Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Γιόγκα για παιδιά (Οι ασκήσεις)

Ασκήσεις για δυο
Οι ασκήσεις για ζευγάρια βοηθούν τα παιδιά να πετύχουν μεγαλύτερη κίνηση από ότι μπορεί να κάνει κανείς μόνος του. Βελτιώνουν την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μεταξύ τους. Τα παιδιά μπορούν να ζητήσουν στο ζευγάρι τους, για παράδειγμα: να στρίψει περισσότερο ή να μην τραβάει τόσο πολύ. Έτσι μαθαίνουν να ζητάνε αυτό που χρειάζονται αλλά και να σέβονται τα όρια του άλλου.

Άσκηση 1:
Πολεμιστές φίλοι
1. Κοιτάξτε ο ένας τον άλλον και φέρτε και οι δύο το δεξί πόδι μπροστά.
2. <<Δουλεύουμε μαζί>>. Φέρτε τα αριστερά πόδια πίσω και λυγίστε τα δεξιά γόνατα.
3. Πιάστε τα χέρια σας, αριστερό με δεξί και δεξί με αριστερό και τραβήξτε.
4. <<Είμαστε πολεμιστές φίλοι>>. Κοιτάξτε τα μάτια του φίλου σας και επικοινωνήστε χωρίς λόγια.
*Για δυναμικό τέντωμα και στροφή τραβήξτε και απομακρυνθείτε ο ένας από τον άλλον όσο μπορείτε.
Kids warrior

Άσκηση 2: Πλάτη με πλάτη καρέκλα
1.Καθόμαστε πλάτη με πλάτη στο πάτωμα.
2.<<Γινόμαστε μία καρέκλα >>. Λυγίστε τα γόνατα, πέλματα στο πάτωμα και αγκαλιάστε τους αγκώνες σας.
3.Πιέστε ο ένας στην πλάτη του άλλου και ανεβείτε.
4.<<Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον>>. Τεντώστε τα πόδια σας και σταθείτε όρθιοι.
*Αναπνεύστε και δουλεύστε μαζί για να ισορροπήσετε τη δύναμη και την αντίσταση σας.
Photobucket

Άσκηση 3: Πριόνι
1.Καθίστε στο πάτωμα αντικριστά , τεντώστε τα πόδια και ενώστε τα πέλματα σας.
2.Γείρετε μπροστά και πιάστε ο ένας τα χέρια του άλλου.
3.<<Κάνουμε το πριόνι>>. Τραβήξτε το φίλο σας μπροστά, πηγαίνοντας προς τα πίσω.
4. Και το αντίθετο.
Kids Hacksaw

Άσκηση 4: Διπλή βάρκα
1.Καθίστε στο πάτωμα αντικριστά, στους γλουτούς σας με τα πέλματα προς κάτω. Τεντώστε και κρατείστε τα χέρια σας.
2.Κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου, σηκώστε τα πόδια και ενώστε τις πατούσες σας.
3.Πιέστε τις πατούσες και ισορροπείστε.
4.<< Είμαστε βάρκες>>. Τεντώστε τα πόδια πάνω κρατώντας τις πατούσες σας ενωμένες .

Άσκηση 5: Το λιοντάρι που βρυχάται
Καθίστε στα γόνατα και ανοίξτε τα περίπου μισό μέτρο. Τοποθετείστε τα χέρια σας ανάμεσα τους με τα δάκτυλα να δείχνουν προς τα πόδια. Ρίξτε τα βάρος στα χέρια σας, φέρτε τα κεφάλι προς τα πίσω και βγάλτε έξω την γλώσσα όσο περισσότερο μπορείτε. Ανοίξτε τα μάτια διάπλατα και συγκεντρώστε το βλέμμα σας στο κέντρο το φρυδιών. Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε αργά από το στόμα βγάζοντας ένα μακρόσυρτο ήχο << Αααα…>> από το λαιμό. Επαναλάβετε δέκα φορές. Εξαλείφει τις παθήσεις του λαιμού, της μύτης, των αυτιών. Είναι χρήσιμη σε παιδιά που τραυλίζουν. Αναπτύσσει δυνατή και ωραία φωνή και εκτονώνει την νευρική υπερένταση.
Roaring Lion

