Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Γιόγκα για παιδιά και εφήβους


Ασκήσεις σε ζευγάρια

Οι ασκήσεις για ζευγάρια βοηθούν τα παιδιά να πετύχουν μεγαλύτερη κίνηση από ότι μπορεί να κάνει κανείς μόνος του. Βελτιώνουν την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μεταξύ τους. Τα παιδιά μπορούν να ζητήσουν στο ζευγάρι τους, για παράδειγμα: ‘να στρίψει περισσότερο’ ή ‘να μην τραβάει τόσο πολύ’. Έτσι μαθαίνουν να ζητάνε αυτό που χρειάζονται αλλά και να σέβονται τα όρια του άλλου.

Άσκηση 1: Φλαμίνγκο

Ελάτε στην όρθια στάση, με γυμνά πέλματα, με τα πόδια ενωμένα και προσηλώστε το βλέμμα σας σε ένα σταθερό σημείο στο ύψος των ματιών. Λυγίστε το δεξί γόνατο και πιάστε τον αστράγαλο με το δεξί σας χέρι πίσω από το σώμα. Διατηρήστε την ισορροπία σας. Σηκώστε αργά και τεντώστε το δεξί σας πόδι προς τα πίσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Τεντώστε πάνω και μπροστά το αριστερό χέρι και προσηλώστε τώρα το βλέμμα στα δάκτυλα του αριστερού χεριού. Διατηρήστε αυτή τη στάση για όσο περισσότερο μπορείτε. Αναπνέετε κανονικά σε όλη τη διάρκεα. Κατεβάστε το αριστερό χέρι στο πλάι του σώματος. Κατεβάστε το δεξί πέλμα στο πάτωμα και ενώστε τα πόδια σας. Χαλαρώστε για λίγο το σώμα σας και επαναλάβετε με το άλλο πόδι και χέρι.
Αν αυτή την άσκηση την κάνετε σε μικρές ομάδες μπορείτε να ενώσετε τις παλάμες των σηκωμένων χεριών και έτσι να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο στην ισορροπία.
Flamingo
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Οφέλη
Το Φλαμίνγκο είναι ασάνα ισορροπίας. Ισορροπεί το νευρικό σύστημα, αναπτύσσει τον έλεγχο του σώματος και τη νοητική συγκέντρωση. Δυναμώνει και τονώνει τους μύες των ποδιών. Τα δυνατά και ευλύγιστα πόδια δίνουν αίσθημα ελαφράδας στο σώμα.

Άσκηση 2: Στροφή με ανοικτά πόδια

Τα δύο παιδιά κάθονται αντικρυστά με τα πόδια τεντωμένα μπροστά και ανοικτά. Το παιδί με το μικρότερο άνοιγμα ποδιών πιέζει με τα πέλματα του τα γόνατα (ή τους αστραγάλους) του παιδιού με το μεγαλύτερο άνοιγμα. Με το αριστερό χέρι πιάνουν το αριστερό χέρι του ζευγαριού τους. Σηκώνουν και οι δύο το δεξιό χέρι πάνω από το κεφάλι τους και κάμπτουν αριστερά. Τεντώνουν όσο καλύτερα μπορούν την δεξιά πλευρά του σώματος κρατώντας τους γλουτούς στο πάτωμα. Χαμογελούν ο ένας στον άλλον και παίρνουν βαθιές αναπνοές μένοντας για λίγο σε αυτή τη στάση. Επαναλαμβάνουν από την άλλη πλευρά.


Στροφή με ανοικτά πόδια.
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Άσκηση 3: Στροφή από στάση σταυροπόδι.

Τα δύο παιδιά κάθονται αντικρυστά σε στάση σταυροπόδι με ενωμένα τα γόνατα. Φέρνουν το αριστερό τους χέρι πίσω από την πλάτη με λυγισμένο τον αγκώνα και τεντώνουν το δεξί τους χέρι για να πιάσουν το αριστερό χέρι του άλλου. Εισπνέοντας ισιώνουν καλά την πλάτη τους. Εκπνέοντας στρίβουν προς τα αριστερά τους και κοιτάζουν πάνω από τον αριστερό τους ώμο. Επαναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία πέντε φορές. Κάνουν το ίδιο από την άλλη πλευρά αλλάζοντας χέρια.

Στροφή από στάση σταυροπόδι.
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Οφέλη για τις ασκήσεις 2 και 3
Οι στροφές κάνουν ευλύγιστη την σπονδυλική στήλη και τονώνουν τα σπονδυλικά νεύρα. Ασκούν τους μύες στο κάτω μέρος της πλάτης και τους κοιλιακούς μύες. Τονώνουν τα όργανα της κοιλιάς.

