Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ασάνες για ξεμπλοκάρισμα της ενέργειας στην περιοχή της λεκάνης.

Άσκηση 1. Τσάκκι Τσαλανάσανα (γύρισμα της μυλόπετρας)

Καθίστε με τα πόδια ανοιχτά τριάντα πόντους περίπου τεντωμένα μπροστά. Ισιώστε την πλάτη και την σπονδυλική σας στήλη, τεντώστε τα χέρια μπροστά στο ύψος των ώμων και πλέξτε τα δάκτυλα των χεριών σας. Κρατήστε σε όλη την διάρκεια της πρακτικής τα χέρια τεντωμένα και οριζόντια, χωρίς να λυγίζετε τους αγκώνες. Σκύψτε μπροστά κρατώντας ίσια την πλάτη σας. Φανταστείτε το γύρισμα ενός μύλου με τον παραδοσιακό πέτρινο τροχό. Στρίψτε προς τα δεξιά έτσι ώστε τα χέρια σας να περνάνε πάνω από το δεξιό σας πόδι, πηγαίνετε όσο πιο πίσω μπορείτε χωρίς να σηκώνονται τα πόδια σας από το πάτωμα, φέρτε τα χέρια σας πάνω από το αριστερό σας πόδι και προς τα εμπρός. Συνεχίστε με αυτή την κυκλική κίνηση προσέχοντας να κινείτε το σώμα από την μέση κρατώντας την πλάτη σας ίσια. Μία περιστροφή είναι ένας γύρος. Κάντε 5-10 γύρους δεξιόστροφα και άλλους τόσους αριστερόστροφα.

chaki-chalanasana
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς πηγαίνετε προς τα πίσω και εκπνεύστε καθώς πηγαίνετε προς τα εμπρός.

Οφέλη
Η ασάνα αυτή είναι εξαιρετική για την τόνωση των μυών, των νεύρων και των οργάνων της λεκάνης και της κοιλιάς. Είναι πολύ χρήσιμη για τη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου και οφέλιμη για τους τρείς πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης μία εξαιρετική άσκηση για την ανάρρωση στην περίοδο της λοχείας.

Άσκηση 2. Νούκα Σαντσαλανάσανα (κωπηλάτης)
Καθίστε με τα πόδια τεντωμένα μπροστά σας, κοντά το ένα στο άλλο και την σπονδυλική σας στήλη ίσια. Φανταστείτε τη διαδικασία της κωπηλασίας. Τεντώστε τα χέρια μπροστά στο ύψος των ώμων και κλείστε τις παλάμες σας σε γροθιές σαν να πιάνετε κουπιά. Κάμψτε μπροστά με άνεση από την μέση κρατώντας ίσια την πλάτη σας. Πηγαίνετε προς τα πίσω όσο μπορείτε με άνεση φέρνοντας τις γροθιές προς τους ώμους σας, κρατώντας τα πόδια σας στο πάτωμα. Τα χέρια σας κάνουν μία πλήρη κυκλική κίνηση περνώντας από το πλάι των ποδιών και τον κορμό. Αυτό είναι ένας γύρος. Κάντε 5-10 γύρους. Επαναλάβετε με την αντίθετη φορά της κωπηλασίας σαν να πηγαίνετε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάντε άλλους 5-10 γύρους.

Nuka-Santsalasana
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς πηγαίνετε προς τα πίσω και εκπνεύστε καθώς πηγαίνετε προς τα εμπρός.

Οφέλη
Έχει ευεργετική επίδραση στη λεκάνη και την κοιλιά και εξαλείφει τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα σε αυτές τις περιοχές. Είναι ιδιαίτερα οφέλιμη για τις γυναικολογικές διαταραχές και την ανάρρωση από την λοχεία. Εξαλείφει επίσης τη δυσκοιλιότητα.

Άσκηση 3. Γκατυατμάκ Μέρου Βακράσανα (δυναμική στροφή της σπονδυλικής στήλης)
Καθίστε με τα πόδια τεντωμένα μπροστά. Ανοίξτε τα πόδια σας όσο περισσότερο μπορείτε χωρίς να λυγίζετε τα γόνατα. Ισιώστε την πλάτη και τεντώστε τα χέρια σας στο πλάι στο ύψος των ώμων. Στρίψτε τον κορμό προς τα αριστερά και κατεβάστε την δεξιά παλάμη προς τα δάχτυλα του αριστερού σας ποδιού. Κρατήστε τεντωμένο το αριστερό σας χέρι πίσω από την πλάτη καθώς στρίβει ο κορμός. Στρέψτε το κεφάλι προς τα αριστερά, κοιτώντας πάνω από τον ώμο σας τα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Ελάτε μπροστά και με τον ίδιο τρόπο στρίψτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό είναι ένας γύρος. Κάντε 5-10 γύρους.

Gatyatmak-Mehrou-Vakrasana
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς έρχεστε μπροστά και εκπνεύστε καθώς στρίβετε δεξιά και αριστερά.

Οφέλη
Εξαλείφει τη δυσκαμψία της πλάτης και χαλαρώνει τους σπονδύλους.

Επισήμανση
Άτομα με προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη χρειάζεται να αποφεύγουν αυτή την άσανα.

