Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ασκήσεις για την τόνωση όλου του σώματος.

Άσκηση 1: Τρικονάσανα (στάση του τριγώνου)

Παραλλαγή 1
Σταθείτε όρθιοι με τα πέλματα σε απόσταση ενός περίπου μέτρου. Στρέψτε το δεξί πέλμα προς την δεξιά πλευρά. Τεντώστε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων. Κάμψτε στα δεξιά προσέχοντας να μην στρέψετε το σώμα προς τα εμπρός και ταυτόχρονα λυγίστε το δεξί γόνατο. Τοποθετήστε την δεξιά παλάμη πάνω στο δεξί πέλμα. Κρατήστε καλά τεντωμένο το αριστερό χέρι με την παλάμη σας να κοιτάζει προς τα έξω. Στρίψτε το κεφάλι και τον αυχένα καλά ώστε να κοιτάζετε προς την αριστερή παλάμη. Επιστρέψτε στην όρθια στάση κρατώντας τα μπράτσα ευθυγραμμισμένα. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Αυτός είναι ένας γύρος. Κάντε 5 γύρους.

Παραλλαγή 2
Όπως η παραλλαγή 1 αλλά αντί να κρατάτε το επάνω χέρι τεντωμένο, φέρτε το δίπλα στο αυτί ώστε να είναι παράλληλο με το πάτωμα με την παλάμη να κοιτάζει προς τα κάτω. Κοιτάξτε προς την αριστερή παλάμη. Επιστρέψτε στην αρχική στάση και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Αναπνοή:
Εισπνεύσετε όταν σηκώνετε τα χέρια. Εκπνεύστε καθώς κάνετε την κάμψη. Κρατήστε την αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα μένοντας στη στάση ή αν κρατήσετε τη στάση για περισσότερο χρόνο αναπνέετε κανονικά. Εισπνεύσετε καθώς φέρνετε το σώμα στην όρθια θέση.

Παραλλαγή 3
Από την όρθια θέση με τα πόδια ανοικτά σε απόσταση ενός μέτρου και τα πέλματα να κοιτάζουν μπροστά φέρτε τις παλάμες στην μέση σας. Κάμψτε αργά προς τα δεξιά από τους γοφούς, γλιστρώντας τη δεξιά παλάμη προς τα κάτω, κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του δεξιού μηρού, μέχρι εκεί που σας είναι άνετο. Αποφύγετε να κάμψτε προς τα εμπρός στην προσπάθεια σας να φτάσετε την παλάμη στο πέλμα σας. Φέρτε ξανά τον κορμό στην όρθια θέση και τη δεξιά παλάμη στη μέση σας. Επαναλάβετε από την αριστερή πλευρά. Αυτός είναι ένας γύρος. Κάντε 3 έως 5 γύρους.

Αναπνοή:
Εισπνέετε στην όρθια στάση. Εκπνέετε γέρνοντας στο πλάι. Κρατήστε την αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα μένοντας στη στάση ή αν κρατήσετε τη στάση για περισσότερο χρόνο αναπνέετε κανονικά. Εισπνεύσετε καθώς φέρνετε το σώμα στην όρθια θέση.

Παραλλαγή 4
Σταθείτε όρθιοι με τα πέλματα σε απόσταση ενός μέτρου. Εισπνέοντας σηκώστε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων. Εκπνέοντας φέρτε τον κορμό να σχηματίσει ορθή γωνία με τα πόδια κρατώντας τα χέρια τεντωμένα στο πλάι. Στρέψτε τώρα τον κορμό δεξιά φέρνοντας την αριστερή παλάμη στο δεξιό πέλμα. Το δεξιό χέρι είναι τεντωμένο πάνω ώστε τα δύο χέρια να σχηματίζουν μία ευθεία. Στρίψτε το κεφάλι και κοιτάξτε τη δεξιά παλάμη. Κρατήστε την αναπνοή και τη στάση αυτή για μερικά δευτερόλεπτα νιώθοντας τη στροφή και το τέντωμα στη πλάτη. Εισπνέοντας φέρτε ξανά τον κορμό στην ορθή γωνία και κάντε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Στο τέλος, εισπνέοντας, σηκώστε τον κορμό κρατώντας τα χέρια στο πλάι και εκπνέοντας κατεβάστε τα χέρια. Επαναλάβετε 3 έως 5 γύρους.
Οφέλη: Η σειρά αυτή μπορεί να γίνεται καθημερινά για μερικές εβδομάδες για την τόνωση ολόκληρου του σώματος. Τονώνει το νευρικό σύστημα και εξαλείφει τη νευρική κατάπτωση. Επηρεάζει τους πλευρικούς μύες του κορμού, τους μύες της μέσης και του πίσω μέρους των ποδιών. Δραστηριοποιεί την περισταλτικότητα των εντέρων και εξαλείφει τη δυσκοιλιότητα. Δυναμώνει επίσης την πυελική περιοχή και τονώνει τα αναπαραγωγικά όργανα. Η τακτική εξάσκηση βοηθά στη μείωση του πάχους της μέσης.