Άσκηση 4: Άνοιγμα στήθους

Στάδιο 1: «Μαζί είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε ένα ρίσκο». Σταθείτε στην όρθια στάση, ο ένας πίσω από τον άλλον.
Στάδιο 2: Ο ένας κρατά γερά τους καρπούς του άλλου ώστε να μπορεί να αφεθεί προς τα εμπρός με ασφάλεια.
Στάδιο 3: «Καλλιεργούμε την εμπιστοσύνη». Αφήστε το ζευγάρι σας να γείρει μπροστά.
Στάδιο 4: «Ανοίγουμε την καρδιά μας». Κρατάμε γερά το ζευγάρι μας καθώς τεντώνεται και αφήνεται μπροστά ανοίγοντας το στήθος πλήρως.

Άν είστε αυτός που κρατάει, φέρτε το ένα πόδι μπροστά, ελαφρώς λυγισμένο.
Άν είστε αυτός που αφήνεται, φέρτε τους αγκώνες σας κοντά ώστε να ανοίξουν καλύτερα οι ώμοι και το στήθος σας.

Photobucket
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Συνοπτικά τα οφέλη της Γιόγκα για παιδιά και εφήβους:
Αναπτύσει δυνατό, ευλύγιστο και υγιές σώμα.
Καλλιεργεί την δημιουργικότητα και την φαντασία τους.
Βοηθάει να αξιοποιήσουν καλύτερα τις νοητικές τους δυνατότητες.
Αυξάνει την ικανότητα της συγκέντρωσης και της μνήμης.
Ηρεμεί τον νου και έτσι βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στα άγχη και τους φόβους τους.
Καλλιεργεί την αυτοεκτίμηση και τον σεβασμό για τον ευατό τους και για τους άλλους.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη συναισθηματικής ευφυίας.
Τα βοηθάει να χειρίζονται καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις.
Πάνω από όλα τα ψυχαγωγεί.


Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 89 Οκτώβριος 2007.

HAPPENING
Θεατρική παράσταση & Party
(Kυριακή 22 Μαρτίου 2009 / 19:00)



** Κλικάρετε στο poster για μεγέθυνση ;)

Αυτη την Kυριακή 22 Μαρτίου 2009 στις 19:00 η θεατρική ομάδα του Yoga Studio Maroussi θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το θεατρικό έργο “Μάκμπεθ” του Σαίξπηρ.

Θα είναι μεγάλη μας χαρά να σας δουμε, είστε όλοι καλεσμένοι!

Θα ακολουθήσει μουσική, χορός, μπουφές κ.α.

Σας περιμένουμε!

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Εξαφανίστε την κυτταρίτιδα με γιόγκα


Άσκηση 1: Ο πολεμιστής του ήλιου

1) Σταθείτε στην όρθια στάση με τα πόδια ενωμένα. Εισπεύστε και φέρτε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Εκπνεύστε και κάμψτε μπροστά, φέρνοντας τα χέρια δίπλα από τα πόδια σας. Λυγίστε τα γόνατα αν είναι απαραίτητο.
2) Φέρτε το αριστερό σας πόδι τεντωμένο πίσω στο άνοιγμα περίπου του ενός μέτρου και λυγίστε το δεξιό γόνατο βάζοντας δύναμη στο μηρό σας. Εισπνεύσετε βαθιά και σηκώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι ενώνοντας τις παλάμες σας. Γυρίζετε ελαφρά το κεφάλι προς τα πάνω ,κοιτάζοντας τις παλάμες ( όπως στη φωτογραφία.) Κρατείστε αυτή την στάση για μερικές αναπνοές και νιώστε να δυναμώνουν οι μηροί και οι γλουτοί σας .
3) Εκπνεύστε και φέρτε ξανά τις παλάμες στο πάτωμα δεξιά και αριστερά του δεξιού ποδιού. Πηγαίνετε το δεξιό πόδι πίσω, δίπλα στο αριστερό και σηκώστε τους γλουτούς ψηλά, σπρώχνοντας τις φτέρνες προς το πάτωμα (όπως στη φωτογραφία 2). Σε αυτή τη στάση τεντώστε καλά τις ωμοπλάτες σας και όσο μπορείτε το πίσω μέρος των ποδιών. Αν είναι απαραίτητο λυγίστε το γόνατα. Μείνετε σε αυτή την στάση για πέντε αναπνοές .
4) Εισπνεύσετε και αρχίστε να φέρνετε το δεξιό και το αριστερό σας πέλμα περπατώντας προς τα εμπρός μέχρι τις παλάμες σας. Εκπνεύστε κάνοντας πλήρη κάμψη μπροστά , φέρνοντας το κεφάλι προς τα γόνατα σας .
5) Εισπνεύσετε , σηκώστε το κορμό κρατώντας την πλάτη σας ίσια με τεντωμένα τα χέρια πάνω από το κεφάλι . Τέλος εκπνεύστε φέρνοντας τα χέρια κάτω δίπλα στο σώμα.
Κάντε την ίδια διαδικασία με το δεξιό σας πόδι πίσω. Επαναλάβετε το 3-4 φορές με το κάθε πόδι.