Άσκηση 4. Ναμασκαράσανα (στάση του χαιρετισμού)
Ελάτε στην όρθια στάση με τα πόδια σας ανοιχτά περίπου εβδομήντα εκατοστά. Από εκεί ελάτε στο βαθύ κάθισμα κρατώντας τα πέλματα σας σε συνεχή επαφή με το πάτωμα. Φροντίστε ώστε τα γόνατα σας να μην βγαίνουν μπροστά από τα δάκτυλα των ποδιών. Τα γόνατα χρειάζεται να είναι ανοιχτά και οι αγκώνες σας να ακουμπούν στο μέσα μέρος των γονάτων. Φέρτε τις παλάμες σας ενωμένες μπροστά στο κέντρο του στήθους. Πιέστε απαλά με τους αγκώνες το μέσα μέρος των γονάτων, εισπνεύστε και γείρετε ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω. Κρατήστε αυτή τη στάση και την αναπνοή σας για λίγο. Εκπνεύστε και τεντώστε τα χέρια μπροστά από το σώμα ενώ ταυτόχρονα γείρετε το κεφάλι μπροστά φέρνοντας το σαγόνι προς το στέρνο σας. Κρατήστε αυτή τη στάση και την αναπνοή σας για λίγο. Επιστρέψτε στην αρχική στάση ενώνοντας τις παλάμες μπροστά από το στήθος σας. Αυτό είναι ένας γύρος. Κάντε 5 γύρους.

namaskarasana
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Η ασάνα αυτή επιδρά πολύ δραστικά στους μύες και τα νεύρα των μηρών, των γονάτων, των ώμων, των μπράτσων και του λαιμού. Κάνει επίσης ευλύγιστους τους γοφούς.

Βιβλιογραφία:

«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)


Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 90, Nοέμβριος 2007.

Ερώτηση σχετικά με τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα στη περιοχή της λεκάνης.

Ερώτηση: Έχω ακούσει για τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα στη περιοχή της λεκάνης. Η Γιόγκα έχει ειδικές ασκήσεις για την καλύτερη ροή ενέργειας σε αυτή την περιοχή;

Ναι, οι παρακάτω ασάνες βελτιώνουν την ροή της ενέργειας στο σώμα, ειδικά στην περιοχή της λεκάνης όπου η ενέργεια παραμένει στατική. Είναι πολύ χρήσιμες για άτομα με μειωμένη ζωτικότητα και δύσκαμπτη πλάτη. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τα προβλήματα της εμμήνου ρύσης και για την τόνωση των μυών και των οργάνων της λεκάνης. Μπορούν να γίνονται πριν και μετά την εγκυμοσύνη, διευκολύνοντας τη διαδικασία της γέννησης καθώς τονώνουν τους χαλαρούς μύες. Αυτές οι ασάνες εξαλείφουν επίσης τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα της σπονδυλικής στήλης, ενεργοποιούν τους πνεύμονες και την καρδιά και βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.
Σε αυτές τις ασάνες μπορεί να ασκηθεί κανείς αν υπάρχει καλή υγεία, αν όμως υπάρχουν σοβαρές ασθένειες χρειάζεται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Θεραπευτικές ασκήσεις της γιόγκα για τα μάτια

Άσκηση 1: Άγγιγμα των ματιών με τις παλάμες

Καθήστε ήρεμα και κλείστε τα μάτια. Τρίψτε ζωηρά τις παλάμες μεταξύ τους μέχρι να ζεσταθούν. Τοποθετήστε τις απαλά πάνω στα βλέφαρα, χωρίς να ασκείτε καμία πίεση. Νιώστε την θερμότητα και την ενέργεια που μεταφέρεται από τα χέρια στα μάτια και έτσι οι μύες των ματιών χαλαρώνουν. Τα μάτια ξεκουράζονται μέσα στο ζεστό καταπραϋντικό σκοτάδι. Παραμείνετε σε αυτήν την θέση μέχρι να απορροφηθεί από τα μάτια η ζέστη των χεριών. Μετά κατεβάστε τα χέρια και κρατήστε τα μάτια κλειστά. Επαναλάβετε την διαδικασία τουλάχιστον τρείς φορές. Βεβαιωθείτε ότι τα μάτια σκεπάζονται από τις παλάμες και όχι τα δάχτυλα.

Οφέλη
Οι ζεστές παλάμες πάνω στα μάτια χαλαρώνουν και αναζωογονούν τους μύες των ματιών και διεγείρουν την κυκλοφορία του υδατοειδούς υγρού, που υπάρχει μεταξύ του κερατοειδή χιτώνα και του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, βοηθώντας την διόρθωση τις ελαττωματικής όρασης.

Άσκηση 2: Βλεφάρισμα των ματιών

Καθίστε με τα μάτια ανοιχτά. Ανοιγοκλείστε γρήγορα τα μάτια δέκα φορές. Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε για είκοσι δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτήν την διαδικασία πέντε φορές.

Οφέλη
Πολλά άτομα με ελαττωματική όραση ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα αφύσικα και με ακανόνιστο ρυθμό. Αυτό έχει σχέση με την κατάσταση της κοινής έντασης στα μάτια. Αυτή η άσκηση ενθαρρύνει την αντίδραση του βλεφαρίσματος να γίνει αυθόρμητη, επιφέροντας την χαλάρωση στους μύες των ματιών.