Άσκηση 6: Τρατάκ ( Η ενατένιση της φλόγας του κεριού).
Αυτή την πρακτική μπορείτε να την κάνετε μαζί με το παιδί σας. Ανάψτε ένα κερί και τοποθετήστε σε ένα μικρό τραπέζι, έτσι ώστε η φλόγα να είναι ακριβώς στο ύψος των ματιών σας όταν κάθεστε. Πάρτε μία άνετη στάση σταυροπόδι με την σπονδυλική στήλη όρθια . Προσαρμόστε τη θέση σας ώστε το κερί να βρίσκεται σε απόσταση απλωμένου χεριού από το σώμα. Κλείστε απαλά τα μάτια και χαλαρώστε όλο το σώμα και ειδικά τα μάτια. Αποκτήστε επίγνωση της ηρεμίας και της σταθερότητας του σώματος για λίγα λεπτά. Ανοίξτε τώρα τα μάτια και προσηλώστε το βλέμμα σταθερά στην άκρη του φυτιλιού. Εκεί βρίσκεται το πιο φωτεινό και σταθερό σημείο της φλόγας. Προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρα και μην κινείται στους βολβούς των ματιών. Μην υπερβάλλετε στην προσπάθεια αυτή καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένταση στα μάτια. Μετά από 1 – 2 λεπτά , όταν τα μάτια κουραστούν ή αρχίσουν να δακρύζουν, κλείστε τα απαλά. Τώρα μπροστά από τα κλειστά μάτια θα βλέπετε το είδωλο της φλόγας. Αν το είδωλο κινείται πάνω κάτω ή δεξιά αριστερά προσπαθήστε με το νου σας να το σταθεροποιήσετε στο κέντρο. Όταν το είδωλο της φλόγας χαθεί εντελώς και δεν το βλέπετε πλέον, ανοίξτε απαλά τα μάτια και προσηλώστε το βλέμμα στην άκρη του φυτιλιού άλλη μία φορά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.
Καταλληλότερος χρόνος για αυτή την πρακτική είναι νωρίς το πρωί ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε.
Flame Gazing

Οφέλη: Το τρατάκ είναι μία εξαιρετική μέθοδος για να απομακρύνουμε εύκολα και γρήγορα την ανησυχία, την ένταση και την διαταραχή από το νου. Απομακρύνει τα ψυχολογικά συμπλέγματα και επιφέρει νοητική ηρεμία και διαύγεια. Κάνει τα μάτια διαυγή και λαμπερά. Βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά στην ανάπτυξη καλής συγκέντρωσης και δύναμης της θέλησης.

• Σε περιπτώσεις παθήσεων της όρασης, όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερκόπωση των ματιών, ο καταρράκτης, μια μαύρη κουκίδα θα πρέπει να αντικαταστήσει τη φλόγα του κεριού.

Ειδικά τμήματα Γιόγκα για παιδιά και εφήβους γίνονται στο Yoga Studio Maroussi.

Αυτo το άρθρο είναι μέρος απο το αρθρο 'Γιόγκα για παιδιά' που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 111, Oκτώβριος 2009.

Γιόγκα για παιδιά (Πως και γιατί..).