Άσκηση 2:
Σαρπάσανα (στάση φιδιού)
Ξαπλώστε μπρούμυτα με τα πόδια και τα πέλματα ενωμένα. Φέρτε τα χέρια πίσω από την πλάτη σας, πλέξτε τα δάκτυλα και τοποθετήστε τις παλάμες πάνω στους γλουτούς. Τοποθετήστε το σαγόνι στο πάτωμα . Χρησιμοποιώντας τούς μύες της κάτω πλάτης ,σηκώστε το σαγόνι και το στήθος από το πάτωμα. Τραβήξτε τα χέρια και τούς ώμους προς τα πίσω. Κοιτάξτε μπροστά και σπρώξτε απαλά τις ωμοπλάτες ώστε να ενωθούν. Μη ζορίζεστε. Διατηρήστε όσο μπορείτε με άνεση. Επιστρέψτε αργά στην αρχική στάση και χαλαρώστε όλο το σώμα. Λύστε τα δάκτυλα και χαλαρώστε τα χέρια στο πλάι του σώματος. Ακουμπήστε το ένα μάγουλο στο πάτωμα. Επαναλάβετε έως 5 φορές.

Sarpasana

Αναπνοή:Εισπνεύσετε αργά και βαθιά στην αρχική στάση, πριν σηκώσετε τον κορμό. Κρατείστε την αναπνοή καθώς σηκώνεστε και στη τελική στάση ανύψωσης. Εκπνεύστε κατεβαίνοντας.
Οφέλη:Η άσκηση αυτή ανοίγει τον θώρακα, και είναι πολύ χρήσιμη στους ασθματικούς. Βοηθάει στην απελευθερώσει τον μπλοκαρισμένων συναισθημάτων και τονώνει όλο το σώμα.

Άσκηση 3: Γκατυατμάκ μέρου βακράσανα (δυναμική στροφή σπονδυλικής στήλης).

Ελάτε σε μία καθιστή στάση με τα πόδια τεντωμένα. Ανοίξτε τα πόδια όσο μπορείτε χωρίς να λυγίζετε τα γόνατα. Ισιώστε τη σπονδυλική σας στήλη . Τεντώστε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων, με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω. Στρίψτε προς τα αριστερά και κρατώντας τα χέρια τεντωμένα φέρτε τη δεξιά παλάμη προς τα δάκτυλα του αριστερού ποδιού . Κρατείστε τα δυο χέρια τεντωμένα σε ευθεία γραμμή, στρίψτε το κεφάλι αριστερά πάνω από τον ώμο σας και κοιτάξτε τα δάκτυλα του αριστερού χεριού σας. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Κάντε 5-10 επαναλήψεις από κάθε πλευρά.

Gatyatmak-Mehrou-Vakrasana

Αναπνοή: Εισπνεύστε μπροστά και εκπνεύστε καθώς στρίβετε.
Οφέλη: Χαλαρώνει τούς σπονδύλους εξαλείφει την δυσκαμψία της πλάτης και τονώνει το σώμα.