Άσκηση 3: Πλευρικό κοίταγμα

Καθίστε με ίσια την σπονδυλική στήλη σε μία καρέκλα ή ελάτε σε μία καθιστή θέση με τα πόδια τεντωμένα μπροστά. Σηκώστε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων, κρατήστε τα τεντωμένα και σηκώστε προς τα πάνω τους αντίχειρες. Οι αντίχειρες χρειάζεται να βρίσκονται στην περιφερειακή όραση όταν το κεφάλι κοιτάζει μπροστά. Αν δεν φαίνονται καθαρά, φέρτε τους λίγο πιο μπροστά μέχρι να μπουν στο οπτικό πεδίο. Κοιτάξτε με τα μάτια σε ένα σταθερό σημείο ακριβώς μπροστά σας. Σταθεροποιήστε την θέση του κεφαλιού εκεί. Μετά χωρίς να κινείτε το κεφάλι, συγκεντρόστε τα μάτια σας στα παρακάτω με την ακόλουθη σειρά:
• αριστερός αντίχειρας
• κενό ανάμεσα στα φρύδια
• δεξιός αντίχειρας
• κενό ανάμεσα στα φρύδια
• αριστερός αντίχειρας

Επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο δέκα εώς είκοσι φορές κρατώντας το κεφάλι και την σπονδυλική στήλη ευθυγραμμισμένη σε όλη τη διάρκεια. Στο τέλος κλείστε και ξεκουράστε τα μάτια.
Μπορείτε έδω να κάνετε το άγγιγμα των ματιών με τις παλάμες μερικές φορές.

Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς κοιτάζετε στο κενό ανάμεσα στα φρύδια. Εκπνεύστε καθώς κοιτάζετε στο πλάι.

Οφέλη
Το πλευρικό κοίταγμα χαλαρώνει την ένταση των μυών από το συνεχές διάβασμα και το κοντινό κοίταγμα. Προλαβαίνει και διορθώνει τον στραβισμό.

Pleuriko
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Άσκηση 4: Μπροστινό και πλευρικό κοίταγμα

Ελάτε στην ίδια θέση σώματος όπως στην άσκηση 3 αλλά τοποθετήστε στο αριστερό γόνατο την αριστερή παλάμη με τον αντίχειρα στραμμένο προς τα πάνω. Κρατήστε το δεξιό χέρι τεντωμένο στο πλάι του σώματος στο ύψος του ώμου με τον αντίχειρα στραμμένο προς τα πάνω. Χωρίς να κινείτε το κεφάλι, συγκεντρώστε τα μάτια:
στον αριστερό αντίχειρα
στον δεξιό αντίχειρα
στον αριστερό αντίχειρα

Επαναλάβετε αυτήν την διαδικασία δεκαπέντε εώς είκοσι φορές. Μετά κλείστε και ξεκουράστε τα μάτια. Επαναλάβετε το ίδιο με το αριστερό μέρος του σώματος. Κρατήστε το κεφάλι και την σπονδυλική στήλη ευθυγραμμισμένη σε όλη τη διάρκεια. Τελικά κλείστε και ξεκουράστε τα μάτια.

Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς κοιτάζετε πάνω και εκπνεύστε καθώς κοιτάζετε κάτω.

Οφέλη
Η άσκηση αυτή βελτιώνει τον συντονισμό των έσω και πλάγιων μυών.
Pleuriko Koitagma A
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Άσκηση 5: Περιστροφικό κοίταγμα
Πάρτε την ίδια στάση όπως στην άσκηση 4. Τοποθετήστε το αριστερό χέρι στο αριστερό γόνατο. Κρατήστε την δεξιά γροθιά πάνω από το δεξί πόδι με τον αντίχειρα προς τα πάνω και τον αγκώνα τεντωμένο. Κάντε μια μεγάλη κυκλική κίνηση με το δεξί χέρι προς τα αριστερά, μετά προς τα επάνω, προς τα δεξιά και επιστρέψτε στην αρχική θέση. Κρατήστε τα μάτια συγκεντρωμένα στον αντίχειρα χωρίς να κινείτε το κεφάλι. Κάντε πέντε γύρους με την φορά του ρολογιού και πέντε γύρους με την αντίθετη φορά. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τον αριστερό αντίχειρα. Τελικά κλείστε και ξεκουράστε τα μάτια

Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς τα μάτια διαγράφουν το πάνω μέρος του κύκλου και εκπνεύστε καθώς τα μάτια διαγράφουν το κάτω μέρος του κύκλου.

Οφέλη
Η άσκηση αυτή επαναφέρει την ισορροπία στους μύες των ματιών και βελτιώνει τις συντονισμένες δραστηριότητες των βολβών των ματιών.
B
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Άσκηση 6: Κοίταγμα πάνω-κάτω
Διατηρείστε την στάση της άσκησης 5. Τοποθετήστε και τις δύο γροθιές στα γόνατα με τους αντίχειρες στραμμένους προς τα πάνω. Κρατήστε τα χέρια τεντωμένα και σηκώστε αργά τον δεξιό αντίχειρα καθώς ακολουθείτε την κίνηση του με τα μάτια. Όταν ο αντίχειρας έχει φτάσει στο ανώτερο σημείο, επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση, κρατώντας σε όλη την διάρκεια τα μάτια συγκεντρωμένα στον αντίχειρα χωρίς να κινείτε το κεφάλι. Επαναλάβετε πέντε γύρους. Κάντε το ίδιο με τον αριστερό αντίχειρα. Τελικά κλείστε και ξεκουράστε τα μάτια.

Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς σηκώνετε τα μάτια. Εκπνεύστε καθώς κατεβάζετε τα μάτια.