Γιατί το παιδί μου να κάνει γιόγκα;
Υπερκινητικότητα ή νωθρότητα, παχυσαρκία ,ακινησία, έλλειψη συγκέντρωσης είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα στην Ελλάδα και στο Δυτικό κόσμο. Η ηρεμία και η χαλάρωση καθώς και η δημιουργική έκφραση και η καλή επικοινωνία είναι ίσως κάτι που οι γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντικά είναι για την υγιή νοητική– συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους . Τα νευρικά παιδιά δεν αποτελούν σήμερα την εξαίρεση και αντιδρούν έντονα με φωνές , νεύρα ή και κλείσιμο στο εαυτό τους. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το παιδί να ηρεμήσει, να συγκεντρωθεί και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί γιόγκα είναι 7-8 χρονών. Η γιόγκα για τα παιδιά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ισορροπημένη ανάπτυξη του σώματος, αλλά και ολόκληρης της προσωπικότητας του παιδιού σας.
Η σχολική εκπαίδευση δίνει μεγάλη βαρύτητα στη νοητική εκπαίδευση και παραμελεί τομείς σωματικής/ κινητικής δραστηριότητας και συναισθηματικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα γιόγκα για παιδιά σχολικής ηλικίας έρχεται να γεμίσει αυτό το κενό.

Πως βοηθά η γιόγκα;
Οι σωματικές ασκήσεις της γιόγκα (ασάνες), που πολλές από αυτές μιμούνται στάσεις ζώων, δυναμώνουν το σώμα των παιδιών και βοηθούν στην καλή σωματική τους διάπλαση. Γυμνάζουν κυρίως τη σπονδυλική στήλη που σε μικρές ηλικίες είναι ευάλωτη στη σκολίωση, στη λόρδωση και στην κύφωση. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας καθώς ισορροπούν την λειτουργία των αδένων και τονώνουν το πεπτικό σύστημα.
Οι αναπνευστικές πρακτικές της βοηθούν τα παιδιά να αναπνέουν σωστά. Μαθαίνουν να συντονίζουν την αναπνοή με την κίνηση του σώματος και αυτό ηρεμεί το νευρικό τους σύστημα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για υπερκινητικά και νευρικά παιδιά.
Οι ειδικές πρακτικές της γιόγκα για την ανάπτυξη της παρατήρησης και της συγκέντρωσης, βοηθούν τα παιδιά να βελτιώσουν την ικανότητα της συγκέντρωσης τους σε ένα πράγμα και να δυναμώσουν την μνήμη τους. Έτσι βελτιώνονται οι σχολικές επιδόσεις τους.
Ειδικά παιχνίδια επικοινωνίας που εμπλουτίζουν το μάθημα της γιόγκα βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και να επικοινωνήσουν καλύτερα μεταξύ τους. Μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά και όχι ανταγωνιστικά.
Τα οφέλη με μια ματιά:
• Αναπτύσσει δυνατό, ευλύγιστο και υγιές σώμα.
• Καλλιεργεί την δημιουργικότητα και την φαντασία τους.
• Βοηθάει να αξιοποιήσουν καλύτερα τις νοητικές τους δυνατότητες.
• Αυξάνει την ικανότητα της συγκέντρωσης και της μνήμης.
• Ηρεμεί το νου και έτσι βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στα άγχη και τους φόβους τους.
• Καλλιεργεί την αυτοεκτίμηση και τον σεβασμό για τον εαυτό τους και για τους άλλους.
• Συμβάλλει στην ανάπτυξη συναισθηματικής ευφυΐας.
• Τα βοηθάει να χειρίζονται καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις.
• Πάνω από όλα τα ψυχαγωγεί.

Αυτo το άρθρο είναι μέρος απο το αρθρο ' Γιόγκα για παιδιά' που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 111, Oκτώβριος 2009.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη της Swami Nirvikalpa στον Μιχάλη Φιλίνη και τη Λένα Αδαμοπούλου του περιοδικού Yoga world. (Mέρος 2)