Βιβλιογραφία:
«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)


Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 97, Iούνιος 2008.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Γιόγκα στη θάλασσα

Οι καλοκαιρινοί μήνες ενδείκνυται για να κάνουμε γιόγκα στην ύπαιθρο στον καθαρό αέρα, στην παραλία ή το βουνό. Επίσης υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να γίνουν μέσα στο νερό σε πισίνα ή στη θάλασσα. Η γιόγκα στο νερό ταιριάζει σε όλους: νέους και ηλικιωμένους, γυναίκες και άνδρες, γυμνασμένους και αγύμναστους. Το νερό λειτουργεί σαν μαξιλάρι, επιτρέποντας ακόμη και σε αυτούς που πάσχουν από χρόνιους πόνους από ατύχημα ή αρρώστια, να συμμετάσχουν πλήρως.
Μερικά από τα οφέλη της γιόγκα στο νερό είναι:
Μειώνεται η καταπόνηση στις αρθρώσεις, τα κόκολα και τον μυϊκό ιστό.
Λόγω της αντίστασης του νερού, καίγονται περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο.
Η ηρεμιστική επίδραση του να βυθίζεσαι στο νερό.

Κάνουμε τις πρακτικές στην ύπαιθρο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και σε άλλες ώρες της ημέρας σε σκιερό μέρος.

Άσκηση 1: Χάστα Ουττανάσανα (στάση ανύψωσης χεριών) για βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας.
Ελάτε στην όρθια θέση με τα πέλματα ενωμένα και τα χέρια στο πλάι του σώματος. Σταυρώστε τους καρπούς μπροστά από το σώμα. Εισπνεύστε βαθιά και σηκώστε αργά τα χέρια απ’ το πλάι πάνω από το κεφάλι και σταυρώστε ξανά τους καρπούς. Στρέψτε το κεφάλι ελαφρά προς τα πίσω και κοιτάξτε τις παλάμες. Εκπνεύστε και φέρτε τα χέρια τεντωμένα στο πλάι σε ευθυγράμμιση με τους ώμους και τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα πάνω. Εισπνεύστε και ξαναφέρτε τους καρπούς σταυρωτά με τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Εκπνεύστε και κατεβάστε τα χέρια μπροστά από το σώμα όπως στην αρχική στάση. Επαναλάβετε 5 έως 10 φορές.

Hasta Utanasana

Οφέλη: Ο συγχρονισμός της κίνησης των χεριών με την βαθιά αναπνοή βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα. Επιδρά θετικά στις καρδιακές λειτουργίες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Όλο το σώμα και ιδιαίτερα ο εγκέφαλος δέχονται περισσότερη ποσότητα οξυγόνου. Η ασάνα αυτή διορθώνει τους κυρτωμένους ώμους και απομακρύνει την δυσκαμψία από τους ώμους και το πανω μέρος της πλάτης.

Άσκηση 2: Τίταλι άσανα (πεταλούδα) για εύκαμπτα πόδια.
Καθίστε μέσα στο νερό μέχρι το στήθος, με τα πόδια τεντωμένα μπροστά. Λυγίστε και τα δύο πόδια και ενώστε τα πέλματα φέρνοντας τις φτέρνες σας όσο γίνεται πιό κοντά στο σώμα.
Κρατήστε τα πέλματα με τις παλάμες σας και ανεβοκατεβάστε ταυτόχρονα και ρυθμικά τα δύο γόνατα. Κάντε δέκα έως τριάντα κινήσεις πάνω – κάτω. Αναπνέετε κανονικά σε όλη την διάρκεια.

TitaliAsanagif

Οφέλη: Η πεταλούδα είναι εξαιρετική πρακτική για το λύσιμο των αρθρώσεων των γονάτων και των γοφών. Η εσωτερικοί μύες των μηρών συσσωρεύουν πολύ ένταση, η οποία ανακουφίζεται με αυτές τις πρακτικές. Επίσης διώχνουν την κόπωση από την πολύωρη ορθοστασία και το περπάτημα.

*Την ίδια άσκηση μπορείτε να την κάνετε στην πισίνα επιπλέοντας χρησιμοποιώντας στις μασχάλες σας δύο μαξιλαράκια σωσίβια.