Οφέλη
Εξισορροπεί τους άνω και κάτω μύες των ματιών.
Pleuriko Koitagma C
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Άσκηση 7: Προκαταρκτικό Νασικάγκρα Ντρίστι (προκαταρκτική ενατένιση της άκρης της μύτης)
Καθίστε σε μια άνετη στάση με την σπονδυλική στήλη ίσια. Τεντώστε το δεξί χέρι μπροστά ακριβώς από την μύτη. Κλείστε την παλάμη σε γροθιά και σηκώστε τον αντίχειρα προς τα πάνω. Προσηλώστε τα μάτια στην κορυφή του αντίχειρα. Λυγίστε το χέρι και φέρτε αργά τον αντίχειρα στην άκρη της μύτης, κρατώντας τα μάτια συνεχώς προσηλωμένα στην κορυφή του αντίχειρα. Μείνετε για μερικά δευτερόλεπτα με τον αντίχειρα πάνω στην άκρη της μύτης και τα μάτια συγκεντρωμένα εκεί. Τεντώστε ξανά το χέρι μπροστά συνεχίζοντας να ατενίζετε την κορυφή του αντίχειρα. Κάντε πέντε γύρους.

Αναπνοή
Εισπνεύστε καθώς ο αντίχειρας πηγαίνει προς τη μύτη. Κρατήστε την αναπνοή καθώς κρατάτε τον αντίχειρα στην άκρη της μύτης. Εκπνεύστε καθώς το χέρι τεντώνει.

Οφέλη
Αυτή η άσκηση βελτιώνει την προσαρμογή και την δύναμη συγκέντρωσης των μυών των ματιών.
Photobucket
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Άσκηση 8: Μακρινό και κοντινό κοίταγμα
Ελάτε σε όρθια ή καθιστή θέση με τα χέρια στο πλάι του σώματος, μπροστά από ένα ανοικτό παράθυρο, κατά προτίμιση με καλή θέα στον ορίζοντα. Προσηλώστε τα μάτια στην άκρη της μύτης για πέντε δευτερόλεπτα. Μετά προσηλώστε το βλέμμα σε ένα μακρινό αντικείμενο στον ορίζοντα για πέντε δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δέκα έως είκοσι φορές. Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε. Μπορείτε να κάνετε το άγγιγμα των ματιών με τις παλάμες καθώς χαλαρώνετε.

Αναπνοή
Εισπνεύστε όταν κοιτάτε την άκρη της μύτης. Εκπνεύστε όταν κοιτάτετον ορίζοντα.

Οφέλη
Όμοια με την προηγούμενη άσκηση αλλά η απόσταση των κινήσεων είναι αυξημένη.

Πρακτική Σημείωση
Αφού ολοκληρώσετε και τις οχτώ ασκήσεις ξαπλώστε και χαλαρώστε ολόκληρο το σώμα για μερικά λεπτά.

Βιβλιογραφία:
«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)

Θεραπευτικές ασκήσεις της γιόγκα για τα μάτια (Εισαγώγη)

Αν εξαιρέσουμε ασθένειες όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και το τράχωμα, οι πιό συνηθισμένες παθήσεις των ματιών σχετίζονται με δυσλειτουργίες των οπτικών μυών οι οποίες επιδεινώνονται από χρόνια νοητική και συναισθηματική ένταση. Οι απλές ασκήσεις που ακολουθούν βοηθούν στον κατευνασμό των διαφόρων διαταραχών που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία των οπτικών μυών, όπως η μυωπία, ο στραβισμός, η πρεσβυωπία κ.α.
Οι ασκήσεις των ματιών πρέπει να εκτελούνται τακτικά με υπομονή και επιμονή. Μην περιμένετε άμεση θεραπεία ή βελτίωση. Όπως χρειάζονται χρόνια για να αποκτήσουν τα μάτια ελαττώματα, έτσι χρειάζεται χρόνος, μερικοί μήνες ή και περισσότερο, πριν γίνει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος.
Θα υπάρξει όμως βελτίωση, όπως συνέβει σε πολλά άτομα που έχουν υιοθετίσει ένα υγειινό τρόπο διατροφής, καθημερινή εξάσκηση στις πρακτικές για τα μάτια και έχουν καταφέρει να μειώσουν σταδιακά την χρήση των γυαλιών τους.

Προετοιμασία
Προτού ξεκινήσετε τις πρακτικές είναι καλό να ρίξετε με τις παλάμες σας λίγο κρύο νερό στα βλέφαρα. Κάντε το δέκα φορές και μετά αρχίστε τις πρακτικές. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη παροχή του αίματος στα μάτια και θα τα τονώσει.

Περιορισμοί
Όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή διαταραχές των ματιών όπως γλαύκωμα, καταρράκτη, τράχωμα, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, αρτιριακή ή φλεβική θρόμβωση του αμφιβληστροειδούς, ιρίτιδα, κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα μπορούν να κάνουν τις πρακτικές αυτές μόνο αφού συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.

Πρακτική σημείωση
Οι ασκήσεις των ματιών χρειάζεται να γίνονται η μία μετά την άλλη με την σειρά που δίνονται. Η σειρά χρειάζεται να εκτελείται στο σύνολο της νωρίς το πρωί και/ ή το βράδυ.
Το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να θυμάστε κατά την διάρκεια της πρακτικής είναι να είστε εντελώς χαλαροί. Μην καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια καθώς αυτό θα οδηγήσει σε κόπωση των ματιών. Οι μύες του προσώπου, τα φρύδια και τα βλέφαρα, πρέπει να παραμένουν εντελώς χαλαρά. Μετά από κάθε άσκηση, τα μάτια πρέπει να κλείνουν και να ξεκουράζονται για μισό λεπτό τουλάχιστον. Δεν πρέπει να φοράτε γυαλιά κατά την διάρκεια των πρακτικών.