Μιλήστε μας για τη Ράτζα γιόγκα..
Σύμφωνα με την διδασκαλία του Σουάμι Σατυανάντα η Ράτζα γιόγκα ευρύτερα περιλαμβάνει:
Τα οκτώ βήματα στη γιόγκα (Αστάνγκα) του Πατάντζαλι, την Κουνταλίνι γιόγκα, την Κρίγια γιόγκα, την Μάντρα γιόγκα και την Ντυάνα γιόγκα
(όπως περιγράφεται στην Μπαγκάβατ Γκίτα). Η πιο γνωστή από όλες είναι η γιόγκα του Πατάντζαλι, ο οποίος θεωρείται ένας σοφός που έζησε τον 4ο αιώνα Π.Χ. ΄Εγραψε ένα κείμενο (πραγματεία) στη γιόγκα,στη σανσκριτική γλώσσα που ονομάζεται «Γιόγκα Σούτρα». Περιλαμβάνει 196 Σούτρα που μεταφράζονται ως «στίχοι» αλλά η λέξη «σούτρα» κυριολεκτικά σημαίνει «νήμα». Δηλαδή οι λέξεις έχουν μια συνεχή σκέψη και ροή. Οι διάφορες ιδέες συνδέονται μεταξύ τους όπως οι χάντρες σε ένα μάλα για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία. Θεωρείται το πιο ακριβές και επιστημονικό κείμενο που έχει γραφεί στη γιόγκα και ένα αριστούργημα σε συντομία και καθαρότητα.
Ο Πατάντζαλι δίνει τον ορισμό της γιόγκα «ως ένα σύστημα πειθαρχίας για την εξάλειψη των νοητικών διακυμάνσεων». Θεωρείται ένα τέλειο σύστημα για την εξερεύνηση και τη διαχείριση του νου.
Τα οκτώ βήματα (η σκαλοπάτια) ορίζονται: τα πέντε πρώτα ως εξωτερικά στάδια (Μπαχιράγκα) και τα τρία τελευταία ως εσωτερικά στάδια (Ανταράγκα) και είναι:
Γιάμα - Στάσεις συμπεριφοράς προς τον εξωτερικό κόσμο (Μη βία, ειλικρίνεια, τιμιότητα, εγκράτεια, μη κτητικότατα)
Νιγιάμα - Στάσεις συμπεριφοράς προς τον εσωτερικό μας κόσμο (καθαρότητα, πληρότητα, αυτοπειθαρχίες, μελέτη του εαυτού, παράδοση στην κοσμική θέληση).
Άσανα - Σταθερή, άνετη στάση σώματος. Περιλαμβάνει τις στάσεις διαλογισμού από την Χάθα γιόγκα, που εξασκείται κανείς να κρατήσει για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα με άνεση και σταθερότητα.
Πραναγιάμα - Διεύρυνση και ανακατανομή της Πράνα (ζωτική ενέργεια). Χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοής για να εξισορροπήσει τη ροή της πράνα στα νάντις (ροές ενέργειας) στο ενεργειακό σώμα. Επιφέρει σωματική και νοητική σταθερότητα.
Πρατχυαχάρα - Το αποτράβηγμα του νου από τα ερεθίσματα των πέντε αισθήσεων. «Χαλιναγωγεί» την προς τα έξω τάση του νου, ώστε η επίγνωση να στραφεί προς τα μέσα. Αναπτύσσει τη στάση του παρατηρητή. Οι τεχνικές που «ησυχάζουν» και ηρεμούν το νου χρησιμοποιούνται σε αυτό το στάδιο.
Ντάρανα - Η συγκέντρωση του νου σένα σημείο. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα σύμβολα σαν σημεία εστίασης για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης του νου, περιέχονται σε αυτό το στάδιο.
Ντυάνα - Η εμπειρία του διαλογισμού. Είναι προέκταση του Ντάρανα. Έρχεται όταν ο ασκούμενος μπορεί να διατηρήσει, χωρίς διακυμάνσεις τη ροή της συνειδητότητας στο παρόν. Η εξάλειψη της ταυτότητας του εγώ και του δυαδισμού. Ο ορών, το ορώμενο και η όραση συγχωνεύονται στην ενότητα και τότε οδηγούμαστε στο
Σαμάντι - Η αυτοπραγμάτωση. Εδώ όπως λένε οι μεγάλοι γιόγκι βιώνουμε την κατάσταση ότι «όλοι και όλα είμαστε ΕΝΑ». Θεωρείται ο απώτερος σκοπός στη Ράτζα γιόγκα.
Είναι μια μέθοδος που αν την ακολουθήσουμε συστηματικά πετυχαίνουμε μείωση των συγκρούσεων με τον εσωτερικό μας κόσμο, καλύτερη επικοινωνία με το περιβάλλον μας, δυνατή θέληση, θετική σκέψη και πνευματική επίγνωση σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής.
Είναι κατάλληλη για αρχαρίους ή προχωρημένους και μπορεί να εξασκηθεί παράλληλα με την Χάθα ή και με άλλους κλάδους της γιόγκα (όπως Μπάκτι, Κάρμα, Γκιάνα, κ.α)