Άσκηση 3: Σούπτα Ουνταρακαρσανάσανα (κοιλιακό τέντωμα) για ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών.
Αυτήν την άσκηση μπορείτε να την κάνετε στην θάλασσα κολυμπώντας ή στην πισίνα χρησιμοποιώντας πίσω από την πλάτη σας ένα μαξιλάρι σωσίβιο ή πιάνοντας με τα χέρια σας την άκρη της πισίνας. Λυγίστε τα γόνατα και φέρτε τους μηρούς προς την κοιλιά σας. Εισπνέστε όταν τα πόδια είναι μπροστά. Καθώς εκπνέετε πηγαίνετε τα πόδια προς τα δεξιά, στρίβοντας από την μέση σας. Ταυτόχρονα στρέψτε το κεφάλι και το λαιμό στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των ποδιών. Αυτό θα κάνει μια ομοιόμορφη στροφή που θα τεντώσει όλη τη σπονδυλική στήλη. Καθώς εισπνεέτε φέρτε ξανά τα πόδια λυγισμένα μπροστά και καθώς εκπνέετε στρίβετε τα πόδια πρός τα αριστερά και το κεφάλι πρός τα δεξιά. Κάντε μερικές επαναλείψεις.

Supta Untarakanasana

Οφέλη: Τεντώνει εξαιρετικά τους κοιλιακούς μύες και τα κοιλιακά όργανα. Το τέντωμα της στροφής των σπονδυλικών μυών απαλλάσει από την ένταση και την δυσκαμψία της καθιστικής ζωής.

Άσκηση 4: Νάντι Σόντανα Πραναγιάμα (αναπνοή εναλλάξ από κάθε ρουθούνι) για νοητική ηρεμία και συγκέντρωση.
Καθήστε άνετα σε στάση σταυροπόδι. Αν δεν βολεύεστε στηρίξτε τη πλάτη σας στο τοίχο και κρατήστε τα πόδια τεντωμένα μπροστά ή καθίστε σε μία καρέκλα με ίσια πλάτη. Κρατήστε το κεφάλι σας σε ευθεία με τη σπονδυλική σας στήλη, χαλαρώστε όλο το σώμα και κλείστε τα μάτια. Λυγίστε το δεξί σας χέρι και φέρτε τα δάκτυλα μπροστά από το πρόσωπο. Ακουμπήστε το δείκτη και το μέσο ανάμεσα στα φρύδια. Κλείστε το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρα. Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά από το αριστερό ρουθούνι 5 φορές. Κατόπιν ελευθερώστε το δεξί ρουθούνι, κλείστε με τον παράμεσο το αριστερό και επαναλάβετε 5 αναπνοές. Έχετε επίγνωση για κάθε αναπνοή. Κατεβάστε το δεξί χέρι και επαναλάβετε 5 αναπνοές με τα δύο ρουθούνια μαζί. Επαναλάβετε την άσκηση από την αρχή 3-5 φορές. Η αναπνοή σε όλη τη διάρκεια της άσκησης γίνεται χαλαρά και χωρίς πίεση.

NadiSondana

Οφέλη: Η άσκηση αυτή επιφέρει ηρεμία, διαύγεια σκέψης, συγκέντρωση και συνιστάται σε εκείνους που κάνουν νοητική εργασία. Αυξάνει τη ζωτικότητα και απομακρύνει το στρες και το άγχος. Επίσης ο εγκέφαλος και το σώμα οξυγονόνται καλύτερα.

Βιβλιογραφία:
«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)


Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 98, Iουλιος 2008.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Γιόγκα και καλοκαιρινές διακοπές ‘09

To στούντιο μας εφέτος πάει διακοπές για μια εβδομάδα στη μαγευτική Κερκυρα!

Στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας, ακριβώς πάνω από το γραφικό λιμανάκι της Κουλούρας βρίσκεται το μικρό χωριό Καμμένα Αλώνια οπου και θα διαμείνουμε.

Θα πραγματοποιούνται καθημερινά δύο τάξεις γιόγκα την ημέρα, στους υπαίθριους χώρους του τόπου διαμονής, με διάρκεια μιάμιση ώρα κάθε μία.

Μία πρωινή μετά την ανατολή του ήλιου και μια το απόγευμα κατά το ηλιοβασίλεμα.
Και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν σωματικές ασκήσεις, αναπνευστικές πρακτικές, χαλάρωση και διαλογισμό.

Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για μαθητές όλων των επιπέδων.



To retreat θα πραγματοποιηθεί απο 3 έως 10 Αυγούστου.


• 7 διανυκτερεύσεις
• 2 μαθήματα γιόγκα την ημέρα
• Ήλιος, θάλασσα και καλή παρέα.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους.

Δηλώστε ομως έγκαιρα την συμμετοχή σας, διότι ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.