Ερώτηση σχετική με προβλήματα όρασης

Ερώτηση: Υπάρχουν πρακτικές της γιόγκα και διατροφικές συνήθειες με τις οποίες μπορεί να βελτιώσει κάποιος προβλήμματα όρασης όπως η μυωπία;

Απάντηση: Πολλοί άνθρωποι φορούν γυαλιά και φακούς επαφής για να βελτιώσουν την όραση τους. Τα γυαλιά ωστόσο δεν θεραπεύουν την κακή όραση. Στην πραγματικότητα, τα προβλήμματα των ματιών συχνά επιδεινώνονται λόγω της χρήσης γυαλιών καθιστώντας αναγκαία την χρήση πιο δυνατών φακών.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή όραση είναι: ο τεχνητός και κακός φωτισμός, η παρατεταμένη περίοδος παρακολούθησης τηλεόρασης, η κακή διατροφή, η ατροφία των μυών των ματιών λόγω της παρατεταμένης εργασίας γραφείου και ιδιαίτερα με τον υπολογιστή, οι πολλές ώρες μελέτης, η νοητική και συναισθηματική ένταση, οι τοξίνες στο σώμα και η γήρανση.

Η διατροφή δεν επηρρεάζει μόνο την υγεία των ματιών αλλά και ολόκληρου του σώματος. Απλοποιώντας την διατροφή και αποφεύγοντας βαριές, δύσπεπτες, λιπαρές, πικάντικες τροφές καθώς και τις κονσέρβες, τις επεξεργασμένες, προμαγειρεμένες τροφές και junk food, βοηθάμε την διόρθωση της κακής όρασης. Συνιστάται κυρίως η χορτοφαγική διατροφή ή τουλάχιστον η μείωση των μη-χορτοφαγικών τροφών.

Αντίθετα με την άποψη που επικρατεί, το πολύ διάβασμα δεν καταστρέφει τα μάτια, με την προϋπόθεση ότι κατά την διάρκεια του διαβάσματος τα μάτια και ο νούς είναι χαλαρά. Αν υπάρχει ένταση ακόμα και μία μικρή περίοδος διαβάσματος μπορεί να κουράσει τα μάτια. Προσπαθήστε να αναπτύξετε την ικανότητα να διαβάζετε παραμένοντας ήρεμοι και διατηρώντας καλή στάση σώματος. Είναι καλό να μην εξαρτάστε πολύ από την χρήση των γυαλιών. Να τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Αν είναι δυνατόν μην τα χρησιμοποιείτε στον ελεύθερο χρόνο σας. Αυτό θα βοηθήσει τα μάτια να προσαρμοστούν και να αρχίσουν να λειτουργουν φυσιολογικά.

Το περπάτημα με γυμνά πέλματα στο γρασίδι, άμμο ή στο χώμα, είτε νωρίς το πρωί, είτε κατά τη δύση του ήλιου, λέγεται οτι έχει ηρεμιστική και ευεργετική επίδραση στα μάτια. Αυτό οφείλεται στην αντανακλαστική συσχέτιση των πελμάτων των ποδιών μετην οπτική περιοχή του εγκεφάλου. Συνιστάται ιδιαίτερα αν τα πόδια βρίσκονται συχνά περιορισμένα σε σφιχτά παπούτσια.

Συνιστάται επίσης η ενατένιση του ήλιου την ώρα που ανατέλλει ή την ώρα που δύει, στις στιγμές που δεν είναι έντονο και λαμπερό το φώς. Αφού ατενίσετε για λίγα λεπτά με τα μάτια χαλαρά, κλείστε τα μάτια και αποκτήστε επίγνωση του μετεικάσματος του ήλιου. Νιώστε τις υπεριώδεις ακτίνες να καταπραϋνουν και να ηρεμούν τα μάτια. ;)

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Ασάνες για πόνους της μέσης – (Μέρος Δεύτερο)

Άσκηση 1. Σαρπάσανα (στάση του φιδιού)
Ξαπλώστε μπρούμυτα με τα πόδια ενωμένα. Φέρτε τα χέρια πίσω από την πλάτη και πλέξτε τα δάκτυλα των χεριών σας πάνω στους γλουτούς. Τοποθετήστε το σαγόνι στο πάτωμα. Εισπνεύστε αργά και βαθιά και σηκώστε ήπια το σαγόνι και το στήθος από το πάτωμα χρησιμοποιώντας τους μύες του κάτω μέρους της πλάτης. Ταυτόχρονα, τραβήξτε τα χέρια προς τα πίσω και σηκώστε τα πάνω από τους γλουτούς. Φανταστείτε ότι κάποιος τραβάει τα χέρια σας προς τα πίσω. Σηκώστε το σώμα όσο ψηλά μπορείτε χωρίς να ζορίζεστε. Διατηρείστε τη στάση για λίγο με άνεση κρατώντας την αναπνοή. Εκπνεύστε κατεβάζοντας το σώμα στο πάτωμα. Λύστε και χαλαρώστε τα χέρια στο πλάι του σώματος. Ακουμπήστε το ένα μάγουλο στο πάτωμα και χαλαρώστε για λίγο όλο το σώμα. Αυτό είναι ένας γύρος. Επαναλάβετε μέχρι πέντε γύρους.
Sarpasana
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Δυναμώνει τη μέση, ανακουφίζει τους πόνους της πλάτης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος εκεί. Επίσης, είναι ιδιαίτερα οφέλιμη για τις ωμοπλάτες και «ανοίγει» το θώρακα διευκολύνοντας την εύρος της αναπνοής.