Ποιο είδος γιόγκα επικεντρώνεται στα τσάκρας;

Η Κουταλίνι γιόγκα. Ασχολείται με την αφύπνιση της άδηλης ή μη εκδηλωμένης πνευματικής ενέργειας στον άνθρωπο, που είναι γνωστή ως Κουνταλίνι Σάκτι. Εδρεύει στο πρώτο τσάκρα, το Μουλαντάρα, που αντιστοιχεί στο περίνεο για τους άνδρες και στον τράχηλο της μήτρας για τις γυναίκες.

Και πως χρησιμοποιεί τα τσάκρας;

Καθώς η Κουνταλίνι αφυπνίζεται, αρχίζει να ρέει μέσα στο Σουσούμνα Νάντι - ροή ενέργεια κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και διαπερνά τα καθένα από τα τσάκρας, τα οποία συνδέονται με το μη-αφυπνισμένες (σιωπηλές) περιοχές του εγκεφάλου. Στη συστηματική διαδικασία της αφύπνισης της Κουνταλίνι το πρώτο βήμα είναι να εξαγνίσουμε και να πειθαρχήσουμε τα: Ίντα νάντι (νοητική ροή ενέργειας) και Πίνγαλα νάντι (ζωτική ροή ενέργειας) και να δημιουργήσουμε αρμονία στη λειτουργία τους. Αυτό πετυχαίνεται με την άσκηση στη Χάθα γιόγκα. Πραναγιάμα, Ράτζα γιόγκα. Το δεύτερο βήμα είναι ο εξαγνισμός και η αφύπνιση των τσάκρας. Αν τα τσάκρας δεν είναι εξαγνισμένα τότε ο εξαγνισμός των νάντις είναι άσκοπος. Αν για παράδειγμα σε ένα ηλεκτρικό σύστημα, οι ηλεκτρικοί κόμβοι δεν είναι συνδεδεμένοι ή οργανωμένοι σωστά, ακόμη και αν έχετε τα καλύτερα καλώδια πως θα περάσει η ηλεκτρική ενέργεια; Τα τσάκρας είναι οι κόμβοι από την οποία τα νάντις, σαν καλώδια μεταβιβάζουν την ενέργεια στα διάφορα μέρη του σώματος. Έτσι οι πρακτικές για τον εξαγνισμό των τσάκρας θεωρούνται πολύ σημαντικές και απαραίτητες. Το τρίτο βήμα είναι η αφύπνιση του Σουσούμνα νάντι (πνευματική ροή ενέργειας). Για να εξαγνίσουμε και να αφυπνίσουμε το Σουσούμνα χρειάζεται να γίνει πολύ εργασία και να είμαστε έτοιμοι για νέου είδους εμπειρίες.
Όταν η Κουνταλίνι μπαίνει στο Σουσούμνα επηράζει όλο τον εγκέφαλο και ανεβαίνει στο Σαχασράρα τσάκρα στην κορυφή του κεφαλιού και τότε λένε οι γιόγκι γίνεται κανείς 'Τζιβανμούκτα', μια απελευθερωμένη ψυχή.