Photobucket 2 Mountain
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Οφέλη: Συστηματοποιεί και συγχρονίζει την αναπνοή με συνεχείς δυναμικές κινήσεις που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος. Οξυγονώνουν το αίμα και τονώνουν τους μηρούς, τους γλουτούς και τα χέρια.


Άσκηση 2: Ο χορευτής

Από την όρθια στάση, με γυμνά πέλματα και τα πόδια ενωμένα, προσηλώστε το βλέμμα σας σε ένα σταθερό σημείο στο ύψος των ματιών. Λυγίστε το δεξί γόνατο και πιάστε το πέλμα με το δεξί σας χέρι πίσω από το σώμα. Διατηρήστε την ισορροπία σας . Σηκώστε αργά και τεντώστε το δεξί σας πόδι προς τα πίσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Βεβαιωθείτε ότι ο δεξιός γοφός δεν στρίβει και ότι το πόδι είναι σηκωμένο ακριβώς πίσω από το σώμα. Τεντώστε πάνω το αριστερό χέρι και κάμψτε το κορμό ήπια μπροστά. Προσηλώστε το βλέμμα στα δάκτυλα του αριστερού χεριού. Διατηρήστε αυτή τη στάση για πέντε έως δέκα βαθιές αναπνοές. Επαναφέρετε το σώμα στην αρχική θέση . Κάντε με το άλλο πόδι και χέρι.Επαναλάβετε δύο φορές με το κάθε πόδι.

Dancer
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Οφέλη: Τονώνει τους μύες των γλουτών και του μπροστινού μέρους των μηρών.


Άσκηση 3: Η βάρκα


Ξαπλώστε μπρούμυτα με τα χέρια στο πλάι του σώματος και τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα πάνω. Εισπνεύσετε και σηκώστε ταυτόχρονα το κεφάλι, το στήθος, τα πόδια και τα χέρια τόσο ψηλά όσο είναι άνετα για το σώμα σας. Νιώστε τους γλουτούς σας σφριγηλούς. Κρατήστε τη στάση για πέντε αναπνοές. Επαναλάβετε τρεις φορές.

Boat
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Οφέλη: Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος στην κοιλιά και το πεπτικό σύστημα. Τονώνει τους γλουτούς και τους τένοντες.


Άσκηση 4: Το γεράκι

Ξεκινήστε από την όρθια στάση και λυγίστε τους αγκώνες μπροστά από το στήθος . Τοποθετείστε τους πήχεις με τον έναν να τυλίγεται γύρω από τον άλλο ,με τον αριστερό να βρίσκετε κάτω από τον δεξί. Ενώστε τις παλάμες ώστε να μοιάζουν με το ράμφος του αετού. Λυγίστε το δεξί πόδι και τυλίξτε το γύρω από το αριστερό πόδι. Λυγίστε αργά το αριστερό γόνατο όσο μπορείτε. Κρατείστε τα μάτια προσηλωμένα σε ένα σταθερό σημείο. Διατηρήστε αυτή τη στάση για πέντε έως δέκα αναπνοές. Σηκώστε το σώμα και λύστε τα χέρια και τα πόδια . Επαναλάβετε με τα χέρια και τα πόδια στις αντίθετες θέσεις. Κάντε δύο επαναλήψεις με το κάθε πόδι.

Eagle
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Οφέλη: Ιδανική άσκηση για τόνωση και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στους μηρούς.


Άσκηση 5: Στήριξη στους ώμους.


Ξαπλώστε ανάσκελα πάνω σε στρωματάκι ή σε διπλωμένη κουβέρτα. Τοποθετήστε τα χέρια δίπλα στο σώμα με τις παλάμες να κοιτούν προς τα κάτω. Με την υποστήριξη των χεριών σηκώστε αργά τα πόδια, κρατώντας τα τεντωμένα. Όταν τα πόδια είναι κάθετα,πιέστε τα χέρια κάτω στο πάτωμα . Αργά και απαλά σηκώστε τούς γλουτούς και τη σπονδυλική στήλη από το πάτωμα ,σηκώνοντας τον κορμό σε κάθετη στάση. Λυγίστε στους αγκώνες και τοποθετήστε τις παλάμες στην πλάτη σας, με τέτοιο τρόπο ώστε να την στηρίζετε. Οι αγκώνες χρειάζεται να είναι ανοικτοί στο άνοιγμα των ώμων. Σπρώξτε ήπια την πλάτη ώστε το στήθος να έρθει προς τα εμπρός και το στέρνο να πλησιάσει στο σαγόνι σας . Στην τελική στάση, τα πόδια είναι κάθετα, ενωμένα και ευθυγραμμισμένα με τον κορμό. Το σώμα στηρίζεται στους ώμους, στον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού. Τα χέρια παρέχουν σταθερότητα. Κλείστε τα μάτια και παραμείνετε σε αυτή τη στάση για δέκα βαθιές αναπνοές. Επιστρέψτε στην αρχική θέση, λυγίζοντας τα πόδια φέρνοντας και τους μηρούς κοντά στην κοιλιά. Φέρτε τα χέρια στο πάτωμα με τις παλάμες προς τα κάτω. Χρησιμοποιώντας τη βοήθεια των χεριών κατεβάστε σταδιακά τη σπονδυλική στήλη, και τους γλουτούς στο πάτωμα. Τέλος κατεβάστε αργά τα πόδια. Χαλαρώστε ανάσκελα μέχρι η αναπνοή και η καρδιά να επανέλθουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς.