Άσκηση 2. Σαράλ Ντανουράσανα (εύκολη στάση του τόξου)
Ξαπλώστε μπρούμυτα με τα πόδια ενωμένα και τα χέρια στο πλάι του σώματος. Λυγίστε τα γόνατα και φέρτε τις φτέρνες κοντά στους γλουτούς. Πιάστε τα πέλματα ή τους αστραγάλους με τα χέρια σας. Κρατήστε τα γόνατα και τους μηρούς σταθερά στο έδαφος και τα χέρια τεντωμένα σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής. Ακουμπήστε το σαγόνι στο πάτωμα. Αυτή είναι η αρχική στάση. Τεντώστε τις γάμπες και σπρώξτε τα πέλματα προς τα πίσω, καθώς σηκώνετε το κεφάλι και το στήθος όσο πιο ψηλά μπορείτε, χωρίς να ζορίζετε το σώμα. Χρησιμοποιήστε τους μύες των ποδιών για να σηκώσετε το σώμα και μην ζορίζετε τους μύες της πλάτης. Στην τελική στάση το κεφάλι γέρνει προς τα πίσω. Διατηρήστε την τελική στάση για λίγο με άνεση. Κατεβάστε το στήθος και το σαγόνι στο έδαφος και χαλαρώστε τα πόδια στο πάτωμα. Αυτό είναι ένας γύρος. Επαναλάβετε μέχρι πέντε γύρους.
Αναπνοή
Εισπνεύστε βαθιά στην αρχική στάση. Κρατήστε την αναπνοή μέσα καθώς σηκώνετε το σώμα και για όσο διατηρείτε την τελική στάση. Εκπνεύστε επιστρέφοντας στην αρχική στάση
saral darunasana
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Η άσανα αυτή συνιστάται σαν θεραπεία για πόνους του κάτω μέρους της πλάτης λόγω δισκοπάθειας ή αυχενικού συνδρόμου, όταν μπορεί να γίνει χωρίς δυσκολία. Επίσης, τονώνει την καρδιά και τους πνεύμονες και είναι οφέλιμη για όλες τις αναπνευστικές διαταραχές.

Άσκηση 3.
Κανταράσανα (στάση ανύψωσης γλουτών)
Ξαπλώστε ανάσκελα. Λυγίστε τα γόνατα τοποθετώντας τα πέλματα στο πάτωμα με τις φτέρνες κοντά στους γλουτούς. Κρατήστε τα πόδια ανοικτά στο άνοιγμα της λεκάνης. Βεβαιωθείτε ότι τα γόνατα και τα πέλματα είναι σε ευθυγράμμιση. Τραβήξτε τους ώμους προς τα κάτω φέρνοντας τις παλάμες προς τις φτέρνες. κρατήστε τις παλάμες στραμένες προς το πάτωμα ή αν είναι εφικτό πιάστε τους αστραγάλους σας. Εισπνεύστε βαθιά, σηκώστε τους γλουτούς και φέρτε όσο πιο πάνω μπορείτε τη λεκάνη, την κοιλιά
και το στήθος πλησιάζοντας το στέρνο προς το σαγόνι σας. Κρατήστε τα πέλματα σε συνεχή επαφή με το πάτωμα. Στην τελική στάση ανύψωσης το σώμα στηρίζεται στο κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους, τους βραχίονες και τα πέλματα. Κρατήστε αυτή τη στάση για λίγο κρατώντας την αναπνοή σας. Εκπνεύστε και κατεβάστε αργά την πλάτη και τους γλουτούς στο πάτωμα. Κάντε πέντε έως δέκα επαναλήψεις.
Kantarasana
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Ανακουφίζει από τους πόνους του κάτω μέρους της πλάτης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την ανόρθωση των κυρτών ώμων και την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Τονώνει τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα και συνιστάται ιδιαίτερα στις γυναίκες που έχουν τάση για αποβολή. Μαλάσσει τα κοιλιακά όργανα βελτιώνοντας την πέψη. Εξαλείφει προβλήματα διαφόρων βρογχικών παθήσεων, του άσθματος και του θυροειδή.

Άσκηση 4. Σάβα Ουνταρακάρσανασανα (στροφή σπονδυλικής στήλης από
ξαπλωτή θέση)
Ελάτε σε ξαπλωτή στάση με τα πόδια ενωμένα. Τεντώστε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω. Λυγίστε το δεξί πόδι και τοποθετείστε το πέλμα από τη μέσα πλευρά του αριστερού γονάτου. Φέρτε το αριστερό χέρι πάνω στο δεξί γόνατο. Εισπνεύστε σε αυτή τη στάση. Εκνεύστε και κατεβάστε απαλά το δεξί γόνατο στο πάτωμα προς την αριστερή πλευρά του σώματος, κρατώντας το πόδι λυγισμένο και το πέλμα σε επαφή με το αριστερό γόνατο. Στρίψτε το κεφάλι προς τα δεξιά κοιτάζοντας την δεξιά παλάμη. Κρατείστε το δεξί χέρι και ώμο σε επαφή με το πάτωμα. Μείνετε σε αυτή τη στάση για όσο αισθάνεστε άνετα, αναπνέοντας με αργή και βαθειά διαφραγματική αναπνοή. Εισπνέοντας επαναφέρετε το γόνατο μπροστά στην αρχική θέση και εκπνέοντας χαλαρώστε το πόδι στο πάτωμα. Επαναλάβετε την άσανα από την άλλη πλευρά.
Αυτή η άσανα μπορεί να γίνεται μετά από άσανες κάμψεις προς τα πίσω ή προς τα εμπρός και μετά απο παρατεταμένα χρονικά διαστήματα σε στάσεις διαλογισμού ή καθιστικής εργασίας.
Photobucket
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Εξαλείφει την κόπωση και τη δισκαμψία ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης. Τονώνει τα πυελικά και τα κοιλιακά όργανα και διορθώνει ανωμαλίες των αρθρώσεων των γοφών.