Έχετε σκεφτεί ποτέ να εγκαταλείψετε τη διδασκαλία;
Δεν θα την άλλαζα με κάτι άλλο (χαμογελάει με ικανοποίηση). Με βοηθάει να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.

Πως αντιμετωπίζετε τον έρωτα;
Ο έρωτας για μένα είναι μια έκφραση χαράς, κάτι που γεννά όμορφα συναισθήματα μέσα μας.

Μιλήστε μας για το θάνατο και την αναπόφευκτη γήρανση..
Πιστεύω ότι ο θάνατος περικλείει μέσα του τη γέννηση. Θεωρώ τη γήρανση ως κάτι το οποίο ισχύει για όλους μας. Η γιόγκα μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης, αλλά το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να τα αποδεχθούμε και να συμφιλιωθούμε με αυτά.


Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σε όσους ασχολούνται με την γιόγκα;
Να έχουν υπομονή και τακτικότητα στην πρακτική τους. Επίσης να την απολαύσουν! Έχω δει εκπληκτικές αλλαγές να συμβαίνουν στο σώμα και στο νου με την τακτική άσκηση στη γιόγκα.

Η ευχή μου είναι ΟΜ, SHANTI-SHANTI-SHANTI (Ειρήνη).

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη της Swami Nirvikalpa στον Μιχάλη Φιλίνη και τη Λένα Αδαμοπούλου του περιοδικού Yoga world. (Mέρος 1)

Από το σταθμό του αστικού σιδηρόδρομου του Αμαρουσίου, πολύ εύκολα βρήκαμε την οδό Σπύρου Λούη, μετά από τέσσερα λεπτά περπάτημα. Στον αριθμό δεκα-πέντε είδαμε ένα κομψότατο κτίριο με λευκή καθαρή πρόσοψη. Είχαμε φτάσει στο
YOGA STUDIO ΜAROUSSI.
Η Σουάμι Νιρβικάλπα μας υποδέχθηκε ντυμένη στο φωτεινό πορτοκαλί ένδυμά της, που φαινόταν να έχει την απόχρωση του ήλιου όταν βασιλεύει . Πολύ εγκάρδια και ταπεινή, η Σουάμι μας προσκάλεσε να καθίσουμε σε έναν απολαυστικό πράσινο καναπέ. Ο ενιαίος χώρος με τις καθαρές επιφάνειες ενέπνεε μινιμαλισμό και ένα καθαρό λευκό φως σε αφθονία έλουζε τον εσωτερικό χώρο του γιόγκα στούντιο.
Αφού μας προσέφερε τσάι και κουλουράκια, η Σουάμι Νιρβικάλπα ήταν πρόθυμη να μας αφυπνίσει στην φιλοσοφία της γιόγκα που την έχει εμπνεύσει και μας μίλησε για την μέθοδο διδασκαλίας της. Την διέκριναν η άνεσή και η αμεσότητα της και με απαλή φυσικότητα απαντούσε στις ερωτήσεις μας.


Πότε είχατε την πρώτη αφυπνιστική επαφή σας με τη γιόγκα;
Όταν γνώρισα το Διδάσκαλο μου Παραμαχάμσα Σατυανάντα στη Θεσσαλονίκη το 1982. Παρακολούθησα μια διάλεξη του για τη γιόγκα που με ενέπνευσε τόσο πολύ, ώστε μετά από λίγο ξεκίνησα μαθήματα γιόγκα στο Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα της Θεσσαλονίκης.