Candle
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Οφέλη : Ενεργοποιεί τη λέμφο και την κυκλοφορία του αίματος στο πίσω μέρος της καρδιάς. Ισορροπεί τον θυρεοειδή.Τονώνει τα πόδια,τους γουτούς ,τα κοιλιακά και αναπαραγωγικά όργανα, στραγγίζοντας το στάσιμο αίμα και τα υγρά και αυξάνει την κυκλοφορία στις περιοχές αυτές.


Άσκηση 6: Με τα πόδια στον τοίχο


Ξαπλώστε ανάσκελα και στηρίξτε τα πόδια σας στον τοίχο, φέρνοντας τους γλούτους όσο γίνεται κοντά στον τοίχο. Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε σε αυτή τη στάση για δέκα βαθιές αναπνοές.

on the wall
** Κλικάρετε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση ;)

Οφέλη : Αυτή είναι μια εναλλακτική άσκηση για όσους δεν μπορούν να σταθούν στους ώμους (όπως η άσκηση 5), για όσους έχουν πρόβλημα στον αυχένα ή αν είσαστε σε ημέρες περιόδου. Με την άσκηση αυτή ξεπρήζονται τα ταλαιπωρημένα πόδια ενώ σε λίγη ώρα θα νιώσετε βαθιά ηρεμία.

Βιβλιογραφία:
«Ασάνα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα» του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, Copyright Bihar School of Yoga. Ελληνική έκδοση, Κέντρο της Γιόγκα Σατυανάντασραμ (2002)

Αυτo το αρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ Τεύχος 99.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Εξόρμηση στη φύση Νο.2
(ΤΕΤΑΡΤΗ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2009)

Η σχολή μας κάνει εξόρμηση στη φύση την Τετάρτη 25 Μαρτιου διοργανώνοντας πεζοπορία στον Κιθαιρώνα!
Η διαδρομή είναι οργανωμένη με οδηγό τον Κ. Ηλία Σιακαντάρη.
Η πεζοπορία είναι διάρκειας 2 ½ ωρών συνολικά (1 ώρα απο το καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Ελευσίνας «Βαγγέλης Τσάκος» μεχρί την κορυφή - μισή ώρα στάση & 1 ώρα η επιστροφή).

Η πεζοπορία μας αυτή περνάει μέσα από ένα υπέροχο δάσος
και από την κορυφή (αν βοηθήσει λίγο ο καιρός ) η θέα είναι εκπληκτική. Μπορούμε να δούμε τον Ευβοϊκό, το Σαρωνικό,
τον Κορινθιακό και στο βάθος βόρεια τη λίμνη Υλίκη.


Η συμμέτοχη δεν περιορίζεται μόνο στους μαθητές της σχολής
αλλά είναι ανοιχτή για όλους όσους θέλουν να μας γνωρίσουν

περπατώντας μέσα στη φύση.


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν πεζοπορικά παπούτσια και να έχουν σακίδιο πλάτης που να περιέχει:
1,5 λίτρο νερό, σκούφο και γάντια τους χειμερινούς μήνες και καπέλο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και αντηλιακή κρέμα και γυαλιά ηλίου. Επίσης πρέπει να υπάρχει αδιάβροχο αντιανεμικό
και ένα πουλόβερ ή φλίς.
Όλα το παραπάνω πρέπει να βρίσκονται μέσα στο σακίδιο έτσι ώστε
τα χέρια να είναι εντελώς ελεύθερα κατά το περπάτημα.
Τέλος προτείνεται να χρησιμοποιούνται μπαστούνια (μπατόν) πεζοπορίας.
Για τη διαδρομή καλό είναι να έχουμε μαζί μας σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, σταφίδες.

Πληροφορίες & δήλωσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα της γραμματείας μας.
Tηλ. 210 6147618
Ώρες Επικοινωνίας
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00 -21:00
ΤΡΙΤΗ- ΠΕΜΠΤΗ 10:00 -14:00 ΚΑΙ 17:00-21:00