Βιβλιογραφία:
«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)

Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 93 - Φεβρουάριος 2008

Ασάνες για πόνους της μέσης – (Μέρος Πρώτο)

Αγαπητοί φίλοι & αναγνώστες του yogic advice χαίρεται!
Την προηγούμενη εβδομάδα λόγω τεχνικών θεμάτων δεν καταφέραμε να δημοσιεύσουμε το καθιερωμένο άρθρο της Παρασκευής, για αυτό σήμερα θα σας ανταμείψουμε δημοσιεύοντας και τα δύο μέρη μαζί, του θέματος σχετικά με τους πόνους της μέσης που ήταν προκαθορίσμένο για δημοσίευση σε δύο μέρη.
Οι πόνοι στην περιοχή της μέσης είναι ενα θέμα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους στην εποχή μας και αυτό οφείλεται αρκέτα στον σύγχρονο τρόπο ζωής που διακρίνεται απο έλλειψη σωματικής δραστηριότητας κατα βάση αλλά και όχι μόνο..

Ευχόμαστε να βρείτε αυτο το άρθρο ενδιαφέρον και βοηθητικό.
Hari OM :)

Άσκηση 1. Στάση της σφίγκας
Ξαπλώστε μπρούμυτα και ακουμπήστε το μέτωπο στο πάτωμα, τα πόδια τεντωμένα και τα πέλματα να κοιτούν προς τα επάνω. Λυγίστε τα χέρια και τοποθετήστε τους πήχεις στο πάτωμα κοντά στο σώμα και τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα κάτω στο πλάι του κεφαλιού. Οι άκρες των δακτύλων δείχνουν μπροστά και είναι σε ευθυγράμμιση με την κορυφή του κεφαλιού. Χαλαρώστε όλο το σώμα. Εισπνεύστε και σηκώστε αργά το κεφάλι, τους ώμους και το στήθος φέρνοντας τα μπράτσα κάθετα στο πάτωμα. Οι αγκώνες, οι πήχεις και οι παλάμες παραμένουν στο πάτωμα. Χαλαρώστε σε αυτή την στάση για όσο διάστημα σας είναι άνετο και αναπνέετε κανονικά σε όλη τη διάρκεια. Εκπνεύστε και κατεβάστε το σώμα στο πάτωμα.

sphinx
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Η ασάνα αυτή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με δύσκαμπτη πλάτη και για όσους πάσχουν από οξείς πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης και της μέσης.

Άσκηση 2. Μπουτζανγκάσανα (στάση της κόμπρας)
Ξαπλώστε μπρούμυτα με το μέτωπο να ακουμπάει στο πάτωμα, τα πόδια τεντωμένα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και τα πέλματα να κοιτούν προς τα πάνω. Φέρτε τις παλάμες στο πάτωμα κάτω από τους ώμους και με τα δάκτυλα να δείχνουν προς τα εμπρός. Κρατήστε τα χέρια κοντά στο σώμα με τους αγκώνες να δείχνουν προς τα πίσω, λίγο πάνω από το πάτωμα. Χαλαρώστε όλο το σώμα και ιδιαίτερα το κάτω μέρος της πλάτης. Εισπνεύστε και σηκώστε αργά το κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους, το στήθος και την κοιλιά μέχρι λίγο κάτω από τον ομφαλό. Σηκώστε τον κορμό μέχρι εκεί που είναι άνετα για τη μέση σας. Μη ζορίζεστε. Χρησιμοποιείστε για να σηκωθείτε αρχικά τους μύες της πλάτης και μετά τους μύες των χεριών για να σηκώσετε περισσότερο τον κορμό και να κάμψετε προς τα πίσω την πλάτη. Στην τελική στάση το ηβικό οστούν παραμένει σε επαφή με το πάτωμα και ο αφαλός σηκώνεται το πολύ τρία εκατοστά. Το κεφάλι γέρνει απαλά προς τα πίσω ώστε να είναι τεντωμένος ο λαιμός. Παραμείνετε για λίγο σε αυτήν τη στάση κρατώντας την αναπνοή σας. Εκπνεύστε και επιστρέψτε στην αρχική στάση φέρνοντας το κεφάλι προς τα εμπρός, ελευθερώστε το πάνω μέρος της πλάτης λυγίζοντας τα χέρια, κατεβάστε αργά τον ομφαλό, το στήθος , τους ώμους και τελευταίο το μέτωπο στο πάτωμα. Χαλαρώστε τους μύες στο κάτω μέρος της πλάτης. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία μέχρι πέντε φορές.

bunjagasana
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Ανακουφίζει τους πόνους της κάτω πλάτης και της μέσης και μπορεί να ξαναφέρει στη σωστή θέση ένα μετατοπισμένο δίσκο. Διατηρεί την σπονδυλική στήλη ευλύγιστη και υγειή. Κάμπτοντας τη σπονδυλική στήλη προς τα πίσω βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στην πλάτη και τονώνονται τα σπονδυλικά νεύρα. Εξαλείφει επίσης τη δυσκοιλιότητα και είναι διεγερτική για όλα τα κοιλιακά όργανα, ιδιαίτερα για το συκώτι και τα νεφρά. Τα επινεφρίδια που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά, μαλάσσονται και διεγείρονται ώστε να λειτουργούν πιό αποτελεσματικά. Ακόμη ρυθμίζεται η λειτουργία του θυροειδούς αδένα.