Πληροφορίες & δήλωσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της γραμματείας μας.
Tηλ. 210 6147618
Ώρες Επικοινωνίας
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00 -21:00
ΤΡΙΤΗ- ΠΕΜΠΤΗ 10:00 -14:00 ΚΑΙ 17:00-21:00

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Αντι της καθιερωμένης ανάρτησης...

Αυτή την εβδομάδα, άντι να 'ανεβάσουμε' το καθιερωμένο καινούργιο άρθρο θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μια παλαιότερη ανάρτηση η οποία πιστεύουμε πως είναι επίκαιρη και μπορεί να σας κινήσει το ενδιαφέρον περρισότερο, λόγω και εποχής.

Το θέμα της είναι σχετικό με τις ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και αποτελείται απο 6 πόλυ δραστικές και ενδιαφέρουσες άσανες.

Eξαφανίστε την κυτταρίτιδα κάνοντας γιόγκα.

Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι σε όλους και καλές βουτιές. ;)

Hari Om

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ασκήσεις για την καταπολέμιση του θυμού

Ασκηση 1: Σασανκάσανα (στάση του φεγγαριού ή του λαγού)
Καθίστε στην Βατζράσανα (στάση του κεραυνού) πάνω σε μία διπλωμένη κουβέρτα.Τοποθετήστε τις παλάμες στους μηρούς ακριβώς πάνω από τα γόνατα. Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε κρατώντας την σπονδυλική στήλη και το κεφάλι ευθυγραμμισμένο. Καθώς εισπνέετε σηκώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι κρατώντας τα τεντωμένα και στο άνοιγμα των ώμων. Εκπνεύστε καθώς κάμπτετε μπροστά τον κορμό από τους γοφούς, φέρνοντας την κοιλιά και το στήθος πάνω στους μηρούς σας. Στο τέλος της κίνησης, τα χέρια και το μέτωπο έρχονται στο πάτωμα μπροστά από τα γόνατα. Λυγίστε τα χέρια έτσι ώστε να είναι εντελώς χαλαρά και αφήστε τους αγκώνες να ακουμπήσουν στο πάτωμα. Μείνετε σε αυτήν τη στάση αναπνέοντας κανονικά, αυξάνοντας τον χρόνο σταδιακά από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι τρία λεπτά τουλάχιστον. Εισπνεύστε και ταυτόχρονα σηκώστε αργά τα χέρια, το κεφάλι και τον κορμό στην κάθετη στάση. Εκπνεύστε καθώς κατεβάζετε τα χέρια στα γόνατα.
PhotobucketPhotobucket

Οφέλη
Αυτή η ασάνα ρυθμίζει την λειτουργία των επινεφρίδιων αδένων που εκκρίνουν την αδρεναλίνη και έτσι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για να καταπραύνετε τον θυμό και τα σπασμένα νεύρα. μεγαλύτερη είναι η διάκεια παραμονής στη στάση (μέχρι δέκα λεπτά) τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της ασάνα.

* Η ασάνα αυτή δέν πρέπει να γίνεται από όσους έχουν πολύ υψηλή πίεση του αίματος, δισκοπάθεια και από εκείνους που πάσχουν από ίλλιγγο


** Σανσκριτική λέξη Σασάνκ σημαίνει φεγγάρι. το φεγγάρι συμβολίζει την ειρήνη και την ηρεμία και προσδίδει θαραπευτικές και ηρεμιστικές δονήσεις. Η Σασανκάσανα έχει παρόμοιες χαλαρωτικές και ηρεμιστικές επιδράσεις. Πιό απλά είναι η στάση που παρατηρούμε συχνά στους λαγούς και τα κουνέλια

Άσκηση 2: Παστσιμοττανάσανα (στάση τεντώματος της πλάτης)

