύτης με νερό)
Οφέλη: Ιδανική πρακτική για την εξάλειψη της ιγμορίτιδας, των αλλεργιών και των κρυωμάτων. Απομακρύνει δραστικά τη βλέννα και τα ίχνη της μόλυνσης από τη ρινική κοιλότητα και τα ιγμόρεια ,επιτρέποντας τον αέρα να περνάει από τα ρουθούνια ανεμπόδιστα.
Επίσης βοηθάει στην εξάλειψη διαταραχών των αυτιών, των ματιών και του φάρυγγα, περιλαμβάνοντας την μυωπία, την αλλεργική ρινίτιδα, την αλλεργική καταρροή, την αμυγδαλίτιδα και την ωτίτιδα. Ιδιαίτερα ευεργετική για τα μικρά παιδιά που αναπνέουν δύσκολα από την μύτη λόγω υπερβολικής βλέννας. Εξαλείφει τούς πονοκεφάλους, έχει δροσιστική και ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο και είναι ευεργετική για την αντιμετώπιση της επιληψίας και της ημικρανίας. Απομακρύνει το άγχος ,το θυμό και την κατάθλιψη, διώχνει την υπνηλία και φέρνει ένα αίσθημα ελαφράδας και ξεκούρασης στο κεφάλι.

Τι θα χρειαστείτε:
Για την πρακτική αυτή χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό δοχείο Νέτι (όπως στην εικόνα, το οποίο μπορείτε να προμηθευθείτε από σχολές γιόγκα). Γεμίζουμε το κανατάκι με χλιαρό νερό στη θερμοκρασία του σώματος , προσθέτοντας 1/3 του κουταλιού χονδρό αλάτι. Η προσθήκη του αλατιού εξασφαλίζει ότι η οσμωτική πίεση του νερού θα είναι ίση με την πίεση των υγρών του σώματος, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο οποιοδήποτε ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης. Αν νιώσετε κάποια αίσθηση καψίματος ή πόνου στη μύτη είναι μια ένδειξη ότι η ποσότητα του αλατιού που βάλατε είναι πολλή λίγη ή πάρα πολύ. Αν βάλλετε τη σωστή ποσότητα αλατιού τότε το νερό περνάει πολύ εύκολα και ανώδυνα.

Πρώτο στάδιο: Πλύση των ρουθουνιών
Πάρτε το κανατάκι με το χλιαρό αλατισμένο νερό και σταθείτε πάνω από ένα νιπτήρα με τα πόδια σας λίγο ανοικτά και κάμψτε λίγο τον κορμό προς τα εμπρός. Γύρετε το κεφάλι στο πλάι και ελαφρώς προς τα εμπρός. Αρχίστε να αναπνέετε από το στόμα. Εισάγετε απαλά το στόμιο του δοχείου στο ρουθούνι που βρίσκεται πάνω. Το στόμιο χρειάζεται να εφαρμόζει καλά χωρίς πίεση στην εσωτερική πλευρά του ρουθουνιού , ώστε να μην τρέξει νερό από αυτό το ρουθούνι. Το νερό θα αρχίσει να περνάει και να τρέχει από το άλλο ρουθούνι καθώς το κεφάλι σας έχει τη σωστή κλίση. Όταν έχετε περάσει τη μισή ποσότητα νερού απομακρύνετε το στόμιο του κανατιού από το ρουθούνι. Φυσήξτε ήπια τη μύτη διώχνοντας τη βλέννα που μπορεί να υπάρχει. Γύρετε το κεφάλι από την αντίθετη πλευρά και επαναλάβετε τη διαδικασία , τοποθετώντας το στόμιο του δοχείου στο άλλο ρουθούνι.
Jala neti

Δεύτερο στάδιο: Στέγνωμα των ρουθουνιών.
Κάμψτε προς τα εμπρός από τη μέση ώστε ο κορμός να βρίσκεται σε οριζόντια θέση. Κρατείστε το στόμα κλειστό . Εισπνεύσετε και εκπνεύστε από τη μύτη δίνοντας έμφαση στην εκπνοή. Κάντε 10 γρήγορες διαδοχικές αναπνοές. Με κάθε δυναμική εκπνοή θα παρατηρήσετε σταγονίδια νερού να εξέρχονται από τη μύτη σας. Ελάτε στην όρθια στάση . Κλείστε το δεξί ρουθούνι με το δεξί αντίχειρα, εισπνεύσετε και εκπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι για 10 γρήγορες διαδοχικές αναπνοές τονίζοντας την εκπνοή όπως και πριν. Επαναλάβετε με το δεξί ρουθούνι κλείνοντας το αριστερό για άλλες δέκα αναπνοές. Κάντε δέκα αναπνοές και με τα δύο ρουθούνι μαζί.

Πόσο συχνά γίνεται;
Το Νέτι μπορεί να γίνεται μία φορά την ημέρα το πρωί ή το απόγευμα. Για την εξάλειψη σοβαρών κρυολογημάτων, ρινικής καταρροής ,αλλεργιών ή άλλων παθήσεων, μπορείτε να κάνετε την πρακτική μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις:
• Το νερό χρειάζεται να τρέχει μόνο μέσα από τα ρουθούνια. Αν το νερό πάει προς το στόμα αυτό είναι μία ένδειξη ότι η στάση του κεφαλιού χρειάζεται ρύθμιση.
•Βεβαιωθείτε ότι η μύτη έχει στεγνώσει εντελώς μετά την πρακτική ώστε να μη μείνει υγρασία στις ρινικές κοιλότητες.
•Μη φυσάτε τη μύτη πολύ δυνατά για να μη βουλώσουν τα αυτιά σας.
•Άτομα που πάσχουν από χρόνια αιμορραγία της μύτης δεν πρέπει να κάνουν το Νέτι, χωρίς να συμβουλευτούν κάποιο ειδικό.
•Όσοι έχουν πάντα δυσκολία να περάσουν το νερό από την μύτη μπορεί να έχουν κάποιο δομικό μπλοκάρισμα όπως στραβό διάφραγμα και θα πρέπει να ζητήσουν την συμβουλή κάποιου ειδικού.


Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 101, Νοεμβριος 2008.