Άσκηση 3. Άρντα Σαλαμπάσανα (στάση της μισής ακρίδας) - παραλλαγή για αρχάριους.
Ξαπλώστε μπρούμυτα με τα πόδια ενωμένα και το σαγόνι να ακουμπάει στο πάτωμα. Τεντώστε τα χέρια μπροστά από το κεφάλι με τις παλάμες στραμμένες προς το πάτωμα. Διατηρήστε τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής. Εισπνεύστε και σηκώστε όσο πιο ψηλά μπορείτε το αριστερό πόδι, το κεφάλι και το δεξιό χέρι, ταυτόχρονα. Κρατήστε για πολύ λίγο τη στάση και την αναπνοή. Εκπνεύστε και ξαναφέρτε το σώμα στην αρχική θέση. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση με το δεξιό πόδι και το αριστερό χέρι. Αυτό είναι ένας γύρος. Κάντε μέχρι πέντε γύρους.
akrida
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Η άσανα αυτή είναι ευεργετική για τους αρχάριους που έχουν αδύναμη και δύσκαμπτη πλάτη. Τονώνει ιδιαίτερα τους μύες στο κάτω μέρος της πλάτης και διεγείρει τα σπονδυλικά νεύρα σε αυτή την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα τεντώνει διαγώνια το σώμα.

Άσκηση 4. Μάτσυα Κριντάσανα
Ξαπλώστε μπρούμυτα, λυγίστε τα χέρια, πλέξτε τα δάχτυλα με τις παλάμες προς το πάτωμα κάτω από το κεφάλι και φέρτε την δεξιά πλευρά του κεφαλιού αναπαυτικά στο δεξιό χέρι λίγο πιο πάνω απο τις παλάμες σας. Λυγίστε το αριστερό πόδι στο πλάι και φέρτε το αριστερό γόνατο κοντά στα πλευρά. Κρατήστε το δεξιό πόδι τεντωμένο στο πάτωμα. Στρίψτε λίγο τα μπράτσα προς τα αριστερά και πλησιάστε τον αριστερό αγκώνα προς το αριστερό γόνατο. Χαλαρώστε στην τελική στάση αναπνέοντας βαθιά και ρυθμικά. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Παραμείνετε σε αυτήν τη στάση για όσο χρονικό διάστημα μπορείτε.
Η στάση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάπαυση ή για τον ύπνο.
Photobucket
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)
Οφέλη
Άτομα με πόνους στην πλάτη ( οι οποίοι δεν συνιστάται να κάνουν κάμψεις προς τα εμπρός), μπορούν να κάνουν αυτήν την άσανα σαν αντισταθμιστική στάση μετά τις κάμψεις προς τα πίσω. Ξεκουράζει τη μέση και καταπραύνει τον ισχυακό πόνο χαλαρώνοντας τα νεύρα των ποδιών. Επίσης διεγείρει την περισταλτικότητα των εντέρων και εξαλείφει τη δυσκοιλιότητα. Είναι η ιδανική στάση ξεκούρασης και ανάπαυσης για τους προχωρημένους μήνες της εγκυμοσύνης. Για μεγαλύτερη άνεση υποβοηθήστε το κεφάλι και το λυγισμένο γόνατο με ένα μαξιλάρι.


**Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε αυτό το άρθρο είναι πνευματική ιδιοκτησία του Yoga Publications Trust , Munger, Bihar, India. Bihar School of Yoga.


Βιβλιογραφία:

«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)
***Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 92 Ιανουάριος 2008

Ερώτηση σχετικά με πόνους στη μέση

Ερώτηση: Υποφέρω από χρόνιους πόνους στη μέση και ιδιαίτερα στο κάτω μέρος της πλάτης. Υπάρχουν ασκήσεις της Γιόγκα που μπορούν να ανακούφισουν τους πόνους χωρίς να επιβαρρύνουν αυτή την περιοχή;

Απάντηση: Ναί, υπάρχουν ασάνες με κάμψη της σπονδυλικής στήλης προς τα πίσω που τονώνουν και δυναμώνουν ιδιαίτερα τους μύες στο κάτω μέρος της πλάτης, τους κοιλιακούς και τους μύες που ελέγχουν τη σπονδυλική στήλη, βοηθώντας στην πρόληψη της δισκοπάθειας και άλλων παθήσεων της πλάτης. Τονώνονται επίσης τα σπονδυλικά νεύρα που αναφύονται ανάμεσα στους σπονδύλους.
Αυτό έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όλο το σώμα καθώς τα νεύρα αυτά δίνουν ενέργεια σε όλα τα υπόλοιπα νεύρα, όργανα και μύες του σώματος. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν οτι το 90% των πόνων της πλάτης έχουν τη ρίζα τους σε μυική ανισορροπία. Αν αυτές οι ανισορροπίες γίνουν χρόνιες τότε η σπονδυλική στήλη χάνει την ευθυγράμμιση της, οι σύνδεσμοι πιέζονται και αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δισκοπάθεια, ισχυαλγία, σπονδυλίτιδα και οστεοαρθρίτιδα.
Οι εξάσκηση στις ασάνες με κάμψη προς τα πίσω μπορούν να διορθώσουν την κακή στάση του σώματος και τις νευρο-μυικές ανισορροπίες της σπονδυλικής στήλης. Επίσης βοηθούν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος σε αυτήν την περιοχή. Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και ενθαρρύνουν την βαθιά αναπνοή.