Καθίστε με τα πόδια τεντωμένα μπροστά στα πέλματα , και τα χέρια ενωμένα στα γόνατα.Αυτή είναι η αρχική στάση. Γείρετε αργά τον κορμό πρός τα εμπρός από τούς γοφούς γλιστρώντας τα χέρια προς τα πέλματα σας. Προσπαθήστετε να πιάσετε τα δάκτυλα των ποδιών,χωρίς να ζορίζετε το σώμα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό,πιάστε τούς αστράγαλους ή οποιοδήποτε μέρος του ποδιού μπορείτε να φτάσετε με άνεση. Χαλαρώστε την πλάτη και τούς μύες των ποδιών αφήνοντάς τα να τεντώσουν απαλά .Διατηρήστε την στάση αυτή για όσο χρόνο σας είναι ανέτο χωρίς να σφίγγετε το σώμα. Επιστρέψετε αργά στήν αρχική στάση. Οι αρχάριοι μπορούν να κάνουν έως πέντε επαναλήψεις , μένοντας στην τελική στάση για μικρό χρονικό διάστημα. 0ι περισσότερο εξασκημένοι μπορούν να κρατούν την τελική στάση για περισσότερο χρόνο.

Αναπνοή
Εισνεύστε στην αρχική στάση. Εκπνεύστε αργά καθώς γέρνετε προς τα εμπρός. Στη στάση κάμψης μπροστά αναπνέετε αργά ,βαθιά και ρυθμικά. Εισνεύστε καθώς επιστρέφετε στη αρχική στάση.
Photobucket

Οφέλη
Η άσκηση αυτή τονώνει και μαλάσσει όλη την κοιλιακή και πυελική περιοχή περιλάμβανοντας το συκώτι, το παγκρέας , τή σπλήνα ,τα νεφρά και τα επινεφρίδια. Απομακρύνει το περιττό πάχος από αυτή την περιοχή και βοηθά στην εξάλειψη διαταραχών του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού σύστηματος. Εξαιτίας της επίδρασης στά επινεφρίδια ρυθμίζεται η έκκριση της αδρεναλίνης ,μια από τις ορμόνες που είναι υπεύθυνη για το θυμό. Είναι επίσης ωφέλιμη, για τις παθήσεις των νεφρών,το συκώτι που υπολειτουργεί, την κολίτιδα,το διαβήτη και της διαταραχές της εμμήνου ρύσεως

*Η πρακτική αυτή δεν πρέπει να γίνεται από όσους υποφέρουν από δισκοπάθεια η ισχυαλγία.

Άσκηση 3: Μπράμαρι Πραναγιάμα (αναπνοή του βουιτού της μέλισσας)
Καθήστε σε μιά άνετη στάση διαλογισμού σταυροπόδι ή σε καρέκλα με την σπονδυλική στήλη ευθυτενή, το κεφάλι σε ευθυγράμμιση και τις παλάμες πάνω στα γόνατα. Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε όλο το σώμα για λίγο. Τα χείλη πρέπει να παραμείνουν απαλά κλειστά και τα δόντια ελαφρά απομακρυσμένα σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής. Βεβαιωθείτε ότι το σαγόνι είναι χαλαρωμένο. Σηκώστε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων και λυγίστε τους αγκώνες φένοντας τις παλάμες προς τα αυτιά. Χρησιμοποιήστε τους δείκτες ή τους μέσους για να κλείσετε καλά τα αυτιά. Φέρτε την επίγνωση στο κέντρο του κεφαλιού ακριβώς πίσω από το μέτωπο σας. Εισπνεύστε από την μύτη και εκπνεύστε αργά και ελεγχομένα ενώ παράγετε ένα βαθύ και σταθερό βουιτό σαν της μέλισσας. Ο ήχος του βουιτού χρειάζεται να είναι απαλός, ομοιόμορφος και συνεχείς σε όλη τη διάρκεια της εκπνοής. Συγκεντρωθείτε στον ήχο που παράγεται μέσα στο κρανίο. Με το τέλος της εκπνοής, εισπνεύσετε βαθιά και επαναλάβετε την διαδικασία

Διάρκεια
Κάντε 5 έως 10 επαναλήψεις ενώ σε περιπτώσεις υπερβολικής νοητικής έντασης ή άγχους μπορείτε να κάνετε περισσότερες.

Bramari

Οφέλη
Εξαλείφει την εγκεφαλική πίεση, ανακουφίζοντας τον θυμό, το άγχος και την αυπνία. Μειώνει την πίεση του αίματος. Δυναμώνει και βελτιώνει την φωνή και εξαλείφει τις παθήσεις του φάρυγγα. Οι δονήσεις των ήχων επιφέρουν ηρεμιστική επίδραση στο νού και στο νευρικό σύστημα..

Βιβλιογραφία:

«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)


Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 94, Μάρτιος 2008.