Και πως αποφασίσατε να διδάξετε τη γιόγκα;
Μετά από δύο χρόνια συστηματικής άσκησης στη γιόγκα, η Σουάμι Σιβαμούρτι -ιδρύτρια του Σατυανάντασραμ Ελλάδος,που ήταν μέντοράς μου με παρότρυνε να παρακολουθήσω το σεμινάριο εκπαίδευσης δασκάλων στο Άσραμ. Και έτσι το αποφάσισα. Η αγάπη μου για τη γιόγκα, με οδήγησε να αφοσιωθώ σε αυτήν.

Πως αντέδρασαν οι δικοί σας άνθρωποι όταν αφοσιωθήκατε αποκλειστικά στη γιόγκα;
Ευτυχώς, θετικά. Έβλεπαν τις ευεργετικές επιδράσεις της γιόγκα στη ζωή μου και κατανόησαν την ανάγκη μου να έχω ένα φιλοσοφικό σύστημα που να δίνει νόημα στην ύπαρξή μου. Τους εξήγησα αυτό που είναι μέχρι σήμερα ξεκάθαρο μέσα μου. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στη γιόγκα και τη θρησκεία. Η γιόγκα καλλιεργεί την πνευματικότητα ενώ η θρησκεία, τη θρησκευτικότητα. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πεδία. Η γιόγκα είναι ένα μη-πολιτικό, μη-θρησκευτικό και φιλοσοφικό σύστημα που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και όλες τις πεποιθήσεις. Οι πρακτικές της βοηθούν στη σύνδεση της πνευματικής μας υπόστασης με τον υλικό κόσμο. Με αυτή την πεποίθηση εξασκώ και διδάσκω γιόγκα.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε στη διδασκαλία;
Ακόμη προσπαθώ, μετά από 24 χρόνια διδασκαλίας να είμαι όλο και περισσότερο ανθρώπινη στο μάθημα. Ξέρετε, είναι σαφές ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν δάσκαλο και έναν εκπαιδευτή. Τις ασάνες μπορεί οποιοσδήποτε να τις μάθει και να τις διδάξει. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να γίνει κάποιος καλός δάσκαλος. Πρέπει να μαθαίνει από τους μαθητές του και να βελτιώνεται καθημερινά. Η εφαρμογή των Γιάμα- Νιγιάμα από τον Πατάντζαλι (κώδικες συμπεριφοράς προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας) με βοηθά να βελτιώνομαι ως άνθρωπος και ως δασκάλα της γιόγκα.


Ποια είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά του καλού δασκάλου;
Να έχει ουσιαστική επικοινωνία και αληθινό ενδιαφέρον για τους μαθητές του, να προσαρμόζει τη διδασκαλία του στις πραγματικές ανάγκες των ασκουμένων και τέλος να οργανώνει σωστά το μάθημα του ώστε οι ασκούμενοι να επωφελούνται μιας σταθερής και εξελικτικής πορείας στη γιόγκα.


Ποιος είναι για σας ο μεγαλύτερος Δάσκαλος της γιόγκα;
Εκείνος που διδάσκει με το παράδειγμα του.


Άλλες δυσκολίες που συναντάτε;
Η διαχείριση των συναισθημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις- είναι για μένα μια συνεχής πρόκληση στην καθημερινή ζωή. Επίσης η διαχείριση ενός κέντρου γιόγκα, που απαιτεί οργανωτικές ικανότητες. Παίρνω δύναμη και παράδειγμα από τους Δασκάλους μου, τον Σουάμι Σατυανάντα, τον Σουάμι Νιραντζανάντα και φυσικά την Σουάμι Σιβαμούρτι τους οποίους θαυμάζω για την ικανότητα τους να συνδυάζουν την πνευματική τους υπόσταση με το άψογο οργανωτικό επίπεδο.


Ποιες άλλες τεχνικές διδάσκετε εκτός από την Χάθα γιόγκα;
Διδάσκω τεχνικές από τον κλάδο της Ράτζα γιόγκα όπως ο Διαλογισμός και τα Τσάκρας.

Η συνέχεια της συνέντευξης της Swami Nirvikalpa απο το περιόδικό Yoga World θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.